Een boek schrijven kan heerlijk zijn als je vingers over het toetsenbord razen en het woordenaantal continu oploopt. Toch komt er onherroepelijk een moment dat je het schrijven niet meer ziet zitten. Wat doe je dan? 5 stappen om je schrijfplezier weer aan te wakkeren.
Stap 1: Neem een pauze
Het klinkt als een open deur, maar het helpt om jezelf even rust te gunnen. Een, twee, drie weken niet schrijven, zonder jezelf verwijten te maken of je schuldig te voelen. Pauzeer niet langer dan een paar weken, want hoe langer je je boek laat liggen, hoe lastiger het wordt om het schrijven weer op te pakken.
Stap 2: Ga iets doen wat niets met schrijven te maken heeft
Zoek iets wat je kunt doen om je boek verder te helpen, maar wat niet direct met schrijven te maken heeft. Oriënteer je op verschillende uitgeverijen, start een Facebookpagina voor je boek of maak een moodboard voor je cover. Zo ben je tóch bezig met je boek en zul je snel weer zin krijgen om verder te schrijven.​
Stap 3: Onderneem schrijfgerelateerde activiteiten
Doe bijvoorbeeld research voor je boek, ga interviews afnemen of stuur alvast een paar hoofdstukken naar een proeflezer – alles om jouw verhaal weer een stapje verder te brengen. Research is overigens niet alleen belangrijk voor non-fictie; ook als je bijvoorbeeld een roman schrijft waarin de hoofdpersoon als verpleger in een ziekenhuis werkt, zul je moeten checken welke taken bij zo’n functie horen.​
Stap 4: Doe schrijfoefeningen om out of the box te denken
Experimenteer. Je kunt het niet fout doen. Zo vind je je schrijfplezier weer terug. Herschrijf bijvoorbeeld een scène vanuit een ander personage. Ben je non-fictieschrijver? Daag jezelf dan uit door een stukje ‘storytelling’ toe te passen en een intro te schrijven vanuit jouw ideale lezer. Leef je bijvoorbeeld in in iemand die met de problemen kampt waar jouw boek over gaat. Hoe voelt het voor hem of haar, hoe ervaart hij/zij de wereld, wat gaat er in diegene om?
Schrijfoefening
Beschrijf de ruimte waarin jij je nu bevindt. Gebruik hierbij verschillende zintuigen.
Beschrijf dezelfde ruimte, maar dan honderd jaar geleden.
Beschrijf dezelfde ruimte, maar dan over honderd jaar.
Stap 5: Begin met herschrijven
Doordat je je werk even hebt laten liggen, kun je het nu met een frisse blik bekijken. Je zult merken dat je ineens ziet hoe het anders kan en hoe je je tekst naar een hoger niveau kunt tillen. Begin daarom met het verbeteren van de hoofdstukken die je al hebt geschreven (eventueel aan de hand van de feedback van je proeflezers uit stap 3). Het voordeel hiervan is dat je vanzelf weer ‘in’ je verhaal komt te zitten en gemakkelijker verder schrijft.
Zit je echt vast en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan is een structuursessie iets voor jou! Samen gaan we plotten en werken we de verhaallijnen uit. Ik begeleid je en geef je feedback zodat je door de bomen het bos weer gaat zien!
Comments