top of page
Foto van schrijverEveline Broekhuizen

5 tips voor het schrijven van een persoonlijk verhaal

Je hebt een verhaal te vertellen, dat voel je telkens weer. Je wil je emoties aan het papier toevertrouwen, vastleggen hoe het was en meegeven wat je hebt geleerd. Maar elke keer als je begint met schrijven, kom je erachter dat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Het is zo persoonlijk en zo kwetsbaar. En het voelt zwaar om weer in die emoties van toen te duiken.


Heel herkenbaar voor de meeste schrijvers! Gelukkig kan ik je 5 praktische tips geven voor als het schrijven te zwaar voelt. Je leest ze in dit blog.



Allereerst: sluit je ogen even en haal rustig adem. Neem de tijd om je emoties te doorvoelen. Laat op een lange uitademing wat spanning los. Breng dan je aandacht naar je handen en je vingers. Stel je voor dat je een pen of potlood vasthoudt en dat met elke ademhaling jouw woorden uit je hoofd, op papier stromen. Alle begin is moeilijk, maar naarmate het proces vordert zul je merken dat het eenvoudiger wordt en dat het lichter voelt om jouw verhaal op papier te zetten.


Tip 1: Start waar je maar wil

Je hoeft niet bij het begin van het verhaal te beginnen. Merk op van welk gedeelte je energie krijgt en waar je blij van wordt. Start daar! De chronologische volgorde komt later wel.


Tip 2: Kies waarover je wil schrijven

Je hoeft het verhaal niet van a tot z te beschrijven. Durf te kiezen. Niet alles past in één boek; misschien kom je er zelfs achter dat jouw verhaal in twee of drie boeken kan worden verteld.


Tip 3: Kies je intentie

Als iemand na het lezen van jouw verhaal slechts één inzicht zou onthouden, wat zou dat dan moeten zijn? Beschrijf hoe je tot dit inzicht bent gekomen. Op deze manier schrijf je vanuit een positieve intentie en loop je niet vast bij de worsteling rond een gebeurtenis. Dat voelt een stuk lichter.



Tip 4: Wees lief voor jezelf

Maak met jezelf de afspraak dat je de eerste versie van jouw boek alleen voor jezelf schrijft. Zo hoef je niet (onbewust) rekening te houden met anderen die het verhaal gaan lezen. Wees lief voor jezelf en gun jezelf dat boek. Schrijf voor jezelf en vanuit liefde voor jezelf. Deel slechts jouw slice of truth.


Tip 5: Laat de realiteit los

Laat los dat het verhaal moet kloppen met de realiteit. Een gebeurtenis die je in een boek navertelt is altijd een interpretatie van die gebeurtenis. Bovendien zul je je niet ieder detail herinneren. Neem daarom de dichterlijke vrijheid om gaten in te vullen. Jij bent immers de schrijver: jij mag jouw verhaal naar je eigen hand zetten.


En? Voelt het schrijven na deze 5 tips een stukje lichter? Ik hoop het, want jouw verhaal op papier zetten kan verlichtend werken. Zelf heb ik ervaren - in de begeleiding van mijn coachklanten en het schrijven van mijn eigen kinderwensverhaal - hoe lastig het kan zijn om te schrijven over zwaardere, persoonlijke onderwerpen. Toch ben ik ‘gewoon’ gaan schrijven. Iedere keer opnieuw. En dat voelde en voelt nog steeds goed.


Wil je weten hoe ik dat doe en welke tools ik gebruik voor mijn coachklanten? Ik heb een online training voor je klaarstaan, waarin ik je in 5 praktische stappen begeleid zodat je gegarandeerd (weer) gaat schrijven:



192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page