top of page

Schrijftwijfel overwinnen in 3 stappen

Fantaseer je over het schrijven van een boek, maar laat de schrijftwijfel flink van zich horen? Dat is heel normaal. Angsten, twijfels en onzekerheden komen aan de oppervlakte als je aan iets nieuws begint. Misschien heb je de kritische stemmetjes ook gehoord toen je begon met ondernemen: ‘Zou je dat nu wel doen?', 'Wat zullen ze hier wel niet van denken?', 'Ben je wel goed genoeg?’. Die stemmetjes hebben de schrijvers die ik coach ook allemaal ervaren. In dit blog geef ik je daarom praktische tips om met schrijftwijfel om te gaan.Tip 1: Onderzoek je overtuigingen

Elke keer als je iets nieuws doet, komen de twijfels weer opzetten. Inmiddels weet je hoe je daarmee om moet gaan. Maar als het om schrijven gaat, maken ze je extra onzeker. Misschien heeft een docent ooit een neerbuigende opmerking gemaakt over jouw schrijfvaardigheden en heeft dat je schrijftwijfels verder aangewakkerd. Welllicht ben je dyslectisch en ben je er daarom in gaan geloven dat schrijven niets voor jou is. Of vind je het gewoon reuze spannend om jouw verhaal te delen. Stuk voor stuk redenen om jouw schrijftwijfel te versterken.


Als schrijfcoach kan ik bovenstaande redenen meteen van tafel vegen. Dat je moeite had met correct leren schrijven op school, wil niets zeggen over jouw vaardigheden om creatief te schrijven. Dat je 'fouten' maakt in de zinsopbouw zegt niets over jouw verhaal; de spelling en grammatica worden echt nog wel onder handen genomen.


Is het spannend om jouw verhaal op papier te zetten? Zeker weten! Maar dat is geen reden om het niet te doen. Bekijk jouw overtuigingen over schrijven nog eens en bedenk of ze echt waar zijn. De enige manier om daarachter te komen is door te gaan schrijven! Experimenteer, speel met taal en ontdek of jouw overtuigingen nog steeds kloppen.Extra tip: