top of page

Maak van schrijven prioriteit

Het schrijven van een boek krijgt niet vanzelf prioriteit. Er zal altijd wel iets zijn wat voorrang krijgt. E-mails die beantwoord moeten worden, geld dat verdiend moet worden, kinderen die willen eten, een keuken die ontploft is, een partner aandacht vraagt. En als je dan eindelijk aan het eind van een lange dag op de bank neerploft, dan denk je niet gelijk: hè hè, laat ik nu eens even lekker gaan zitten schrijven.


Je zal dus bewust van je boek prioriteit moeten maken. Hoe je dat doet, lees je in dit blog.


1. Maak van schrijven een routine

Je brein houdt van vaste patronen. Dus zorg ervoor dat schrijven een vast onderdeel wordt van jouw week. Schrijf op een vaste plek, het liefst ergens waar je niets anders doet dan schrijven). Start met een standaard ritueeltje dat je direct koppelt aan het schrijven, zoals een korte meditatie of een kaartje trekken. En herhaal, herhaal, herhaal.


Maya Angelou, schrijfster van I know why the caged bird sings, huurde vaak een paar maanden een hotelkamer om te schrijven. Ze bleef er nooit slapen, maar vertrok om 6 uur van huis om rond 6.30 in het hotel te beginnen met schrijven. En tegen de middag ging ze weer naar huis om afstand van haar werk te kunnen nemen.

2. Zorg dat er iemand op jouw boek zit te wachten

Als schrijver hoef je allang niet meer in je eentje op je zolderkamer blijven ploeteren. Zoek proeflezers die elke maand weer op een nieuw hoofdstuk zitten te wachten. Doe mee aan een schrijfchallenge waarbij je elkaar accountable houdt, zoals nanowrimo. En laat je aanmoedigen door inspirerende rolmodellen, ook als die alleen in je hoofd bestaan. 'Als ik begin met schrijven word ik altijd overspoeld door angst,' bekent schrijfster en wetenschapper Brené Brown in haar boek Verlangen naar verbinding. ‘Vroeger vulde ik mijn geest met critici en mensen die op de rem trapten.’ Ze vertelt hoe ze achter haar bureau zat en zich de gezichten voorstelde van de hoogleraren die ze het minst mocht. Als ze hen blij kon maken was ze er klaar voor, dacht ze. Maar ze schreef vooral voorzichtige beweringen en veilige meningen. Dus dat moest anders. Brené ging op zoek naar inspiratie bij dappere vernieuwers en ontwrichters en merkte dat hun moed aanstekelijk werkt. Een van die inspiratiebronnen is Maya Angelou en met name haar gedicht ‘Still I Rise’: You may write me down in history With your bitter, twisted lies, You may trod me in the very dirt But still, like dust, I'll rise.3. Maak van schrijven de makkelijkste optie

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland een actieve donorregistratie. In plaats van je te registreren als je wél donor wil zijn, moet je het laten weten als je géén donor wil zijn. Dit heeft geleid tot 4,6 miljoen meer potentiële donoren. Wat jij hierover kan leren voor het schrijven van je boek? Het werkt dus om het moeilijker te maken om níet te schrijven dan om wél te schrijven. Schrijven moet de makkelijkste optie worden. Wees creatief! Victor Hugo liet bijvoorbeeld zijn bediende zijn kleren verstoppen, waarna hij naakt achter de schrijftafel plaatsnam. Zo kon hij niet in de verleiding komen de deur uit te gaan.

4. Herinner jezelf aan je hogere doel

Schrijven omdat het moet zal je minder lang volhouden dan schrijven omdat je het wil. Blijf dus voor ogen houden waarom jij je boek wil schrijven en welk gevoel het je zal geven als je dat doel hebt bereikt.


En als je je afvraagt wie jij bent om zo’n groot succes te willen behalen, bedenk je dan ook: wie ben jij om dat niet te doen? Wie ben jij om je toekomstige lezer de kans te ontnemen om jouw verhaal te lezen?5. Pas je dagelijks leven aan

Als je een druk leven hebt, is het schrijven van een boek niet iets wat je zomaar aan alle bezigheden toe kan voegen. Dus: waar ga je mee stoppen zodat je tijd en ruimte maakt om te schrijven? En begin de dag met schrijven. Want wanneer je het uitstelt totdat alle andere taken klaar zijn, is de kans groot dat het er nooit van komt. Check mijn gratis e-book met 9 oefeningen om je schrijfsmoesjes te overwinnen en korte metten te maken met je uitstelgedrag.


Ben jij er klaar voor om jouw boek prioriteit te geven? Boek een Solo Schrijf Retreat!

Trek je drie dagen terug in een natuurhuisje om te schrijven, mét individuele schrijfcoaching.


106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page