top of page

Schrijftwijfel overwinnen in 3 stappen

Fantaseer je over het schrijven van een boek, maar laat de schrijftwijfel flink van zich horen? Dat is heel normaal. Angsten, twijfels en onzekerheden komen aan de oppervlakte als je aan iets nieuws begint. Misschien heb je de kritische stemmetjes ook gehoord toen je begon met ondernemen: ‘Zou je dat nu wel doen?', 'Wat zullen ze hier wel niet van denken?', 'Ben je wel goed genoeg?’. Die stemmetjes hebben de schrijvers die ik coach ook allemaal ervaren. In dit blog geef ik je daarom praktische tips om met schrijftwijfel om te gaan.Tip 1: Onderzoek je overtuigingen

Elke keer als je iets nieuws doet, komen de twijfels weer opzetten. Inmiddels weet je hoe je daarmee om moet gaan. Maar als het om schrijven gaat, maken ze je extra onzeker. Misschien heeft een docent ooit een neerbuigende opmerking gemaakt over jouw schrijfvaardigheden en heeft dat je schrijftwijfels verder aangewakkerd. Welllicht ben je dyslectisch en ben je er daarom in gaan geloven dat schrijven niets voor jou is. Of vind je het gewoon reuze spannend om jouw verhaal te delen. Stuk voor stuk redenen om jouw schrijftwijfel te versterken.


Als schrijfcoach kan ik bovenstaande redenen meteen van tafel vegen. Dat je moeite had met correct leren schrijven op school, wil niets zeggen over jouw vaardigheden om creatief te schrijven. Dat je 'fouten' maakt in de zinsopbouw zegt niets over jouw verhaal; de spelling en grammatica worden echt nog wel onder handen genomen.


Is het spannend om jouw verhaal op papier te zetten? Zeker weten! Maar dat is geen reden om het niet te doen. Bekijk jouw overtuigingen over schrijven nog eens en bedenk of ze echt waar zijn. De enige manier om daarachter te komen is door te gaan schrijven! Experimenteer, speel met taal en ontdek of jouw overtuigingen nog steeds kloppen.Extra tip:

Accepteer dat je op het gebied van het schrijven van een boek een beginner bent, zelfs als je over een onderwerp schrijft waar jij deskundig in bent. Zoek nieuwe ‘leraren’ of mentoren, die je kunnen ondersteunen en begeleiden op een positieve manier, zodat je de moed vindt om al die kritische stemmetjes de mond te snoeren en het tóch te gaan doen.


Tip 2: Blijf niet hangen in de voorbereiding

Die moed om te beginnen is het allerbelangrijkst. De kans is namelijk groot dat je eerst ontzettend je best gaat doen om zelfverzekerder te worden in het schrijven. Je gaat onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven van een boek, je verdiept je in het aanvragen van ISBN’s, de verschillende papiersoorten waar je uit kunt kiezen en de vormgeving van de cover. Ondertussen download je een e-book met schrijftips, volg je een workshop om je flaptekst te schrijven en bekijk je een webinar over je ideale lezer. Super waardevolle acties en geweldig dat je je zo goed voorbereidt! Dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar…


Vergeet niet te beginnen! Blijf niet hangen in die voorbereidingen. Ik kan je uit ervaring vertellen: die stemmetjes en twijfels blijven. Dat is zo bij de start van je boek, maar ook zodra je het manuscript naar proeflezers stuurt en zelfs als je boek af is en de wijde wereld in gaat. Daarom is het zo belangrijk om 'gewoon' te beginnen met schrijven. Alleen dan zul je de schrijftwijfel overwinnen.Tip 3: Luister naar je innerlijke mentor

Elke keer als je die innerlijke kritische stemmetjes aanhoort en tóch gaat schrijven, kom je een stap verder. Dat doe je door niet tegen de stemmen in te gaan of bij elk nadeel een voordeel te noemen. Nee, dat doe je door ze gerust te stellen. De stemmetjes willen jou voornamelijk beschermen tegen kritiek. Maar eigenlijk ben je zelf je grootste criticus.


Het goede nieuws is: je kunt ook je eigen grootste mentor worden. Want naast die negatieve stemmetjes kun je een positief geluid plaatsen. Je hebt niet voor niets het idee gekregen om dit boek te gaan schrijven. Diep vanbinnen weet je dat dit is wat je wil, dat dit is wat jou te doen staat. Tune vaker in op die stem – je merkt vanzelf dat die een stuk rustiger, zekerder en prettiger klinkt – en je zult merken dat je keer op keer stappen maakt. Stappen naar jouw o-zo-geliefde boek!


Wil je direct starten met het schrijven van jouw boek? Download dan het werkboek Start met je boek! Ik neem je stap voor stap mee zodat je focus krijgt op je ideeën en blijft schrijven met flow.

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarai


bottom of page