top of page

6 inzichten na 6 weken schrijven

Zomer 2022 heb ik mijn agenda schoongeveegd om aan mijn manuscript te werken. In dit blog deel ik de 6 inzichten die ik in 6 weken schrijven heb opgedaan.


Wat eraan voorafging

Ik ben al ongeveer anderhalf jaar aan mijn boek Zonder verwachting aan het schrijven, tussen de bedrijven door. En elke keer als ik mijn verhaal in duik en lekker tussen de woorden zwem, wil ik er eigenlijk niet mee ophouden.Dus besloot ik mezelf de ruimte te geven om te schrijven. Dat klinkt makkelijker dan het was, want als zelfstandig ondernemer betekende dit ook dat ik twee maanden weinig inkomsten zou hebben. Toch voelde ik dat ik dit nu nodig had om echt stappen te zetten met het schrijven van mijn boek.


In dit blog lees je wat ik in deze zes weken schrijven heb geleerd. Luister je liever? Check dan mijn podcast Eveline in Boekenland, aflevering 8.1. Geef jezelf toestemming om niet te schrijven

Het lijkt geweldig: zes weken de tijd om alleen maar te schrijven. Maar voor je het weet verzuip je in die zee van tijd. Of ga je achter je laptop zitten omdat je het gevoel hebt dat je moet schrijven, dat je je tijd goed moet besteden.


Om af te kicken van mijn werkritme, was het voor mij heel belangrijk om in deze weken het ‘moeten’ los te laten. Elke dag begon ik dus met voelen waar ik nu zin in had en dat verlangen te volgen. Zonder gedachten als ‘maar eigenlijk zou ik nu…’


Dat is nog best een uitdaging! Maar wanneer ik dit echt kon toelaten, ontstond er in de loop van de dag toch het verlangen om te schrijven. En het enige wat ik dan hoefde te doen was dat verlangen te volgen.


2. Durf gewoon te beginnen met schrijven

Ik had een duidelijk doel voor ogen voor deze zes weken: het laatste deel van mijn verhaal uitwerken. Dit vierde deel gaat over de pauze die we namen na de vruchtbaarheidsbehandelingen. Deze pauze heeft uiteindelijk meer dan een jaar geduurd. Een jaar waarin ik veel inzichten heb opgedaan, maar waarin maar weinig is gebeurd. Daardoor bleef dit deel een beetje vaag.


Deze zomer wilde ik die inzichten helder onder woorden brengen en verwerken in mijn verhaal. Wat mij hierbij onwijs geholpen heeft is dat ik eerst eens al die inzichten heb uitgeschreven. Zonder dat het een mooi verhaal hoefde te zijn in een goede volgorde. Eerst schreef ik gewoon maar op wat ik vond, wat ik dacht en hoe ik het zag. Daarna kon ik gaan kijken hoe ik dit in een verhaal kon plaatsen.


3. Verandering van omgeving doet wonderen

Toen ik de plannen maakte om zes weken te gaan schrijven, heb ik ook gelijk gekeken of ik ergens een schrijfhuisje kon huren. Maar het was natuurlijk midden in het hoogseizoen en ik heb ook nog wel wat eisen aan een fijne schrijfplek. Uiteindelijk heb ik die wens laten varen; thuis heb ik immers ook een heel fijn kantoor en een achtertuin waar ik heerlijk kan werken.


En toen kwam er een cadeautje op mijn pad. We waren op bezoek bij vrienden van ons en bewonderden hun verbouwde boerderij met een uitgestrekte boomgaard, moestuin met verse frambozen en pluktuin vol bloeiende planten en kruiden. ‘Als jullie een keer op vakantie gaan, willen wij wel op het huis passen hoor,’ zei mijn vriend gekscherend. ‘Nou,’ reageerde onze vriendin, ‘in augustus gaan wij anderhalve week weg. En we zouden het best fijn vinden als iemand op de katten past en de kippen voert.’


Dus begin augustus vertrok ik richting de IJssel, mijn vriend volgde een paar dagen later. Het was geweldig om te laven aan de weelderige natuur, wat ontzettend hielp om het moeten los te laten en mijn gevoel te volgen. De verandering van omgeving zorgde ook voor minder afleiding, waardoor ik vrijwel elke middag, als het te heet werd om lekker buiten te zitten, naar binnen ging om te schrijven.


Het uitzicht vanaf mijn werkplek in het huis waar wij op pasten.

Wil jij ook schrijven in een inspirerende omgeving, alleen maar mét schrijfcoaching?

Check dan het Solo Schrijf Retreat.


4. Durf om hulp te vragen

Schrijven doe ik het liefst alleen, zonder afleiding. En tot op zekere hoogte kan ik mezelf wel coachen om verder te komen met mijn boek. Maar om mijn verhaal echt naar een hoger level te trekken, vraag ook ik hulp van andere schrijfcoaches. Deze zomer heb ik:

  • twee sessies met mijn schrijfcoach Geertje Couwenbergh ingepland, waarbij ze feedback gaf op korte fragmenten

  • een schrijfretreat gevolgd bij Renske Berckmoes waarbij we samen met drie andere vrouwen aan ons boek schreven (de symfonie van al die tikkende vingers op een toetsenbord is onwijs stimulerend)

  • de workshop ‘Schrijf een autobiografie die leest als een verhaal’ gevolgd bij Eva Kelder

  • een online writing course van Beth Kempton gevolgd.


5. Verlies jezelf niet in research

Om mijn inzichten in het vierde deel van mijn boek te staven, heb ik boeken gelezen, podcasts geluisterd, artikelen opgezocht en video’s gekeken. Het was heel fijn om mijn ideeën bevestigd te zien in eeuwenoude theorieën en wetenschappelijke onderzoeken.


Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik me in de visies van anderen verloor. Dus toen heb ik mezelf teruggefloten en eraan herinnerd dat feitjes en theorieën interessant zijn ter onderbouwing, maar dat de nadruk mag liggen op mijn persoonlijke ervaring. En dat mijn eigen visie waardevol genoeg is.


6. Durf te vertrouwen

Deze zes schrijfweken waren één grote les in vertrouwen. Vertrouwen dat mijn verhaal het waard is om in te investeren. Vertrouwen dat het me lukt om van mijn ervaring en gedachten een boek te maken. Vertrouwen dat ik mijn verlangen mag volgen en mijn eigen weg mag gaan. Vertrouwen dat het schrijven van mijn boek me uiteindelijk meer zal brengen dan ik ooit kan bedenken. En ook het vertrouwen dat mijn werk hierna wel weer door zal gaan.


Want ik vond het doodeng om twee maanden maar weinig te verdienen. Toch bleef ik schrijven. En toen ik in de laatste week keek naar wat ik geschreven had, besefte ik: het is af. Ik heb het vierde deel helemaal uitgeschreven en uitgewerkt. Natuurlijk kan ik er nog aan sleutelen, maar de basis van begin tot eind staat. En dat geldt voor mijn hele boek. Zonder te forceren maar door telkens weer die angst te voelen en toch te vertrouwen.


En nu?

Inmiddels ligt mijn boek bij de vormgever. Zonder verwachting verschijnt 10 november 2023. En je kunt me steunen door het nu al te pre-orderen!


Wil jij ook dat vertrouwen voelen in jouw verhaal? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan, dan kijken we samen hoe jij de volgende stap kan zetten richting je eigen boek.105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page