top of page

4 redenen om te schrijven met de hand

Even met de pols draaien, de vingers strekken, een arm uitschudden. In mijn coachsessies en workshops schrijven we met de hand. Sommigen zijn dat haast verleerd. Hun vingers verkrampen, hun hand raakt lam. Toch is schrijven met de hand heel waardevol. Waarom? Dat lees je in dit blog.


Van schrijven met de hand word je creatiever

1. Wanneer je typt, is één hersenhelft actief. Als je schrijft ben je psychisch en fysiek bezig, dus gebruik je beide hersenhelften. Daarmee activeer je neurologische verbindingen en dat stimuleert je creativiteit.

2. Met de hand schrijf je door. Op de computer ben je eerder geneigd te gaan ‘redigeren’. Knippen en plakken is een stuk makkelijker, dus haal je veel sneller een zin weg of verander je de volgorde, waardoor je niet bezig bent met wat je schrijft, maar hoe je het schrijft. Je focust ligt te snel op de structuur, waardoor je gaat puzzelen en niet verder schrijft.

3. Met de hand schrijven gaat meestal langzamer dan typen. Hierdoor word je je bewuster van de woorden en zinnen waarmee je bezig bent. Dit kan frustrerend zijn als je veel ideeën krijgt, maar je pen de gedachten niet bij kan houden. Adem dan diep in en laat die frustratie op een uitademing los. In die vertraging ligt namelijk een kracht. Je wordt gedwongen je te focussen op het hier en nu, op de zin die je nu schrijft. Vertrouw erop dat wat je nog wil schrijven, komt op het juiste moment. Je hoeft je niet te haasten om bij het volgende onderwerp te komen. Wanneer je daar bent, volgen de woorden vanzelf.


Met de hand schrijven maakt je bewuster

4. Herschrijven en redigeren gaat een stuk makkelijker op de computer. Het mooie is: als je de eerste versie met de hand schrijft en die vervolgens overtypt, ben je al aan het herschrijven. Dat werkt beter dan wanneer je in een digitaal document gaat rommelen. De basis staat zwart op wit. Je hebt overzicht. Van daaruit kun je gaan puzzelen, schuren en schaven. En je kunt altijd terug naar die basis.


Wanneer je een stuk verder bent met je tekst en het herschrijven bijna achter de rug is, helpt het om weer terug te keren naar papier. Print je tekst uit en lees hem hardop voor. Dan zul je zien dat je ineens gekke foutjes opmerkt of inziet hoe die ene scène nóg strakker kan.


Wil je ervaren hoe het is om met de hand te schrijven, vanuit je intuïtie? Schuif aan bij de online schrijfochtend of bestel mijn kaartendeck De moed om te schrijven.

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page