top of page

6 tips om te starten met schrijven

Je hebt je verhaal al helemaal in je hoofd. Je hoeft het alleen nog maar te schrijven. Maar waar ga je beginnen? Het is zo’n groot verhaal, het heeft zoveel kanten en alles hangt met elkaar samen. In dit blog help ik je op weg met 6 tips om te starten met het schrijven van je boek.


Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er niet zoiets bestaat als 'een goed begin'. Het gaat er vooral om dát je begint met schrijven. Er is namelijk geen standaard stappenplan om een boek te schrijven. Dus kom in beweging, durf te experimenteren en ontdek wat voor jou werkt.1. Verzamel ideeën

Elk boek begint met een idee. Een onderwerp dat je niet meer loslaat. Een vraag waarin je je wil verdiepen. Die nieuwsgierigheid is de motor die je schrijven aandrijft. De volgende vragen kun je gebruiken om op te starten:

  • Welke blogs worden het beste bekeken?

  • Welke vragen krijg je vaak van klanten?

  • Waar zou je zelf graag meer over vertellen, waar blogs en trainingen te kort voor zijn?

Check ook de journaling questions in het blog 'Hoe vind je het onderwerp voor je boek'.


2. Doe research

Een boek biedt meer diepgang dan een blog of social media post. En daar gaat onderzoek aan vooraf, wat je kunt gebruiken om jouw invalshoek te verduidelijken.

  • Lees boeken en artikelen over het onderwerp van jouw boek

  • Noteer wat jouw visie is ten opzichte van wat in het boek wordt verteld. Hoe onderscheidt jouw visie zich van die van anderen op jouw vakgebied?


3. Maak een mindmap

Schrijf het hoofdonderwerp van je boek in het midden van een leeg vel papier. Noteer de deelonderwerpen op post-its en groepeer die om het hoofdonderwerp heen. Zo krijgen je ideeën al wat meer structuur.


Tijdens een structuursessie begeleid ik je om hier op intuïtie een vloeiende volgorde in te ontdekken, die je kunt gebruiken als kapstok voor je boek.4. Bepaal de grenzen

De valkuil bij de drie voorgaande tips is dat je te lang blijft hangen in ideeën verzamelen, research doen en schuiven met de structuur. Soms hebben we namelijk de neiging om uit te breiden wat we al kennen in plaats van te starten met iets nieuws. Maar je hoeft niet alles te lezen over jouw onderwerp of nog een cursus te doen. Beantwoord de volgende vragen om je onderwerp af te bakenen:


  • Waarover gaat jouw boek niet?

  • Welke doelgroep kies je niet?

  • Welke regio/periode/insteek behandel je niet?


5. Warm op met flowschrijven

Het begin van je boek hoeft niet gelijk perfect te zijn. De meest briljante beginzinnen zijn pas als laatste geschreven. Gun jezelf de tijd om eerst even op te warmen, zoals rekken en strekken voordat je gaat sporten. Maak je schrijfspieren soepel met de volgende oefening:


Schrijf elke ochtend 3 pagina’s of zet een timer op 10 minuten en blijf schrijven, ook als je het even niet meer weet. Het gaat erom dat je schrijft, niet wat je schrijft.


Is deze opdracht iets te vrij voor je en kun je meer focus gebruiken? Zet dan mijn kaartendeck De moed om te schrijven in. Trek een kaartje en ga freewriten over de quote op de kaart of de bijbehorende tekst. En doe de schrijfoefening die bij de kaart hoort voor nog meer aanmoediging!
6. Begin bij jezelf

De eerste versie van je boek schrijf je voor jezelf. Je hebt daarna nog genoeg mogelijkheden om je tekst te finetunen voor de lezer.


Beluister een meditatie om contact te maken met je innerlijke kern. Neem dan een (deel)onderwerp in gedachten en maak de volgende zin af:

Ik herinner me…Ten slotte wil ik je aanmoedigen om af te wisselen en te variëren. De ene keer schrijf je vanuit focus, de andere keer vanuit flow. Hoe dit werkt, leer je in mijn werkboek Start met je boek. Met 9 afwisselende opdrachten en 3 audio-oefeningen breng je focus aan in je verhaal en ontdek je welke schrijfflow het beste werkt voor jou.

Dus zet die eerste stap, start met het schrijven van je boek en download dit werkboek nu voor 17 euro.

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentit


bottom of page