top of page

Hoe ik een uitgeverij vond voor mijn boek

Mijn boek Zonder verwachting is in november 2023 verschenen. In dit blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een uitgever. Je boek uitgeven kan op veel verschillende manieren. Maar het belangrijkste is dat de uitgeverij past bij jou, je boek en je lezers. Sta daarom eerst even stil bij wat jij belangrijk vindt aan de partij die jouw boek gaat uitbrengen.

Waarden

Toen ik de stoute schoenen aantrok en op zoek ging naar een uitgeverij, had ik er alle vertrouwen in dat er de juiste uitgever op mijn pad zou komen. Een uitgever die gelooft in mij en mijn verhaal. Een uitgever die staat voor kwaliteit en die het boek naar een hoger niveau brengt. Een uitgever die het net even anders dan anders doet en mij uitdaagt en ondersteunt in de verkoop en promotie.


Bij mijn zoektocht naar een uitgever had ik dus de volgende waarden voor ogen:

  • kwaliteit

  • vertrouwen

  • ondersteuning

  • vernieuwend

Schrijfcoach Eveline Broekhuizen haalt een boek uit een grote boekenkast bij een uitgeverij

Traditionele en hybride uitgevers

Na vier afwijzingen van grote, traditionele uitgevers, besloot ik mijn blik te verruimen naar hybride uitgeverijen. (Wat een hybride uitgeverij is, lees je in dit blog.) De hybride uitgevers in mijn netwerk richten zich vooral op ondernemers- en businessboeken. Daar paste mijn autobiografische boek niet echt tussen... Aan de andere kant zag ik dat uitgaven van levensverhalen vaak niet de kwaliteit hebben die ik voor ogen heb. Toen stuitte ik online op Uitgeverij Palmslag, die ik wel kende van de gedichtenbundels van Tanja Helderman. Palmslag geeft niet zomaar alle manuscripten uit, maar beoordeelt van tevoren of een verhaal aan hun kwaliteitscriteria voldoet. En ze hebben goede contacten met de boekhandel, waar ze ook een inkoopcatalogus voor maken. Dat waren twee belangrijke factoren voor mij.

In gesprek met de uitgever

Ik mailde de synopsis en een begeleidend schrijven met meer informatie over mijn boek en over mij. Al snel werd ik uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek. Waar je op kunt letten in zo'n gesprek, lees je in dit blog.


Ik merkte dat de uitgever in mij geloofde als schrijver en dat hij het belangrijk vond dat dit boek over het onderwerp 'kinderwens' er moest komen. Samen kwamen we uit op een constructie waarbij de uitgever investeert in de totstandkoming van mijn boek, ik royalty's krijg per verkocht exemplaar en we ons samen inzetten voor een succesvolle voorverkoop. Ben je benieuwd naar mijn boek?


Podcast Eveline in Boekenland aflevering 18: hoe ik een uitgever heb gevonden voor mijn boek

Wil je alle ins & outs weten over mijn zoektocht naar een uitgever? Beluister mijn podcast en ontdek ook:

  • waarom ik niet kies voor selfpublishing

  • hoe je uitgevers voor jouw boek selecteert

  • welke fout ik maakte bij het aanschrijven van mijn uitgeverij!58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page