top of page

5 smoesjes om wél te schrijven

Schrijfsmoesjes, wie kent ze niet? Geef maar toe, ook jij verzint redenen om het schrijven nog éven uit te stellen. Wil je deze smoesjes overwinnen, download dan mijn gratis e-book. In dit blog keren we het om en geef ik je de 5 beste redenen om wél te starten met schrijven.


1. Geef eindelijk dat stemmetje zijn zin

De meeste mensen die ik spreek spelen met de gedachte een boek te schrijven. Om diverse redenen lukt dat niet, maar dat stemmetje in hun hoofd blijft zeggen: ‘Ga dat boek schrijven.’ Dit stemmetje keert telkens terug en kan behoorlijk aanwezig zijn. Als je start met schrijven geef je dat stemmetje eindelijk zijn zin en blijft het niet knagen in je hoofd. En door je verlangen te volgen, komt er een stoot aan energie vrij!


Schrijfcoach Eveline Broekhuizen bladert in een boek

2. Schrijven maakt gelukkig

Het is wetenschappelijk bewezen én ik spreek uit eigen ervaring: schrijven maakt gelukkig. Ik noem het ook wel vitamine ‘S’. Natalie Goldberg, een Amerikaanse auteur en spreker, zegt het volgende over schrijven: ‘Het is zo intens, dat de spraak van de geest loskomt.’


Als je begint met schrijven, zul je dat ook herkennen. Soms gaan je gedachten zo ontzettend snel dat je pen of toetsenbord het amper kan bijbenen. Doordat ‘de geest loskomt’ ervaar je geluksmomenten. Ik ben benieuwd wat jij ervaart als je start met schrijven.


3. Creëer jouw eigen legacy

‘Wie schrijft, die blijft’. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Wij ‘kennen’ Anne Frank, omdat zij schreef. Dankzij haar dagboek zijn er tal van boeken uitgebracht over haar leven. Hoe gaaf is het om jouw nageslacht een boek na te laten? Jouw gedachtegoed wat jaren zal worden bewaard en wellicht zelfs wildvreemden zal inspireren! Daarvoor hoef je echt geen superspannende avonturen te hebben meegemaakt. Verhalen uit het leven gegrepen zijn al mooi van zichzelf. Wat is jouw verhaal? Schrijf het op!4. Schrijven werkt helend

Een andere ‘smoes’ om te starten met schrijven is dat het opluchting kan geven of zelfs kan helpen bij verwerking. Daar zijn vele voorbeelden van te vinden. Misschien moest je al op vroege leeftijd afscheid nemen van je vader of ben je als militair naar een afschrikwekkend oorlogsgebied uitgezonden of misschien ben je heel vroeg moeder geworden of… noem maar op. Schrijf het van je af en je zult merken dat niet alleen jij je beter gaat voelen maar dat je hiermee ook anderen inspireert!


5. Ontplooi je creativiteit

Deelnemers aan mijn maandelijkse online schrijfochtenden krijgen schrijfoefeningen die helpen bij het ontplooien van de creativiteit. Vaak zijn mensen die spelen met de gedachte om te gaan schrijven, geblokkeerd door dingen die zouden ‘moeten’. Je ‘moet’ bijvoorbeeld een titel hebben, je ‘moet’ weten hoe het eindigt, je ‘moet’ een boeiend verhaal kunnen neerzetten et cetera. Hierdoor wordt de creativiteit gestopt.Een mooie oefening waarmee je al die ‘moetjes’ even opzij kan zetten, is een kaartje uit mijn deck De moed om te schrijven trekken, waar een quote op staat. Op basis van die zin kun je zelf het verhaal voortzetten. De meest uiteenlopende verbanden worden dan gelegd. Hoe mooi is dat! Alles zit al in je. Begin gewoon met schrijven en je zult ontdekken welke verhalen er verborgen zitten in jou.

Heb je na deze 5 smoesjes nog steeds twijfels over starten met schrijven? Download dan mijn gratis e-book 9 schrijfsmoesjes die jou tegenhouden om te schrijven en ontvang direct 9 oefeningen om je smoesjes te overwinnen en echt te beginnen.

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page