top of page

Waarom een schrijfcoach?

Een boek schrijven is een lange weg, met allerlei pieken en dalen. Het kost tijd én doorzettingsvermogen. Hoe fijn is het dan, als iemand je begeleidt tijdens dit schrijfproces? Twijfel jij of schrijfcoaching jou verder kan helpen met het schrijven van je boek? Check dan de 7 redenen om een schrijfcoach in te schakelen.7 redenen om een schrijfcoach in te schakelen

Waarom zou je een schrijfcoach inschakelen? Die vraag laat ik liever beantwoorden door auteurs die met mij hebben samengewerkt en die je de meerwaarde van schrijfcoaching kunnen laten zien.

1. Je staat er niet alleen voor. Daan Jensen: ‘Vanaf de start van onze samenwerking voelde ik dat ik er niet meer alleen voor stond. Eveline hielp me met de tekst, de inhoud en het houden van overzicht. En ze deed meer. Ze is een motivator en wist altijd haarfijn de juiste toon te kiezen om me weer op het (soms verloren) spoor te zetten.’

2. Je partner, beste vriend en buurvrouw vinden het geweldig dat je een boek schrijft. Maar je zou wel willen weten of een professional jouw ideeën de moeite waard vindt. Joan Bieger: ‘Eveline wist mij heel goed te bemoedigen, kon precies die woorden gebruiken die bij mij aansloten en ik voelde dat ze mijn boek echt de moeite waard vond! Het fijnst vind ik dat ik er nu echt helemaal achter sta. Ik denk nu zelf ook: wow, dit is echt een mooi boek voor vrouwen die met emotie-eten worstelen.’

3. Een schrijfcoach kijkt met een frisse blik naar je manuscript. Zodat je te weten komt wat je goed doet en wat er beter kan, maar ook hoe je dit kunt aanpakken en welk effect dit zal hebben. Alie Jorna: ‘De analyse door Eveline heeft me het licht laten zien in mijn schrijven. Ik heb er zoveel van geleerd. Dat ik de eerste versie vooral voor mijzelf heb geschreven, voor mijn eigen heling. En dat ik nu mocht schrappen, dat ik mocht kijken naar voor de lezer belangrijk is in plaats van voor mij.’

4. Een schrijfcoach biedt structuur en overzicht.

Rina Duijnker: 'Ik heb Eveline benaderd toen ik helemaal vast kwam te zitten met mijn schrijven. Ik was al twee jaar bezig en zag door de bomen het bos niet meer. Eveline gaf me houvast, structuur en opbouw. Ook kreeg ik meer overzicht van wat ik al gedaan had - en dat was best al veel! Wat was het fijn om even iemand naast me te hebben. Die met je meekijkt, je net dat ene zetje geeft om met nieuwe energie verder te gaan!'


Rina's boek 'Bengaalse curry met een bloemkoolsausje' verschijnt binnenkort.


5. Een schrijfcoach maakt je wegwijs in het boekenvak. Gérard Lentz: ‘Ik ben vooral aan het leren geweest om een boek te schrijven. Eveline hielp mij op weg in dit leerproces waardoor een heleboel tekst veranderde in een manuscript.’

6. Een schrijfcoach motiveert je tijdens het hele proces, ook als je er even doorheen zit. Natasja Geyteman-Bos: ‘Als ik Eveline belde, dan kon ze de rust weer terugbrengen. Ze bleef neutraal en kon kwesties vanuit haar ervaring van verschillende kanten belichten.’

7. Je kunt wel een stok achter de deur gebruiken om te blijven schrijven en je manuscript af te maken. Evelyn Koelewijn: ‘Telkens als ik te veel in mijn hoofd ga zitten, en me te veel focus op het eindresultaat, stimuleer jij mij om gewoon te schrijven. Dat maakt dat mijn schrijfproces weer gaat stromen en ik opnieuw plezier heb in het proces.’

De kracht van coaching

Als coach ken je de kracht van coaching als geen ander. Alleen kom je er misschien uiteindelijk ook wel, maar je weet dat een coach een shift teweeg kan brengen, alsof een schakelaar wordt omgezet waardoor je ineens veel meer van je potentieel kunt benutten.

Zo word je telkens uitgedaagd op een hoger niveau. Je hebt geleerd om je stem te laten horen, om zichtbaar te zijn en je plek in te nemen. Een boek schrijven zal je hierin weer opnieuw uitdagen. Je innerlijke criticus zal flink van zich laten horen, ineens schiet je weer in een oud overlevingspatroon.

Dan is een coach aan je zijde die weet dat dit erbij hoort en die je helpt ermee om te gaan, wel zo fijn. Iemand die je helpt te herinneren aan je missie, die je laat voelen hoe waardevol jouw boek is, zodat je de drive weer voelt om verder te schrijven.


Foto: Manon de Boer


Wanneer schakel je een schrijfcoach in?

Schrijfcoaching vindt plaats tijdens het creatieve proces. Vaak heb je al allerlei ideeën over wat er allemaal in je boek komt te staan, maar voel je dat je hier scherpere keuzes in kunt maken. Of je bent al begonnen met schrijven, maar vraagt je af hoe je van al die stukken tekst een boek maakt. Daar helpt een schrijfcoach je mee.

Na schrijfcoaching volgt redactie, als het manuscript voltooid is. Het verhaal is helemaal geschreven en je bent er zelf nog een (paar) keer doorheen gegaan. Redactie gaat dus meer om het nakijken en verbeteren van een resultaat. De kritische blik van de redacteur werkt echter niet productief als je nog aan het creëren bent.


Wat doe ik net even anders dan andere schrijfcoaches?

Er is niet één manier of een stappenplan om een boek te schrijven. Dankzij mijn ervaring in het boekenvak heb ik allerlei omwegen, zijweggetjes, lanen en paden gezien. Er komt een moment dat het supersnel gaat en er komt ook een keer dat je er helemaal doorheen zit.

Vanuit mijn intuïtie kijk ik naar wat jij op dit moment nodig hebt. Is dat eerst de structuur opzetten, om van daaruit de tekst te gaan uitwerken? Of juist beginnen met schrijven, zonder precies te weten waarheen, en van daaruit een logische opbouw te ontdekken? Ik daag je uit om te ontdekken wat voor jouw creativiteit het beste werkt.Daarbij heb ik oog voor het geheel, zodat je door de bomen het bos blijft zien. Wat wil je bereiken? Wat is je missie? Vanuit die drive kun je makkelijker keuzes maken voor je boek. En het geeft een boost aan je doorzettingsvermogen; je weet immers waar je het voor doet.


Ik geef je de tools te schrijven vanuit je hart én om de lezer te raken. Ik maak je bewust van je blinde vlekken, die elke ondernemer nu eenmaal heeft. Zo kun je je denkstappen expliciet maken en de lezer stap voor stap meenemen in je verhaal.


Ten slotte deel ik mijn kennis en ervaring in het boekenvak, adviseer ik in de keuze voor een uitgever of zelf uitgeven en stel ik mijn netwerk open.


Klikt het?

Met een schrijfcoach ga je dus een intensieve en langdurige samenwerking aan, op basis van vertrouwen. Daarom vind ik het heel belangrijk dat er een klik tussen ons is. Wil jij ontdekken of het goed voelt om met mij samen te werken? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.

177 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page