top of page

Struggel jij met schrijven over jezelf?

Hoelang heb jij geworsteld met de 'Over mij'-pagina op je website? Hoe vaak heb jij de zinnen herschreven nadat iemand heeft gevraagd: ‘Stuur even een kort tekstje over jezelf’? In dit blog geef ik je 5 schrijftips om jouw teksten authentiek en persoonlijk te maken én vertel ik je wat je kan doen als je jezelf tijdens het schrijven tegenkomt.


Foto: Manon de Boer

Jezelf blootgeven is misschien nog wel het lastigste van schrijven... Foto: Manon de Boer

1. Wat zeg jij vaak?

Luister goed naar jezelf in gesprekken met (potentiële) klanten, tijdens het netwerken en zelfs als je over je werk praat op een verjaardagsfeestje. Je zal merken dat bepaalde termen vaak terugkomen en dat je graag gebruikmaakt van dezelfde vergelijkingen om duidelijk te maken wat je precies doet en waarom. Gebruik en herhaal die woorden in je posts, je webteksten en je boek. Zo gaan mensen jou herkennen aan jouw eigen stijl!


2. Wat hoor je vaak?

Luister ook goed naar je klanten. Waarvoor komen zij juist bij jou en niet bij die ander, die ogenschijnlijk precies hetzelfde doet? Waar waarderen ze jou extra om? Waarschijnlijk is dit iets wat jij als heel gewoon ervaart, dus train je luistervaardigheden. En welke woorden gebruiken je vrienden om jou te beschrijven?


3. Ga een laag dieper

Als je echt diep vanbinnen kijkt, wie ben jij dan? Los van het verhaal wat je altijd over jezelf verteld hebt of het label dat anderen op jou geplakt hebben, los van wat je doet. Diep vanbinnen weet jij wie je bent en waar je voor staat. Diep vanbinnen weet je dat je het waard bent.


Leg één hand op je hart en een op je buik. Haal drie keer diep adem. Luister naar je innerlijke stem. Wat heeft die jou te vertellen? Pak dan pen en papier, maak de volgende zin af: Ik ben… en schrijf tien minuten lang verder.


Deze oefening is afkomstig uit mijn kaartendeck De moed om te schrijven. Kun jij wel een aanmoediging gebruiken om te ontdekken welke verhalen er verborgen zitten in jou? Bestel het kaartendeck op www.evelinebroekhuizen.com/de-moed-om-te-schrijven
4. Laat je proces zien

Iedereen heeft een pad te bewandelen. Ook in een verhaal bewandelt de held een pad. Hij heeft een doel dat hij wil bereiken en er komen allerlei obstakels of uitdagingen onderweg. Soms neemt jij een snelweg, dan weer een kronkelpaadje door het bos. Uiteindelijk krijgt hij niet altijd wat hij wil, maar wel wat hij nodig heeft.


Hoe ziet jouw pad eruit? Waar sta je nu en hoe ben je daar gekomen? Welke verandering heb jij doorgemaakt? Welke lessen heb jij geleerd in je leven, waar je klant ook iets aan kan hebben?


5. Toon jouw visie op de toekomst

Wat is jouw toekomstvisie? Wat wil jij bereiken in de wereld? Durf groot te dromen. Waar doe jij het voor? Wat is jouw toekomstdroom?


Teken een wolkje met daarin het woord droom. Schrijf daaromheen trefwoorden op die in jou opkomen wanneer je denkt aan jouw grote droom voor de toekomst.


Een droom is iets wat ver weg ligt, in de toekomst, je kunt het nog niet helemaal vastpakken of grijpen. Wat helpt is om het zo tastbaar mogelijk te maken. Hoe concreter het beeld dat je hersenen bij jouw droom of doel kunnen maken, hoe makkelijker het wordt om de stappen te zien én te nemen om daar te komen.Ook in je tekst kun je je droom zo concreet mogelijk maken. Hoe je dat doet? Door gebruik te maken van zintuigen. Wanneer je vertelt hoe iets ruikt, proeft, klinkt, aanvoelt en eruitziet, dan komt het tot leven voor de lezer.


Kies één trefwoord uit en werk dat uit waarbij je gebruikmaakt van de zintuigen. Als je jouw droom waar zou maken, hoe zou de wereld er dan uitzien, hoe zou het ruiken, wat zou je horen, wat zou je proeven en voelen?


Wat als je jezelf tegenkomt?

Waar je ook over schrijft, er komt altijd een moment waarop je jezelf tegenkomt. En als je schrijft over jezelf al helemaal. Het maakt emoties los die je misschien liever niet wil voelen en haalt herinneringen boven die je allang dacht verwerkt te hebben.


Voel je toch dat je jouw persoonlijke verhaal op papier wil zetten, vanuit een positieve intentie? Check dan de online training Licht schrijven over zware onderwerpen.

In 5 video’s neem ik je stap voor stap mee in hoe je jouw verhaal kan schrijven vanuit lichtheid en inspiratie, zonder dat het zielig of zwaar wordt. Start vandaag nog op: www.evelinebroekhuizen.com/licht-schrijven

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page