top of page

Wat kost het uitgeven van een boek?

Wat kost dat nou, een boek schrijven en uitgeven? Een veelgestelde vraag, die ik zal beantwoorden aan de hand van mijn eigen boek Zonder verwachting.


Wat kost het publiceren van een boek? Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Want het is afhankelijk van allerlei keuzes, zoals:

  • welk formaat krijgt je boek

  • wil je een hardcover of een paperback

  • op welk papier wordt het gedrukt

  • zwart-wit of full colour

  • hoeveel exemplaren laat je drukken


Al die keuzes beïnvloeden de prijs van het drukken van je boek. En dan hebben we het nog niet eens over het schrijfproces!


Ik vind het belangrijk om open en transparant te zijn over de kosten. Zodat andere schrijvers een idee krijgen wat ze te wachten staat. En omdat ik mijn boek, Zonder verwachting, verkoop via crowdfunding. In dit blog laat ik zien welke kosten het schrijven en uitgeven van mijn boek met zich meebrengt.

Schrijfcoaching

Laten we beginnen bij de kosten van het schrijfproces. Ook ik heb een schrijfcoach ingeschakeld bij het schrijven van mijn boek. Twee zelfs: Geertje Couwenbergh en Eva Kelder. En ik ben twee keer op schrijfretraite geweest.


De kosten voor schrijfcoaching: € 2999


Elke auteur heeft blinde vlekken voor zijn eigen verhaal. Als je ook nog eens over je eigen ervaringen schrijft en zelf het hoofdpersonage bent van je eigen boek, dan is de frisse blik van een schrijfcoach helemaal noodzakelijk. En wat ik wel wist, maar nu zelf ervaarde: iemand die gelooft in jouw verhaal, die je vertelt dat het de moeite waard is en dat je de lezer raakt, dat is goud waard voor je schrijfmotivatie.Crowdfunding

Na schrijfcoaching is je manuscript in principe klaar voor de redactie.

Ik ging op zoek naar een uitgever (daarover schreef ik dit blog) en die heb ik gevonden: Uitgeverij Palmslag. De uitgeverij neemt de redactie, correctie, vormgeving, het drukken, de marketing, verkoop en distributie van mijn boek op zich.


Voorwaarde was dat we zoveel mogelijk boeken verkopen in de pre-sale, via crowdfunding. Dit vond ik best spannend! Maar ook een uitdaging, om het net even anders dan anders aan te pakken, buiten mijn comfortzone te treden en vol te gaan voor de voorverkoop.


Inmiddels is het streefbedrag van de crowdfunding behaald en is mijn boek verschenen. Het bedrag van € 4500 is volledig aan het boek besteed: aan de redactie, correctie, vormgeving, het drukken en de distributie.

Promotie

De uitgever helpt me met het promoten van mijn boek. Maar ik ben het gezicht achter het verhaal, dus de meeste promotie moet toch vanuit mij komen.


Daarom laat ik professionele foto's maken van mij met een dummy van het boek. In deze fotoshoot investeer ik zelf € 1540


De boeklancering komt ook voor mijn rekening. Je boekenfeestje kan je zo groot of zo klein vieren als je zelf wil. In dit blog geef ik handige do's & don'ts. Bij mij zullen de kosten ongeveer liggen op € 2500


Wat levert het op?

Dan heb ik nog niet eens de uren meegenomen die ik zelf in het project heb gestoken! Maar belangrijker vind ik: wat levert het me op?


Ik ontvang 10% van de verkoopprijs van elk verkocht boek. Dat is dus € 2,10 per exemplaar.


En mijn eigen boek in handen hebben, dat gevoel is natuurlijk onbetaalbaar! Dat klinkt cliché, maar ik heb al aan honderden boeken meegewerkt en nu pas voel ik hoe bijzonder het is om je eigen, persoonlijke verhaal de wereld in te zetten. Dat is met geen pen te beschrijven ;-)


En het is met boeken net zoals met kinderen: je krijgt er zoveel voor terug. Nieuwe klanten, nieuwe kansen. Dat mag ik allemaal nog gaan ontdekken.


Wil jij me helpen om mijn boek de wijde wereld te laten veroveren?

Alvast ontzettend bedankt!


Liefs,

Eveline


179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page