top of page

Ook naast je schrijversflow aan de slag!

De schrijversflow. Het is een heerlijk gevoel, bijna magisch, als het schrijven goed gaat en de letters op papier stromen, de zinnen vleugels krijgen en alles klopt. Maar als ik alleen zou schrijven als ik ‘in de flow’ ben, dan zou ik bijzonder weinig op papier krijgen. Ga jij op inspiratie zitten wachten of ga je het creëren?Jaren achtereen heb ik niet geschreven, omdat ik ‘geen inspiratie’ had. Ontzettend zonde! Gelukkig kwam ik erachter dat je niet hoeft te gaan zitten wachten tot een idee komt aanwaaien, maar dat je inspiratie kunt creëren. Bijvoorbeeld door schrijfworkshops en

-cursussen te volgen of een meditatie te beluisteren en een kaartje te trekken uit een kaartendeck. In dit blog geef ik je handvatten hoe ook jij kunt schrijven, zonder dat je in de schrijversflow zit.


Voorkom forceren

Vorig jaar boekte ik een B&B in Amsterdam en trok ik voor drie dagen naar onze hoofdstad. Mijn missie: ik wilde de structuur vinden voor mijn boek. Ik had zo vaak bij schrijfcoachklanten van mij gezien dat zij na een structuursessie weer helemaal aan stonden en de woorden weer stroomden. Maar bij mij kwam er niets uit mijn vingers…


Ik had op dat moment natuurlijk enigszins gefrustreerd kunnen gaan wachten totdat ik in de ‘flow’ zou komen, maar ik besloot om ontspannen de inspiratie op te zoeken. Een bezoekje aan het Rijksmuseum en een fietstocht door de stad leken mij een goed begin. Helaas! Het gevolg was dat ik totaal overprikkeld raakte van alle kunstwerken en de toeristen die de Negen Straatjes inmiddels ook weer wisten te vinden.

Ik had de conclusie kunnen trekken dat dit niet werkt voor mij. ‘Dit werkt niet voor mij’ is echter een schrijfsmoesje. Het wil niet zeggen dat deze manier van schrijven nooit voor jou werkt. Het werkt alleen niet nú.