top of page

Ook naast je schrijversflow aan de slag!

De schrijversflow. Het is een heerlijk gevoel, bijna magisch, als het schrijven goed gaat en de letters op papier stromen, de zinnen vleugels krijgen en alles klopt. Maar als ik alleen zou schrijven als ik ‘in de flow’ ben, dan zou ik bijzonder weinig op papier krijgen. Ga jij op inspiratie zitten wachten of ga je het creëren?Jaren achtereen heb ik niet geschreven, omdat ik ‘geen inspiratie’ had. Ontzettend zonde! Gelukkig kwam ik erachter dat je niet hoeft te gaan zitten wachten tot een idee komt aanwaaien, maar dat je inspiratie kunt creëren. Bijvoorbeeld door schrijfworkshops en

-cursussen te volgen of een meditatie te beluisteren en een kaartje te trekken uit een kaartendeck. In dit blog geef ik je handvatten hoe ook jij kunt schrijven, zonder dat je in de schrijversflow zit.


Voorkom forceren

Vorig jaar boekte ik een B&B in Amsterdam en trok ik voor drie dagen naar onze hoofdstad. Mijn missie: ik wilde de structuur vinden voor mijn boek. Ik had zo vaak bij schrijfcoachklanten van mij gezien dat zij na een structuursessie weer helemaal aan stonden en de woorden weer stroomden. Maar bij mij kwam er niets uit mijn vingers…


Ik had op dat moment natuurlijk enigszins gefrustreerd kunnen gaan wachten totdat ik in de ‘flow’ zou komen, maar ik besloot om ontspannen de inspiratie op te zoeken. Een bezoekje aan het Rijksmuseum en een fietstocht door de stad leken mij een goed begin. Helaas! Het gevolg was dat ik totaal overprikkeld raakte van alle kunstwerken en de toeristen die de Negen Straatjes inmiddels ook weer wisten te vinden.

Ik had de conclusie kunnen trekken dat dit niet werkt voor mij. ‘Dit werkt niet voor mij’ is echter een schrijfsmoesje. Het wil niet zeggen dat deze manier van schrijven nooit voor jou werkt. Het werkt alleen niet nú.Focus en Flow

De oplossing is: variëren. Niet alleen schrijven vanuit de flow, maar ook vanuit de juiste focus. Regelmatig zie ik bij ondernemers die bij mij komen dat zij na een vlaag van inspiratie niet weten hoe ze verder moeten schrijven. De twijfel slaat toe; welke kant moet hun verhaal opgaan? Wat ontbreekt is: focus.


Ik geloof in een combinatie van focus én flow. Maak bijvoorbeeld een mindmap om de structuur van je verhaal in kaart te brengen. Pik vervolgens één onderdeel uit je mindmap en ga daarover freewriten (10 minuten lang onafgebroken schrijven). Of start juist met freewriten en onderstreep de belangrijkste onderdelen van je tekst, om vanuit die focus een nieuwe versie op te bouwen.


Wanneer je zo leert variëren, kun je op elk (gepland) schrijfmoment jouw energie volgen.

Dat hoef je niet alleen te doen. In mijn coachsessies geef ik je praktische tools en moedig ik je aan om te ontdekken wat op dit moment werkt voor jou.Hoe mijn schrijfavontuur in Amsterdam is afgelopen? Ik vroeg mij af: wat zou ik op dit moment een schrijfcoachklant adviseren? Het antwoord was: loslaten. Dat advies nam ik ter harte. Ik verlegde mijn focus van mijn boek naar mijn kaartendeck. Voor ik het wist zat ik helemaal in de schrijversflow!


Solo Schrijf Retreat

Wil jij je volledig focussen op jouw verhaal? Maar kom je thuis niet in de flow en laat je je op een schrijfvakantie te veel afleiden door de andere deelnemers? Ga dan op Solo Schrijf Retreat. Drie dagen lang trek je je terug in een natuurhuisje om te werken aan jouw boek of te schrijven voor jezelf. Dit hoef je niet helemaal alleen te doen, want je krijgt schrijfcoaching van mij.


Ervaar het zelf! Meld je nu aan voor het Solo Schrijf Retreat.


107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hozzászólások


bottom of page