top of page

Je boek uitgeven: hoe doe je dat?


Je droomt ervan je eigen boek te delen met de wereld. Hoe pak je dat aan? Wil je jouw boek echt in handen hebben en in de boekhandel zien liggen? Of verkoop je het liever direct online aan je klanten? Ga je samenwerken met een uitgeverij of publiceer je je boek in eigen beheer?

Bij het uitgeven van een boek zul je talloze keuzes moeten maken. Wanneer kun je het beste kiezen voor selfpublishing en wanneer voor een traditionele uitgever? In dit blog lees je de voor- en nadelen. En doe mijn gratis test om te ontdekken wat het beste bij jou past: zelf uitgeven of uitgegeven worden.Uitgeven via een uitgeverij

Een traditionele uitgeverij regelt voor jou de redactie, vormgeving, marketing, distributie en verkoop van je boek. Je hoeft dus niets zelf te betalen. In ruil daarvoor krijg jij 10% van de netto verkoopprijs. Als je je boek zelf uitgeeft, moet je dit allemaal zelf regelen en investeren. Je ontvangt dan wel de totale omzet (exclusief de eventuele boekhandelsmarge).


Een ander groot voordeel is dat de kans een stuk groter is dat je boek bij de grotere boekhandels komt te liggen, dankzij de netwerken van de uitgever. De meeste boekhandels kopen hun boeken namelijk in op grote inkoopbeurzen en zijn niet zo happig op boeken die zijn uitgegeven in eigen beheer.


De uitgever verkoopt zijn boeken dus in eerste instantie aan de boekhandel; dat is zijn klant en die kent hij door en door. De uiteindelijke klant is echter de lezer. Heb jij zelf direct contact met je lezer? Ben je bijvoorbeeld ondernemer en komen jouw klanten in je praktijk? Dan heb je een stap voor op de uitgeverij en is het veel slimmer om je boek zelf uit te geven.