top of page

Wat mag je verwachten van een uitgeverij?

Je droomt er al jaren van dat jouw boek wordt uitgegeven door een ‘echte’ uitgeverij. En nu heb je op die verzendknop geklikt! Jouw manuscript zit in de inbox van een van de grote uitgevers, waarvan je tientallen bestsellers in je boekenkast hebt staan. En dan begint het lange wachten…


Zou de uitgever jouw boek willen publiceren? Dat is natuurlijk de grote vraag. En ondertussen begin je te twijfelen aan van alles en nog wat... Wat mag je verwachten van een uitgever zodra hij jouw manuscript heeft ontvangen? In dit blog geef ik je advies.



1. Heb geduld met uitgevers

Nadat je het manuscript van je boek hebt verzonden, sturen de meeste uitgeverijen een ontvangstbevestiging. Daar staat in aangegeven binnen welke termijn je een reactie kunt verwachten. Dit kan variëren van twee weken tot zelfs een jaar.


In de vijf jaar dat ik als uitgeefassistent werkte, heb ik talloze manuscripten mijn bureau zien passeren. Het was mijn taak om de eerste selectie te maken en om ervoor te zorgen dat de uitgever tijd maakte voor de tweede selectieronde. En geloof me, dat was knap lastig! Want hoe belangrijk een uitgever het ook vindt om een nieuwe titel te ontdekken, hij is vooral bezig met de titels die gepubliceerd worden en het runnen van een bedrijf.

Wees dus geduldig als je jouw manuscript naar de uitgever hebt verzonden.


Soms is langer wachten een goed teken. Uitgevers zien namelijk al in enkele minuten of een manuscript iets voor hun fonds is of niet. Als ze denken dat het wellicht wel iets voor ze zou kunnen zijn, willen ze er meer van (laten) lezen. En dat kost tijd.


2. Maak altijd een back-up van je manuscript

Je mag ervan uitgaan dat uitgeverijen zorgvuldig omgaan met je manuscript. Ik hoor weleens dat auteurs bang zijn om dat iemand bij de uitgeverij er met hun ideeën vandoor zal gaan, maar dat zal niet gebeuren. Op jouw tekst berust namelijk auteursrecht, ook als deze nog niet gepubliceerd is! En het zou de reputatie van de uitgeverij geen goed doen als bekend wordt dat het een boekidee heeft gejat.


Maar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Het kán dus gebeuren dat jouw boek-to-be zoekraakt. Mijn tip: maak altijd een back-up (of twee) van jouw manuscript. En stuur tussendoor geen nieuwe versie, want dat is verwarrend.


3. Blijf beleefd

Wachten is lastig, vooral als je jouw boek heel graag wilt uitgeven! Maar blijf altijd beleefd tegen de uitgeverij, want die heb je nu eenmaal nodig. Doe pas navraag over de stand van zaken van jouw manuscript, als de termijn is verstreken die de uitgever op zijn website vermeldt.


Sommige uitgeverijen geven bij een negatieve beslissing geen bericht, dus check dat ook even op de website van de desbetreffende uitgeverij. Reclameren kun je het beste per e-mail doen, zodat de medewerker jouw manuscript erbij kan zoeken. Doe dit niet te vaak en ga nooit persoonlijk langs bij de uitgeverij.



Als je een reactie ontvangt, kan het kort gezegd twee kanten op: je manuscript wordt afgewezen of de uitgever heeft interesse om jouw boek uit te geven. Heb je een afwijzing gekregen? Troost je aan het feit dat slechts een heel klein aantal manuscripten uit de slush pile wordt gehaald en daadwerkelijk wordt uitgegeven. De kans is dus groot dat je werk wordt afgewezen. Bereid je hierop voor en… blijf beleefd!


4. Neem afwijzing van je manuscript niet persoonlijk

'Helaas, uw manuscript past niet in ons fonds.' De meeste uitgeverijen gebruiken dit zinnetje als ze je manuscript afwijzen. Maar wat betekent dat eigenlijk, 'past niet in het fonds'? Het fonds bestaat uit alle titels die de uitgeverij heeft gepubliceerd en zal publiceren. Het is voor een buitenstaander vaak niet zo makkelijk om te bepalen of een boek binnen het fonds past of niet. Deze titels passen bij de branding van de uitgeverij maar er moet ook voldoende variatie zijn in de planning van de te verschijnen boeken.


Dus als jouw manuscript wordt afgewezen, kan het zijn dat jouw verhaal te veel lijkt op een boek dat de uitgever binnenkort uitbrengt. Of jouw verhaal is echt niet slecht geschreven, maar net iets te literair voor het fonds.


Bedenk dat een afwijzing alleen een afwijzing is van het manuscript. Niet van jou als persoon. Het betreft een zakelijke overweging van de risico’s die de uitgever wil nemen. Die hoef je dus niet persoonlijk op te vatten. En… wellicht dat een andere uitgeverij je de kans wel biedt!


5. Ga niet in discussie met de uitgever

Doorgaans corresponderen uitgeverijen niet over een afwijzing. Je kunt vragen om een iets uitgebreidere argumentatie als jouw manuscript is afgewezen, maar verwacht daar niet te veel van.


Mijn tip: ga niet in discussie met de uitgever en word nooit boos. Wanneer je een afwijzing met argumenten ontvangt, kun je dit juist beschouwen als een compliment! De uitgeverij heeft zich namelijk verdiept in jouw manuscript en de moeite genomen te onderbouwen waarom hij het toch niet wil uitgeven.


Respecteer de mening van de uitgever. In discussie gaan met een uitgever heeft net zo weinig nut als voetballers die zich bij de scheidsrechter beklagen. Sta open voor kritiek, luister naar de argumenten en kijk wat je ervan kunt leren en hoe je eventueel jouw manuscript kunt verbeteren.




Bedenk dat veel succesvolle auteurs, zoals J.K. Rowling en Stephen King, ook eerst talloze uitgevers hebben aangeschreven en tientallen afwijzingen hebben ontvangen. Leer hiervan: houd vol en zet door!


Stel dat jij bij dat kleine percentage hoort van auteurs waar de uitgever wel interesse in heeft. Dan zijn er grofweg twee mogelijkheden: hij wil meer van je lezen en/of hij nodigt je uit voor een gesprek. Zorg dat je meer tekst beschikbaar hebt om direct naar de uitgever te sturen. En zorg dat je voorbereid bent op het gesprek. Hoe je dat doet, lees je in mijn volgende blog!


Hulp nodig bij het zoeken naar de juiste uitgever voor jouw boek? Doe de quiz ‘Zelf uitgeven of een uitgever vinden’ en ontvang extra tips!


Of vraag je je af of je manuscript goed genoeg is om naar een uitgever te sturen? Ik help je graag. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page