top of page

Hoe verwerk je jouw missie in je boek?

Foto van schrijver: Eveline BroekhuizenEveline Broekhuizen

Je hebt het lef om groot te dromen. Je hebt een missie, en een onderdeel daarvan is het schrijven van je eigen boek. Maar hoe vertaal je die missie naar een korte en krachtige inleiding van je boek, zodat je je ideale lezer aanspreekt?


Doorzetten

Koester je moed, want die heb je nodig. Het zijn namelijk niet de beste schrijvers die een boek publiceren, maar de dapperste. Het schrijven van een boek is een heel proces en vergt daarom een hoop doorzettingsvermogen.

Wanneer je vanuit een stevige basis schrijft, kun je doelgericht te werk gaan. Zo’n stevige basis vind je door te schrijven vanuit je why: wat is het grote waarom, het hogere doel van jouw boek? Wat wil je bereiken bij de lezer, wat wil je veranderen in de wereld?

Wanneer je jouw missie duidelijk voor ogen hebt, kun je hier telkens naar teruggrijpen als je het schrijven even niet meer ziet zitten. Dan weet je weer waarvoor je het doet. Het schrijven van een boek gaat namelijk om meer dan een tekst voor je boek. Het is een middel om een stap dichter bij je missie te komen.

Maar hoe krijg je zo’n grote why, jouw zielsmissie, opgevouwen, omgedraaid, verpakt en uitgeschreven in een boek? Mijn antwoord: begin klein.


Schrijfoefening: klein beginnen

Klein beginnen kan heel lastig zijn: probeer maar eens aan een kind van een jaar of tien uit te leggen waar je boek over gaat.

  • Neem een kind van ongeveer tien jaar oud in gedachten, bijvoorbeeld je buurmeisje of neefje, en stel je voor dat hij of zij jou vraagt waar je boek over gaat.

  • Zet een timer op tien minuten en schrijf je antwoord op of spreek het in en typ het vervolgens uit.

  • Markeer de hoofdpunten van je uitleg.

  • Schrijf de hoofdpunten uit tot 3 à 5 korte, logische zinnen die jouw bedoeling met dit boek weergeven.

Gun je lezer de tijd

Het is geweldig als je groot denkt en het hogere doel dat je met je boek wilt bereiken in het oog houdt. Die missie heb je niet in één dag bedacht, daar werk je waarschijnlijk je hele carrière en misschien wel je hele leven al naartoe.

Je lezer zal dus ook niet op pagina 1 al direct begrijpen wat jouw missie is en hoe dit boek hieraan bijdraagt. Je lezer is nog niet zo ver als jij. Gun hem of haar de tijd om zich aan je op te trekken. Zie de lezer als de beginner die jij ook ooit was, maar onderschat hem of haar niet.

Jouw ideale lezer is net zover als jij twee jaar geleden was.

Het kan helpen om voor ogen te houden waar jij één of twee jaar geleden was – voordat je de levenslessen had geleerd die je deelt in je boek. Daar is jouw ideale lezer nu.

Bekijk het filmpje en doe de onderstaande schrijfopdracht:


Schrijfoefening: schrijf een brief aan je jongere ik

  • Zoek een foto van jezelf op van één à twee jaar geleden.

  • Kijk je jongere ik eens goed in de ogen.

  • Schrijf hem of haar een brief of spreek een spraakmemo in waarin je vertelt waar je nu mee bezig bent: het schrijven van je boek. Vertel waarom je dit doet, waarom je het zo belangrijk vindt en wat je ermee wilt bereiken.

  • Laat de brief minimaal een paar dagen liggen. Pak hem dan weer op, samen met het antwoord aan het tienjarige kind, en verwerk deze teksten in een inleiding waarin je vertelt: - waarom je dit boek schrijft; - waarover je dit boek schrijft; - voor wie je dit boek schrijft; - wat je met dit boek wilt bereiken.

Wil je feedback op je inleiding?

In de masterclass Schrijf een boek dat ertoe doet help ik je om een duidelijke richting te geven aan je boek. De inleiding wijst je de weg. Hoe eerder je die koers bepaalt, hoe makkelijker het schrijven wordt. Daarom krijg je de handvatten om een sterke inleiding te schrijven en na de masterclass neem ik de tijd om je persoonlijke feedback te geven, zodat je doelgericht verder kunt schrijven aan je boek.


Voel jij ook dat je je verhaal wil delen, je missie wil uitdragen en impact wil maken? Voel jij ook dat het nu tijd is voor jouw boek? Meld je aan voor de masterclass.

 
 
 

Comments


bottom of page