Van imperfectie naar creativiteit


Een boek schrijven vergt moed. Je steekt je hoofd boven het maaiveld uit door te laten zien wat je te vertellen hebt. Dat is een kwetsbare positie, maar juist door die twijfels toe te laten, schep je ruimte om te gaan creëren. In dit blog neem ik je mee op mijn zoektocht van imperfectie naar creativiteit.


Angst voor mislukking

Lange tijd heb ik me laten tegenhouden door mijn angst om te mislukken. Ik deed iets liever niet dan dat ik het risico liep dat het fout kon gaan. Of ik legde de lat wat lager, zodat de kans op falen kleiner was.

Maar diep vanbinnen wist ik dat ik beter kon. Mijn verwachtingen lagen veel hoger. Dat ik daar in de verste verte niet bij kwam (ik heb er ook een handje van om mijn prestaties te bagatelliseren en mijn successen weg te wuiven) maakte dat ik vond dat ik tekortschoot, dat ik mezelf niet goed genoeg vond en bang was dat anderen daar ook achter zouden komen.


Tegenover 'ik ben niet goed genoeg' staat 'ik ben waardevol', oftewel: 'I'm worthy'.

Knutselen

Door zonder vooropgezet doel en zonder hoogstaande verwachtingen te gaan ‘knutselen’, zoals mijn vriend het noemt, kwam ik erachter wat er kan ontstaan als ik me niet laat leiden door mijn angsten en ik me niet laat tegenhouden door mijn onzekerheid.

Door mijn gevoel te volgen, herontdekte ik mijn oude liefdes: handlettering, journalen en scrappen (als je geen idee hebt wat dat allemaal is, noem het dan gerust ‘knutselen’). Heerlijk vind ik het om elke zondag afbeeldingen uit te zoeken die me aanspreken, samen te brengen in een collage en te versieren met stickers, tapejes en tekeningen.