5 ontdekkingen tijdens het maken van mijn kaartendeck

Een eigen kaartendeck is iets waar ik jaren van heb gedroomd. En nu is het er! Ik heb het zelf uitgegeven, met hulp van een redacteur, ontwerper en de drukker Digidecks. In dit blog deel ik wat ik van het schrijven en uitgeven van mijn kaartendeck ‘De moed om te schrijven’ heb geleerd.


1. Ik heb ervaren wat er ontstaat als je het eindresultaat loslaat.

Ik moet je iets bekennen: ik was vastgelopen met het schrijven van mijn boek. Ik was zo gedreven om het af te maken, dat ik niet meer verder kwam. Toen ik de focus op het resultaat losliet, kwam de ruimte voor de creativiteit en begonnen de woorden voor mijn kaartendeck te stromen. Moeiteloos heb ik het afgeschreven.


'De moed om te schrijven' bestaat uit 52 kaarten en een inspiratieboek met

52 inzichten en schrijfoefeningen, samen in een luxe doos.

2. Het schrijfprogramma Scrivener werkt voor mij top! Het helpt me om het overzicht te bewaren en om mijn voortgang in te zien. Wil je weten hoe Scrivener werkt? Joyce Spijker heeft hier een handige tutorial over gedeeld. Je kunt het programma 30 dagen uitproberen en het kost ongeveer € 50,- (eenmalig).

3. Ik ga goed op feedback. Ik vind het heerlijk om in mijn eigen cocon te kruipen en te creëren, maar daarna slaat de twijfel toe. Door juist dan op social media te delen waar ik mee bezig ben, geef ik mijn vertrouwen een boost.


Deze reactie van mijn redacteur Shirley de Koster heeft me doen inzien hoe krachtig het kaartendeck kan zijn: 'Het zijn niet alleen oefeningen, maar vooral ook heel veel wijsheden, inzichten en liefde. Liefde die je uitnodigt om je eigen stem te ontdekken, om je vertrouwen (terug) te vinden, om moed te houden, om te beginnen en vol te houden. Je woorden geven kracht en hoop en inspiratie. Ze sporen aan om te schrijven vanuit je hart, ziel, intuïtie, hoofd, lichaam, om te schrijven met alles wat je bent.'