Hoe vind je een uitgever?


Je verhaal is klaar om gepubliceerd te worden. Gefeliciteerd! Nu nog op zoek naar een uitgeverij. Hoe schrijf je een uitgever aan en wat stuur je mee? In dit blog deel ik de belangrijkste do's en don'ts van het aanleveren van je manuscript.


Of je de uitgeverij nu e-mailt of per post aanschrijft, je stuurt over het algemeen het volgende op: 

 1. manuscript (het totaal, tenzij anders vermeld in de richtlijnen)

 2. synopsis (een korte, heldere samenvatting van de plot, personages en setting)

 3. begeleidende brief of mail (waarin je vertelt wie je bent en wat jouw boek zo speciaal maakt).
Do’s:

 • Bekijk de richtlijnen van de uitgeverij over het insturen van je manuscript goed en houd je hieraan. Willen ze het per post of per mail ontvangen, alleen een eerste hoofdstuk of het totale manuscript? Is het meesturen van een cv verplicht? Hoeveel pagina’s mag de synopsis maximaal tellen?

 • Over het algemeen geldt: kies een prettig leesbaar lettertype, zoals Times New Roman, lettergrootte 12 en regelafstand 1.5.

 • Nummer de pagina’s.

 • Voorzie je manuscript van een voorblad waarop de titel staat, plus je naam, adres, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en e-mailadres.

 • Verstuur je je publicatievoorstel per e-mail? Zorg voor een net e-mailadres en geef duidelijke bestandsnamen aan je bijlagen. Verstuur je het per post? Print de teksten dan op net papier en gebruik een stevige envelop. Stuur eventueel retourporto mee.

 • Neem de tijd om je begeleidende brief en synopsis op te stellen. Vraag feedback aan proeflezers en/of professionals. Kijk de definitieve versie vervolgens nog eens nauwkeurig na en laat er eventueel nog een corrector overheen gaan.

 • Verdiep je in de uitgeverijen waar je je manuscript naartoe wil sturen. Waar past jouw boek goed bij? En bij welke uitgeverijen voel jij je prettig? Motiveer in je begeleidende brief of mail waarom je je manuscript juist naar deze uitgeverij stuurt.

 • Laat jezelf zien! Vertel wat je ervaring met schrijven is, hoe je al in contact komt met je lezers en wat je aan pr en marketing zou kunnen doen om de verkoop van je boek te bevorderen. 

 • Wees geduldig. De bekende slush piles – stapels manuscripten waar telkens meer bijkomt en die de uitgever eens in de drie maanden bekijkt – bestaan echt, hoewel het steeds vaker een digitale ophoping in een inbox betreft. Het is niet vreem