top of page

Hoe gebruik je je intuïtie tijdens het schrijven van je boek?

In je boek wil je een helder verhaal vertellen. Je wilt je persoonlijke verhaal delen, je vakkennis en praktijkervaringen. Maar hoe krijg je nou scherp waar het echt om draait? In deze blog laat ik je zien hoe je je intuïtie kunt inzetten bij het schrijven van je boek.


Het kost wat moeite om naar de stem van je hart te luisteren. Helemaal als je met iets nieuws bezig bent, zoals het schrijven van een boek. In de chaos van al het geroep om je heen en niet te vergeten de schreeuwende stemmen in jezelf, is het lastig om die innerlijke stem te onderscheiden. Hoe schrijf je door die laag heen zodat je bij de kern aankomt?Sta eerst eens stil bij jouw gedachten. Wat zeg jij tegen jezelf als niemand anders luistert? Zo moet het niet, dat kan jij niet, jij hebt niets met schrijven, wie ben jij om dit op te schrijven, wat zullen ze wel niet van me denken? Dit soort gedachten houden jouw heldere boodschap tegen.


Het helpt echter niet om die stemmetjes weg te drukken. Als een bal die je onder water probeert te houden, floepen ze uiteindelijk toch weer omhoog.


Laat ze er zijn. Geef ze even de ruimte en schrijf op wat ze zeggen. En ga vervolgens met ze in gesprek, op papier.


Een voorbeeld:


‘Wat zullen ze wel niet denken?’


‘Nou, op dit moment denken ze nog niks want niemand weet dat ik dit schrijf.’


‘Maar wat zal je moeder zeggen als ze dit leest?’


'Ik weet nog helemaal niet of mijn moeder dit wel te lezen krijgt.

Ik begin gewoon voor mezelf te schrijven. Later kan ik het altijd nog aanpassen.’


‘Wie ben jij om dit te schrijven?’


‘Ik ben misschien niet zo bijzonder, maar juist daarom kunnen veel mensen zich herkennen in mijn verhaal. Wat ik geleerd heb, heeft mij erg geholpen, dus zal ik daar ook andere mee kunnen helpen.’


‘Maar er zijn zoveel mensen die veel meer kennis en ervaringen hebben dan jij.’


‘Anderen zijn misschien verder, en dat is prima. Die zullen andere boeken en blogs lezen. Maar er zullen ook mensen zijn die nog wat minder ver zijn. Al zal ik maar één iemand met mijn verhaal inspireren, dan zal het al de moeite waard zijn. Want diegene zal vervolgens weer anderen inspireren en zo zal mijn verhaal zich verspreiden. Mijn verhaal is het waard om verteld te worden. Als ik het niet vertel, vertelt niemand het.’Doorschrijven

Je komt niet direct aan bij de kern, dus als je begint met schrijven zal het niet gelijk perfect zijn. Durf door de bullshit heen te schrijven.


Als je al die stemmetjes hun zegje laat doen en ze liefdevol terzijde schuift, dan ontstaat er ruimte voor die zachtere, heldere stem.


Hoe herken je het verschil? De negatieve stemmen worden door Tara Mohr in haar geweldige boek Playing big de ‘innerlijke criticus’ genoemd. En de stem van je intuïtie de ‘innerlijke mentor’.

Je innerlijke criticus:

  • schreeuwt, maakt kabaal

  • is hard, zwaar en kil

  • is angstig, zaait paniek

  • wil je veilig houden

  • maalt, draait rondjes in je hoofd


Je innerlijke mentor:

  • fluistert, kristalhelder

  • is zacht, licht en warm

  • is nieuwsgierig en hoopvol

  • stimuleert en motiveert

  • komt binnen als een flits of glinstering

Als je contact hebt met je intuïtie merk je dat het schrijven vanzelf lijkt te gaan. Het is alsof jij je pen volgt in plaats van dat jij je pen aanstuurt. Als je het later terugleest, kun je soms zelfs niet herinneren dat jij dat geschreven hebt. Dat is helemaal niet erg, dat betekent dat je je hebt laten leiden door je intuïtie.


Train je intuïtie

Net zoals het leren van een vreemde taal, kun je het luisteren naar je intuïtie ook trainen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kaartjes van het Secret Rose Deck hieronder. Welke trekt je aandacht?Mail mij je keuze (links, midden of rechts) en ik stuur je de afbeelding op de voorkant en de bijbehorende uitleg.


Laat je inspireren door de illustratie en/of de betekenis. Zet je timer op tien minuten, pak pen en papier en begin te schrijven. Je kunt eerst enkele zinnen van de uitleg overschrijven die jou aanspreken. Dan zul je zien dat je vanzelf verder schrijft.


Ik begin hier (bijna) elke ochtend mee, omdat het mij helpt om eerst naar mijn intuïtie te luisteren, in plaats van de dag gelijk te beginnen met to do-lijstjes en agendapunten.


Ik ben benieuwd wat deze oefening jou brengt. Laat het me gerust weten!


Je eigen boek schrijven

Zegt jouw innerlijke criticus nu: 'Maar met alleen schrijven vanuit je intuïtie schrijf je nog geen boek.' Dat klopt. Maar het helpt je wel om je tijdens het schrijven van je boek niet te laten leiden door twijfels en meningen van buitenaf. Heel veel schrijvers schieten snel 'in hun hoofd' als ze met hun boek bezig zijn en zien dan door de bomen het bos niet meer. Schrijven vanuit je intuïtie helpt je om je focus weer te leggen op het grotere plaatje.


Onderschat vervolgens de kracht van herschrijven niet. Daarover gaat mijn volgende blog, die volgende maand verschijnt. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en dit blog verschijnt nu al bij jou in je mailbox!

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page