Droom jij van dat moment waarop je je boek daadwerkelijk in handen hebt, erin bladert en de geur van drukinkt opsnuift? Dat vier je natuurlijk met een boeklaunch! Maar wat komt er allemaal kijken bij zo’n feestelijke lancering van je boek? In dit blog deel ik de do’s and don’ts van een succesvolle boekpresentatie.
Als schrijfcoach heb ik veel boekpresentaties meegemaakt. De ene was wat saai, de andere één groot feest. De ene intiem, de andere groots. Op 9 november 2023 lanceerde ik mijn eigen boek: Zonder verwachting, met een bijzonder verhalenritueel. In dit blog deel ik mijn tips om een bijzonder moment te maken van jouw boekpresentatie.
Het belangrijkste is dat de presentatie past bij jou en bij je boek. Sta even stil bij jouw doel, jouw missie. Wat wil je met dit boek bereiken?
Wat is het doel van je lancering?
Vieren dat je boek er is
Boeken verkopen
Aandacht in de media
Mensen samenbrengen die je wil inspireren met je boek
Mensen in gesprek brengen over het (taboe)onderwerp waar jouw boek over gaat
Mensen bedanken die je hebben geholpen met het boek
Je missie uitdragen
…. (het kunnen er ook meerdere zijn)
Locatie
Wat voor presentatie past bij jouw boek: een intieme bijeenkomst of een grootse lancering? En welke locatie past bij wat jij wilt uitstralen? Gaat je boek over sport, dan spreekt een groot stadion tot de verbeelding; bij een thriller kun je een moorddiner organiseren en bij een boek over media-aandacht regel je een rode loper. Durf groot te denken!
Voorde presentatie van mijn boek koos ik de feestzaal van Slot Schagen. Als ik ooit zou trouwen, zou ik dat hier willen vieren. En de lancering van mijn eerste boek voelt minstens net zo feestelijk ;-)
Uitnodigen
Afhankelijk van je doel, bedenk je wie je uitnodigt:
Vrienden, familie, bekenden
Mensen die aan het boek hebben meegewerkt
Bloggers
Pers (lokale media)
Fotograaf/videograaf
Is iedereen welkom op de presentatie of werk je met een gastenlijst?
Stuur vrienden, familie en bekenden een save the date-mailtje zodra de datum van je boekpresentatie bekend is. Daarna volgt een mail of brief met een persoonlijke uitnodiging met een RSVP: het verzoek om voor een bepaalde datum te laten weten of en met hoeveel personen ze komen.
Er zullen op het laatste moment altijd mensen afzeggen. Laat je daardoor niet uit het veld slaan en focus je op de mensen die er wél zijn.
Bloggers en de pers ontvangen een formelere versie van de uitnodiging, samen met het persbericht. Haak in op de actualiteit of urgentie, zodat je de aandacht van de media trekt.
Geef in de uitnodiging duidelijk aan wat je van de genodigden verwacht:
Kunnen zij het boek van tevoren bestellen en/of na afloop van de presentatie aanschaffen?
Hoe wil je het liefst dat ze betalen (contant, met pin of stuur je een achteraf een betaalverzoek)?
Of verkoop je tickets voor je boekevenement inclusief de aanschaf van het boek?
Bedenk ook aan wie je een exemplaar cadeau geeft, zoals degenen die aan het boek hebben meegewerkt, bloggers en de pers.
Pak je podium
Wanneer je een boek hebt geschreven, word je sneller gevraagd als spreker. Voor sommige ondernemers is dit zelfs dé reden om een boek uit te brengen. Je boekpresentatie is de uitgelezen gelegenheid om ervaring op te doen met jouw verhaal vertellen voor een groot publiek. Een stukje van je verhaal dan, want het moet niet te lang duren. Dus kijk eens hoe je jouw verhaal aantrekkelijk kan maken voor het podium. Pak jouw moment in de spotlights. En zorg dat hier foto's en filmpjes van gemaakt worden (de foto's van mijn lancering zijn gemaakt door Bianca de Wit).
Als je diverse deskundigen hebt geïnterviewd in het boek, dan is het interessant om ook hun tijdens de presentatie een podium te bieden. Wanneer zij ook hun vrienden en bekenden uitnodigen, heeft het evenement gelijk een grotere impact.
De mythe van het eerste exemplaar
Vaak gaat een boeklancering gepaard met de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek aan iemand die veel voor de schrijver heeft betekend en/of een bekend persoon. Dat dit ook daadwerkelijk het eerste exemplaar is, is een mythe. Het is geen probleem als het boek al in de winkel ligt. Houd één exemplaar apart en schrijf hier een persoonlijke boodschap in; dat is voldoende. En maak er een mooi moment van.
Create a ripple
Een boekpresentatie is succesvol als er positief over nagepraat wordt. Zo verspreidt het nieuws dat jouw boek is verschenen zich over steeds meer mensen. Dit kun je ook bewust stimuleren, bijvoorbeeld door een mooi fotomoment te creëren dat mensen graag delen op social media met een # of door lezers te vragen een review van het boek te plaatsen. Zo krijgt jouw boek nog meer impact!
DON’TS TIJDENS JE BOEKPRESENTATIE:
Te lang praten.
Te veel sprekers uitnodigen.
Een lang stuk voorlezen uit het boek.
Een speech geven waar iemand die het boek nog niet kent niets van snapt.
Allerlei mensen uitnodigen maar verder niets organiseren, waardoor iedereen een beetje ongemakkelijk rond een statafel hangt en wacht tot er iets gaat gebeuren.
De lokale pers niet uitnodigen. Ook al zie je de huis-aan-huisbladen als lokale sufferdjes: die zijn wel altijd geïnteresseerd als iemand uit de regio een boek heeft geschreven en deze krantjes worden verbazingwekkend goed gelezen!
Een signeersessie organiseren bij de boekhandel en verwachten dat mensen vanzelf op je af komen. Er verschijnen zoveel boeken en mensen hebben het zo druk, dat het belangrijk is om jezelf zichtbaar te maken. Dus maak promotie voor je evenement!
Je presentatie in de boekhandel organiseren en er niet bij stilstaan dat de boekhandel dan dus ook zo’n 40% van de netto verkoopprijs ontvangt.
Alles zelf doen. Jij staat in het middelpunt van de belangstelling. Als je dan ook nog alle boeken moet signeren, wisselgeld bij elkaar moet zoeken en zorgen dat iedereen een goodiebag mee naar huis neemt, heb je weinig tijd om rustig een praatje te maken met iemand die voor jou naar de andere kant van het land gereisd is.
In het midden laten wat de eindtijd is en wat er bij de presentatie inbegrepen is.
DO’S VOOR EEN SUCCESVOLLE BOEKLANCERING:
Wissel korte speeches af met (live) muziek en/of filmpjes.
Laat iemand anders jou interviewen: een dialoog is prettiger om naar te luisteren dan een monoloog.
Geef een kijkje achter de schermen; mensen zijn altijd geïnteresseerd in hoe het boek tot stand gekomen is.
Wijs een ceremoniemeester en/of spreekstalmeester aan voor je boekpresentatie, die je kan helpen met de organisatie en die alle onderdelen aan elkaar praat.
Betrek het publiek bij het evenement. Stel ze een vraag, geef ze een opdracht, breng ze met elkaar in gesprek en/of laat hen vragen stellen aan jou.
Geef en kleine herinnering mee aan het publiek, bijvoorbeeld een goodiebag, zodat ze later met plezier terugdenken aan jouw boekpresentatie. Dit leidt tot positieve mond-tot-mond-reclame.
Zet iedereen die aan het boek heeft meegewerkt (en aanwezig is) even in het zonnetje.
Nodig experts uit die jouw boek in een interessante context kunnen plaatsen.
Geef het eerste exemplaar van het boek aan een BN’er; hiermee creëer je media-aandacht.
Vraag een fotograaf en eventueel een videograaf om de lancering vast te leggen. De foto's zijn van veel betere kwaliteit dan van het publiek, zodat je ze goed kan gebruiken voor je boekpromotie.
Kies een inspirerende locatie, die iets voor jou en/of het boek betekent, die de pers aantrekt en/of die je naamsbekendheid kan vergroten. Denk aan de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en mogelijkheid om te parkeren.
Maak heldere afspraken met de locatie over wie wat doet, over de prijs en wat hier precies bij inbegrepen is.
Vraag iemand anders om de boeken te verkopen en zorg voor een mobiel pinapparaat zodat afrekenen en factureren gemakkelijk geregeld is.
Signeer de boeken zoveel mogelijk van tevoren. Hiermee voorkom je dat er een soort 'condoleancerij' ontstaat.
Bedenk hoe je jouw boekpresentatie net dat beetje extra’s kunt geven waardoor het nog bijzonderder wordt.
En vergeet vooral niet zelf te genieten!
Heb jij nog meer tips om een boekpresentatie meer impact te geven? Deel ze hieronder!
Comentarios