top of page

Hoe vind je een uitgever?


Je verhaal is klaar om gepubliceerd te worden. Gefeliciteerd! Nu nog op zoek naar een uitgeverij. Hoe schrijf je een uitgever aan en wat stuur je mee? In dit blog deel ik de belangrijkste do's en don'ts van het aanleveren van je manuscript.


Of je de uitgeverij nu e-mailt of per post aanschrijft, je stuurt over het algemeen het volgende op: 

 1. manuscript (het totaal, tenzij anders vermeld in de richtlijnen)

 2. synopsis (een korte, heldere samenvatting van de plot, personages en setting)

 3. begeleidende brief of mail (waarin je vertelt wie je bent en wat jouw boek zo speciaal maakt).
Do’s:

 • Bekijk de richtlijnen van de uitgeverij over het insturen van je manuscript goed en houd je hieraan. Willen ze het per post of per mail ontvangen, alleen een eerste hoofdstuk of het totale manuscript? Is het meesturen van een cv verplicht? Hoeveel pagina’s mag de synopsis maximaal tellen?

 • Over het algemeen geldt: kies een prettig leesbaar lettertype, zoals Times New Roman, lettergrootte 12 en regelafstand 1.5.

 • Nummer de pagina’s.

 • Voorzie je manuscript van een voorblad waarop de titel staat, plus je naam, adres, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en e-mailadres.

 • Verstuur je je publicatievoorstel per e-mail? Zorg voor een net e-mailadres en geef duidelijke bestandsnamen aan je bijlagen. Verstuur je het per post? Print de teksten dan op net papier en gebruik een stevige envelop. Stuur eventueel retourporto mee.

 • Neem de tijd om je begeleidende brief en synopsis op te stellen. Vraag feedback aan proeflezers en/of professionals. Kijk de definitieve versie vervolgens nog eens nauwkeurig na en laat er eventueel nog een corrector overheen gaan.

 • Verdiep je in de uitgeverijen waar je je manuscript naartoe wil sturen. Waar past jouw boek goed bij? En bij welke uitgeverijen voel jij je prettig? Motiveer in je begeleidende brief of mail waarom je je manuscript juist naar deze uitgeverij stuurt.

 • Laat jezelf zien! Vertel wat je ervaring met schrijven is, hoe je al in contact komt met je lezers en wat je aan pr en marketing zou kunnen doen om de verkoop van je boek te bevorderen. 

 • Wees geduldig. De bekende slush piles – stapels manuscripten waar telkens meer bijkomt en die de uitgever eens in de drie maanden bekijkt – bestaan echt, hoewel het steeds vaker een digitale ophoping in een inbox betreft. Het is niet vreemd als je weken of maanden moet wachten op een reactie.

 • Je kunt je manuscript gerust aan meerdere uitgeverijen tegelijk aanbieden. Zodra een uitgever aan de slag gaat met je manuscript, is het wel zo netjes als het niet meer bij anderen ter overweging ligt. Wanneer je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek met een uitgever, kun je de andere uitgevers een mailtje sturen waarin bijvoorbeeld staat: ‘Een uitgever heeft interesse getoond in mijn manuscript, dat ook bij jullie ter overweging ligt. Graag hoor ik of jullie ook belangstelling hebben of besluiten niet tot publicatie over te gaan.’ Dit is voor deze uitgevers dan een stok achter de deur om in actie te komen en ook met je in gesprek te gaan of het manuscript af te wijzen. 

Don’ts:

 • Alle uitgevers naar wie je het manuscript e-mailt in de cc zetten. Dubbelcheck de aanhef van je e-mail en begeleidend schrijven. Komt deze overeen met de uitgever naar wie je het mailt? En noem je in de je mail of brief ook de juiste uitgeverij?

 • Een ellenlange e-mail sturen. Stuur je synopsis als bijlage mee; zet deze niet in de e-mail zelf. Hetzelfde geldt voor het begeleidend schrijven als dit langer is dan driekwart A4’tje. Trek in de mail kort en krachtig de aandacht en verleid de uitgever om de bijlagen te openen en verder te lezen.

 • Te veel willen opvallen. Vernieuwend willen zijn door bijvoorbeeld meer over jezelf te vertellen in een filmpje in plaats van een brief, kan interessant zijn. Maar je manuscript op gekleurd papier printen, goodies meesturen of je handgeschreven brief afsluiten met een afdruk van je rood gestifte lippen, werkt averechts.

 • Nieuwe, verbeterde versies van je manuscript nasturen. Dit is verwarrend en levert onnodig extra werk op voor de uitgeverij. Als de uitgeverij interesse heeft in jouw boek, dan zal er nog voldoende ruimte zijn voor wijzigingen en nieuwe versies. Probeer taal- en spelfouten echter zo veel mogelijk te vermijden.

 • Te gedetailleerd op de marketing en contractvoorwaarden ingaan. Schets je promotionele ideeën in grote lijnen, waarover je tijdens een eerste gesprek kunt uitweiden. In zo’n gesprek komen ook de voorwaarden van een eventueel contract aan de orde. Stel dus niet in je eerste mail al de vraag of je een voorschot zal krijgen en eis niet bij voorbaat al een hoog royaltypercentage. Bescheidenheid siert de mens. 

 • Uitgebreid reageren op een afwijzing. Meestal staat in een afwijzing iet in de trant van: uw manuscript past niet in ons fonds. De uitgever kan allerlei redenen hebben om jouw manuscript niet in zijn fonds op te nemen: het lijkt te veel op een boek dat hij binnenkort wil uitbrengen, de stijl spreekt hem niet aan, het niveau past niet bij de doelgroep enzovoort. Je kunt eventueel vragen om meer argumenten, maar ga niet met de uitgever in discussie en word al helemaal niet boos. Als je een uitgebreide afwijzing ontvangt, met tips en adviezen, wees dan vooral blij dat de uitgever zoveel tijd en moeite aan jouw manuscript heeft besteed.


Kortom: neem het insturen van je manuscript serieus. Verdiep je in de boekenwereld en bereid je goed voor. Laat je persoonlijkheid naar voren komen, wees enthousiast en een tikkeltje bescheiden en dan… begint het lange wachten.


Twijfel je nog tussen publiceren via een uitgeverij of je boek zelf uitgeven? Doe dan de gratis test 'Zelf uitgeven of uitgegeven worden' of volg de online masterclass Geef je boek uit!

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page