Veelgestelde vragen
​Wat heb je altijd al willen weten over het schrijven en uitgeven van een boek? Klik op de vragen hieronder om het antwoord te ontdekken.
​
Over schrijfcoaching:
​
​​
Over mij:
​
​​
Over het uitgeven van je boek:
​
​
Wat is het verschil tussen schrijfcoaching en redactie?
Redactie vindt meestal plaats als het manuscript voltooid is. Het verhaal is helemaal geschreven en de auteur is er zelf nog een keer doorheen gegaan. Redactie gaat dus meer om het nakijken en verbeteren van een resultaat.
Schrijfcoaching vindt plaats tijdens het proces. De kritische blik van de redacteur werkt niet productief als je nog aan het creëren bent. Een schrijfcoach helpt je om erachter te komen welke manier van schrijven voor jou werkt: zet je eerst een structuur neer en ga je die uitwerken of begin je liever gewoon met schrijven, om dan op zoek te gaan naar een logische opbouw?
Ook heb ik als schrijfcoach meer ruimte om auteurs wegwijs te maken in het boekenvak en ze te ondersteunen in de keuze voor een uitgever of zelf uitgeven.
Hoe ben je schrijfcoach geworden?
Ik neem je even mee door mijn cv: na mijn studie Nederlands heb ik de master Redacteur/Editor cum laude afgerond. Aan deze master worden jaarlijks slechts twintig studenten toegelaten. Wat mij aan deze opleiding aansprak was de praktische kant: we kregen masterclasses van uitgevers en redacteurs die ons hun vak leerden en we liepen een halfjaar stage bij een gerenommeerde uitgeverij.
​
Vervolgens werkte ik vijf jaar bij een onafhankelijke uitgeverij als uitgeefassistent, waar ik alle facetten van het boekenvak heb leren kennen.
Daarna begon ik voor mijzelf. Eerst als freelance redacteur, waarbij ik manuscripten redigeerde en corrigeerde voor uitgevers, zelfstandig auteurs en ondernemers. Mijn redactie bestond ook altijd uit een stukje schrijfcoaching en uitgeefadvies.
Ik merkte dat het me steeds meer trok om van tevoren al mee te denken over het boek, tijdens het schrijven. Niet alleen nakijken en controleren, maar juist inspireren en motiveren. Daarom ben ik schrijvers gaan coachen en dat doe ik nu ruim vier jaar.
Waarom coach je coaches die een boek schrijven?
Ik ben gespecialiseerd in het coachen van coaches die een boek schrijven.
Omdat coaches zien wat hun verhaal met hun klanten doet en omdat ze de drive voelen om hun boodschap te delen.
Ik heb in de loop van de jaren zo veel boeken op de markt zien komen en niet zien verkopen. Vaak omdat de schrijver die drive niet voelde, geen duidelijke missie naar buiten bracht óf die niet wist over te brengen op de lezer. Coaches weten waar zij het voor doen. En ik geloof dat zij met hun verhaal verschil kunnen maken en dat een boek hun impact vergroot.
​
Daarnaast kies ik juist voor coaches omdat hun verhaal een unieke combinatie van persoonlijke ontwikkeling, vakkennis en praktijkervaringen is. Maar hoe stop je dat allemaal in één boek? Daar begeleid ik je graag mee.
Wil je ontdekken hoe? Meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Heb je zelf een boek geschreven?
Mijn boek Zonder verwachting, het verhaal van mijn kinderwens verschijnt op 10 november 2023. Je kunt me steunen door het nu al te bestellen!
​
Ook heb ik een e-book gemaakt, Start met je boek, waarmee je in 9 stappen de basis van je boek neerzet en begint met het schrijven van je eerste hoofdstukken.
​
Daarnaast heb ik een kaartendeck uitgebracht: De moed om te schrijven, dat je motiveert om te schrijven vanuit je intuïtie.
Hoe lang moet mijn verhaal zijn voor een boek?
Heel vaak wordt mij gevraagd: hoeveel pagina's of woorden moet een boek tellen? Mijn antwoord: zo veel als nodig is. Dat klinkt misschien flauw en ik snap dat beginnende schrijvers enige houvast willen. Maar durf hierin je eigen pad te kiezen.
​
Durf net zo lang door te gaan tot je denkt: en nu is het goed. Vraag dan om feedback, schrap, herschrijf, net zo lang tot je denkt: en nu is het beter. Laat je tekst vervolgens redigeren, verwerk de wijzigingen en het advies, tot je weet: en nu is dit de beste versie van mijn verhaal.
​
Om je toch een beetje houvast te geven: managementboeken tellen meestal tussen de 40.000 en 60.000 woorden, lijvige romans tellen zo'n 80.000 tot 100.000 woorden. Maar onthoud: er zijn altijd uitzonderingen! Misschien is jouw boek wel zo'n eigen wijze eend in de bijt.
Hoelang duurt het schrijven van een boek?
Net als bij de vorige vraag kan ik ook op deze vraag antwoorden: zo lang als nodig is. Durf de tijd te nemen voor jouw boek.
Een goed boek heeft suddertijd nodig, waarin je je ideeën laat bezinken. Een goed boek heeft aanmoddertijd nodig, waarin je zoekende bent en geen idee hebt waar het naartoe gaat. Natuurlijk zit je soms ook heerlijk in de flow, stromen de woorden uit je pen en lijkt het verhaal zichzelf te schrijven.
​
Toch mag je algauw negen maanden uittrekken voor het schrijven van je verhaal. De geboorte van een boek is immers net zoiets als de geboorte van een kindje.
Ik heb meegewerkt aan boeken die binnen een paar maanden af waren. Dus het kán wel. Maar elke keer dachten de schrijver en ik achteraf: hadden we maar langer de tijd genomen.
​
Hoelang het duurt om je boek vervolgens te publiceren, hangt van jouw manier van uitgeven af. Geef je in eigen beheer uit of ben je afhankelijk van de planning van een uitgever? Je mag in elk geval minstens 2 weken voor de redactie rekenen, 2 weken voor de vormgeving, 1 week voor de correctie en 2 tot 4 weken voor het drukken.
Hoe kan ik mijn boek uitgeven?
Grof gezien zijn er drie opties:
-
Je publiceert je boek in eigen beheer. Pumbo geeft handige tips voor selfpubbers.
-
Je zoekt een traditionele uitgeverij, die investeert in jouw boek. Je ontvangt 10% van de netto opbrengsten.
-
Je zoekt een hybride uitgever die je de coördinatie, productie en distributie uit handen neemt, in ruil voor een investering. Je ontvangt een groter deel of de gehele omzet.
​​
Twijfel je? Vraag dan de test 'Zelf uitgeven of een uitgever vinden' aan.
Check voor meer info ook mijn blog 'Je boek uitgeven: hoe doe je dat?'
Wat kost het uitgeven van mijn boek?
Wanneer je je boek wil uitgeven, sta je voor talloze keuzes, zoals: welk formaat krijgt je boek, wil je een hardcover of een paperback, op welk papier wordt het gedrukt, zwart-wit of full colour en hoeveel exemplaren? Al die keuzes beïnvloeden de prijs van het drukken van je boek. Op Pumbo.nl vind je een handige rekenhulp om te kijken wat het drukken van je boek kost.
​
Een voorbeeld:
​
Paperback, 17 x 24 cm
Papier: 90 gr roman
Oplage: 1000 exemplaren
160 bladzijden zwart-wit kost ongeveer € 2500- exclusief btw
224 bladzijden zwart-wit kost ongeveer € 3200,- exclusief btw
​
Naast de kosten voor het drukken moet je rekening houden met kosten voor de redactie en correctie, vormgeving en distributie.
Een boek is blijvend. Je maakt het voor de eeuwigheid. Dus ik raad je aan te investeren in professionals als het gaat om redactie en drukken.
​
Wil je persoonlijk advies over welke manier van uitgeven het beste bij je past? Bekijk dan het uitgeeftraject, waarin ik alle ins en outs van het boekenvak én de contacten in mijn netwerk met je deel.
​