top of page

Hoe gebruik je je intuïtie tijdens het schrijven van je boek?

In je boek wil je een helder verhaal vertellen. Je wilt je persoonlijke verhaal delen, je vakkennis en praktijkervaringen. Maar hoe krijg je nou scherp waar het echt om draait? In deze blog laat ik je zien hoe je je intuïtie kunt inzetten bij het schrijven van je boek.


Het kost wat moeite om naar de stem van je hart te luisteren. Helemaal als je met iets nieuws bezig bent, zoals het schrijven van een boek. In de chaos van al het geroep om je heen en niet te vergeten de schreeuwende stemmen in jezelf, is het lastig om die innerlijke stem te onderscheiden. Hoe schrijf je door die laag heen zodat je bij de kern aankomt?Sta eerst eens stil bij jouw gedachten. Wat zeg jij tegen jezelf als niemand anders luistert? Zo moet het niet, dat kan jij niet, jij hebt niets met schrijven, wie ben jij om dit op te schrijven, wat zullen ze wel niet van me denken? Dit soort gedachten houden jouw heldere boodschap tegen.


Het helpt echter niet om die stemmetjes weg te drukken. Als een bal die je onder water probeert te houden, floepen ze uiteindelijk toch weer omhoog.


Laat ze er zijn. Geef ze even de ruimte en schrijf op wat ze zeggen. En ga vervolgens met ze in gesprek, op papier.


Een voorbeeld:


‘Wat zullen ze wel niet denken?’


‘Nou, op dit moment denken ze nog niks want niemand weet dat ik dit schrijf.’


‘Maar wat zal je moeder zeggen als ze dit leest?’