top of page

Je boek uitgeven: hoe doe je dat?


Je droomt ervan je eigen boek te delen met de wereld. Hoe pak je dat aan? Wil je jouw boek echt in handen hebben en in de boekhandel zien liggen? Of verkoop je het liever direct online aan je klanten? Ga je samenwerken met een uitgeverij of publiceer je je boek in eigen beheer?

Bij het uitgeven van een boek zul je talloze keuzes moeten maken. Wanneer kun je het beste kiezen voor selfpublishing en wanneer voor een traditionele uitgever? In dit blog lees je de voor- en nadelen. En doe mijn gratis test om te ontdekken wat het beste bij jou past: zelf uitgeven of uitgegeven worden.Uitgeven via een uitgeverij

Een traditionele uitgeverij regelt voor jou de redactie, vormgeving, marketing, distributie en verkoop van je boek. Je hoeft dus niets zelf te betalen. In ruil daarvoor krijg jij 10% van de netto verkoopprijs. Als je je boek zelf uitgeeft, moet je dit allemaal zelf regelen en investeren. Je ontvangt dan wel de totale omzet (exclusief de eventuele boekhandelsmarge).


Een ander groot voordeel is dat de kans een stuk groter is dat je boek bij de grotere boekhandels komt te liggen, dankzij de netwerken van de uitgever. De meeste boekhandels kopen hun boeken namelijk in op grote inkoopbeurzen en zijn niet zo happig op boeken die zijn uitgegeven in eigen beheer.


De uitgever verkoopt zijn boeken dus in eerste instantie aan de boekhandel; dat is zijn klant en die kent hij door en door. De uiteindelijke klant is echter de lezer. Heb jij zelf direct contact met je lezer? Ben je bijvoorbeeld ondernemer en komen jouw klanten in je praktijk? Dan heb je een stap voor op de uitgeverij en is het veel slimmer om je boek zelf uit te geven.


De voordelen van een traditionele uitgeverij:

 • Je krijgt professionele begeleiding

 • Je boek wordt aangeboden aan de grote boekhandels

 • Je loopt geen financiële risico's

 • Je behoudt het persoonlijke auteursrecht en de uitgever is verantwoordelijk voor de handhaving van de auteursrechten. Meer hierover lees je in mijn blog '6 valkuilen bij het uitgeven van je boek'

 • Je boek krijgt een professionele uitstraling

De nadelen van een traditionele uitgeverij:

 • Je geeft veel beslissingen uit handen. Zo zal bij het beslissen van de titel en het ontwerp van de cover ook de mening van de verkoopvertegenwoordiger en de boekhandel worden meegewogen.

 • Je ontvangt 10% royalty's per verkocht exemplaar

 • Je verleent een licentie voor het publicatie- en exploitatierecht

 • Het uitgeefproces verloopt langzamerUitgeven in eigen beheer

Uitgeven in eigen beheer is vooral interessant als je niet afhankelijk bent van de verkoop via de boekhandel. 80% van de in eigen beheer uitgegeven boeken wordt online verkocht. En wanneer je je boek zelf verkoopt, bijvoorbeeld in je praktijk en tijdens lezingen en workshops, dan kun je de marge van de online boekhandel (40 tot 50%) in eigen zak steken.


De voordelen van zelf uitgeven:

 • Je kunt veel zelf bepalen

 • Je ontvangt 100% van de winst

 • Je behoudt al je auteursrechten

 • Het uitgeefproces verloopt sneller


De nadelen van selfpublishing:

 • Je moet veel uitzoeken, regelen en organiseren

 • Je betaalt 100% van de kosten

 • Je moet zelf in actie komen als je auteursrechten worden geschonden

 • Je slaat (onbewust) sneller stappen over

Slim samenwerken

Wil je je boek in eigen beheer uitgeven? Dan is het handig om slimme samenwerkingen te zoeken. Kijk eens in je netwerk wie je zou kunnen helpen. Wie kan jou wegwijs maken in het boekenvak? Ken je andere schrijvers die zelf hun boek hebben uitgegeven, ontwerpers, redacteurs? En wie kan je helpen om jouw boek in de media te krijgen?


Daarnaast kun je gebruikmaken van selfpublishing platforms en kleine uitgeverijen die je tegen een vergoeding helpen met het uitgeefproces.


Selfpublishing platforms

Selfpublishing platforms bieden je de mogelijkheid om je boek zelf uit te geven. Handige websites zijn:

Let goed op!

Daarnaast zijn er nog allerlei tussenvormen, zoals kleine uitgeverijen en productiebegeleiders die je een hoger royaltypercentage geven en/of tegen een vergoeding de productie regelen of je bijstaan met de marketing. Bekijk van tevoren goed of je met een betrouwbare partij in zee gaat en niet met een zogenaamde 'vanity' uitgever.


Onderzoek wat je moet investeren en wat je daarvoor terugkrijgt. Wat wordt er van jou verwacht en wat verwacht je van de ander? Wat je ook kiest: bedenk van tevoren goed wat bij jou en jouw boek past. Vraag mijn gratis test aan om te ontdekken wat het beste bij jou past: zelf uitgeven of uitgegeven worden.


Investeren

Als je bereid bent om te investeren in selfpublishing, raad ik je aan om een plan te maken. Welke stappen moet je maken in het uitgeefproces, wie heb je daarvoor nodig, welke kosten zijn daaraan verbonden en hoe ga je dit weer terugverdienen, oftewel: hoe ga je je boeken verkopen?

Crowdfunding

Selfpublishing is ook aantrekkelijk in combinatie met crowdfunding. In tegenstelling tot ‘traditioneel’ uitgeven is er namelijk geen uitgeverij die in jouw boek investeert; je moet zelf de redactie, vormgeving en het drukken betalen, voordat je iets gaat verdienen aan je boek. Met crowdfunding verzamel je van tevoren lezers (crowd) die de totstandkoming van jouw boek financieren (funding).

Handige websites voor crowdfunding zijn:

Hoe ik mijn boek gecrowdfund heb, lees je in dit blog.

Onderzoeken

Of je nu een traditionele uitgever zoekt, in eigen beheer wilt uitgeven of een tussenvorm overweegt: neem je tijd om gedegen onderzoek te doen in het uitgeefproces. Je boek wordt zo goed als jij het maakt, dus werk met professionals en kies wat het beste bij jou en jouw boek past.

Start je onderzoek door mijn gratis test aan te vragen waarmee je ontdekt wat het beste bij jou past: zelf uitgeven of uitgegeven worden.

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page