Hoe verwerk je jouw missie in je boek?


Je hebt het lef om groot te dromen. Je hebt een missie, en een onderdeel daarvan is het schrijven van je eigen boek. Maar hoe vertaal je die missie naar een korte en krachtige inleiding van je boek, zodat je je ideale lezer aanspreekt?


Doorzetten

Koester je moed, want die heb je nodig. Het zijn namelijk niet de beste schrijvers die een boek publiceren, maar de dapperste. Het schrijven van een boek is een heel proces en vergt daarom een hoop doorzettingsvermogen.

Wanneer je vanuit een stevige basis schrijft, kun je doelgericht te werk gaan. Zo’n stevige basis vind je door te schrijven vanuit je why: wat is het grote waarom, het hogere doel van jouw boek? Wat wil je bereiken bij de lezer, wat wil je veranderen in de wereld?

Wanneer je jouw missie duidelijk voor ogen hebt, kun je hier telkens naar teruggrijpen als je het schrijven even niet meer ziet zitten. Dan weet je weer waarvoor je het doet. Het schrijven van een boek gaat namelijk om meer dan een tekst voor je boek. Het is een middel om een stap dichter bij je missie te komen.

Maar hoe krijg je zo’n grote why, jouw zielsmissie, opgevouwen, omgedraaid, verpakt en uitgeschreven in een boek? Mijn antwoord: begin klein.


Schrijfoefening: klein beginnen

Klein beginnen kan heel lastig zijn: probeer maar eens aan een kind van een jaar of tien uit te leggen waar je boek over gaat.

  • Neem een kind van ongeveer tien jaar oud in gedachten, bijvoorbeeld je buurmeisje of neefje, en stel je voor dat hij of zij jou vraagt waar je boek over gaat.

  • Zet een timer op tien minuten en schrijf je antwoord op of spreek het in en typ het vervolgens uit.