Werk jij op gevoel?

Houd jij je aan je planning of volg je je gevoel? Ben jij van de regeltjes, methoden en stappenplannen? Of werk je vooral op intuïtie? Ik dacht altijd dat ik vooral van de planning en structuur was, maar inmiddels heb ik ontdekt dat mijn intuïtie een waardevolle kracht is. In dit blog vertel ik hoe ik van taalnazi en structuurjunkie veranderde in een sensitieve schrijfcoach.


Als redacteur ken ik de taalregels, schrijftechnieken en stijlfiguren. Schrijvers willen dat ik kritisch ben en de foutjes uit hun tekst haal. Dus dat heb ik heel lang gedaan. Maar daarnaast maak ik gebruik van mijn gevoel. Raakt dit verhaal me? Loopt deze tekst goed?


Grote lijnen

Op school presteerde ik altijd goed omdat ik gemakkelijk kan leren. Ik ben niet goed in stampen, maar als ik een tekst las, dan doorgrondde ik deze en zat het in mijn systeem. Ik had hier geen bepaalde methode voor en heb ook geen fotografisch geheugen – ik kan juist heel slecht namen, jaartallen en feitjes onthouden – maar ik zie snel de grote lijnen van een verhaal en koppel dit gemakkelijk aan mijn eigen kennis.


Ook tijdens mijn studie en mijn werk zette ik dit in. Ik merkte op waar een verhaal niet lekker liep en vond het prachtig wanneer ik ontdekte waar dit dan aan lag en hoe dit kon worden verbeterd. Uiteraard onderbouwde ik waarom het anders moest en met welke technieken het beter kon, maar in eerste instantie ging dit intuïtief.Schrijven deed ik altijd al graag.

Nattevingerwerk

Dit voelde altijd alsof ik maar wat deed, als nattevingerwerk. Wanneer je iets op gevoel doet, dan is dat immers niet te controleren. Je kunt wel op emoties inspelen, maar ze zijn vluchtig en ongrijpbaar. Ratio was het hoogste goed, leerde ik op de universiteit: je dient feiten en argumenten aan te dragen ter onderbouwing.


En dat terwijl dit taalgevoel zó waardevol is. Je kunt een tekst nog zo goed opbouwen volgens de regels en technieken, als het niet met gevoel geschreven is, zal je de lezer niet raken. Zodoende heb ik menig auteur verder geholpen door meer gevoel in het verhaal te verwerken.


Door de structuur van je boek in beeld te brengen, kom je ‘uit je hoofd’ en kun je makkelijker op gevoel werken.