top of page
Foto van schrijverEveline Broekhuizen

Ben jij op zoek naar een uitgeverij?

Je hebt een manuscript geschreven. En nu? Zelf uitgeven of op zoek gaan naar een hybride of traditionele uitgeverij? Doe de gratis quiz om te ontdekken wat het beste past bij jou. In dit blog lees je de voor- en nadelen over je boek publiceren via een traditionele uitgeverij.



Status

Uitgegeven worden door een gerenommeerde uitgeverij geeft je boek status. Een uitgever vindt jouw verhaal goed genoeg om erin te investeren. Hij of zij verwacht er lezers voor te vinden en het succesvol te verkopen aan de boekhandel. Wat een eer! De uitgeverij neemt dus de risico's voor haar rekening. Hier staat tegenover dat de auteur doorgaans een relatief klein onterugvorderbaar voorschot krijgt en 10% royalty's van de netto verkoopprijs.

Geduld

Eruit gepikt worden door een uitgever vergt nogal geduld. De uitgever is erg druk en ontvangt wekelijks talloze ongevraagde manuscripten, die zich opstapelen tot de welbekende slush pile. Uit ervaring weet ik dat het beoordelen van binnengekomen manuscripten vaak ergens onder aan het prioriteitenlijstje staat van de uitgever of de redacteur aan wie deze taak is uitbesteed.

Professionele begeleiding

Stel dat jouw manuscript toch uit de stapel wordt gevist en de uitgever of redacteur er wel iets in ziet. Vervolgens word je uitgenodigd voor een eerste gesprek en zal je het manuscript wellicht iets moeten herschrijven, waarna het wordt geredigeerd en gecorrigeerd. Afhankelijk van de kwaliteit van jouw verhaal en de visie van de uitgeverij kan dit aardig wat tijd in beslag nemen. Voordeel is dat je professionele feedback krijgt op je verhaal en dat het meerdere, gedegen redactie- en correctierondes doorloopt.

Naast deze begeleiding ontvang je ook professionele ondersteuning in de marketing, verkoop en promotie van het boek. Aan de ene kant is dat prettig: de uitgeverij onderhoudt nauwe contacten met boekhandelaren en de pers en kent de distributiekanalen. Maar dit betekent ook dat het boek misschien niet de omslagafbeelding krijgt die jij zo mooi vindt, omdat de afdeling marketing, de uitgever of boekhandelaren dit niet aantrekkelijk vinden.

Aandacht

Als jouw boek bij een uitgeverij wordt uitgebracht, dan moet je van tevoren dus veel geduld hebben. Vlak voor en vlak nadat het boek verschijnt is er een piek in de aandacht voor jouw boek. De laatste correcties worden doorgevoerd, de presentatie wordt geregeld, het boek wordt naar de pers gestuurd en dan is het afwachten… Wordt het boek opgepikt door de media? Hoe wordt het boek beoordeeld in de recensies? Wordt het genomineerd voor een prijs? Staan er nog lezingen of andere optredens op het programma?



Daarna neemt de aandacht af, tenzij je boek een groot succes is. De volgende titels staan immers klaar om te verschijnen. Wanneer je je boek in eigen beheer uitgeeft, kun je meer aandacht besteden aan de ‘nazorg’ van je boek. Maar dan moet je dit wel zelf doen, want de meeste selfpubbers zullen geen team aan marketing-, promotie- en publiciteitsmedewerkers achter hen hebben staan.

Kiezen

Uiteindelijk draait de keuze voor uitgave in eigen beheer of door een gerenommeerde uitgeverij om de vraag wat het beste bij jou past. Wil je het proces van manuscript tot verkoopsucces graag in eigen hand houden en vind je het leuk om van alles zelf te beslissen en te regelen? Of voel je je juist als een vis in het water bij een team dat je professioneel ondersteunt? De keuze is aan jou!

Hulp nodig bij het vinden van de uitgever van je dromen?

Met de Manuscript Matchmaker Kit krijg je alles wat je nodig hebt om je boek te laten opvallen en de interesse van een uitgever te wekken: 


  • Stappenplan: Selecteer de uitgevers die het beste passen bij jou en je boek

  • Uitgeefplan: Ontdek de unieke eigenschappen en verkoopargumenten van jouw boek  

  • E-mail Format: Schrijf een onweerstaanbare e-mail die uitgevers aanspoort om jouw manuscript te bekijken 

  • Outline Format: Creëer een heldere samenvatting, zodat de uitgever in één oogopslag overtuigd is van de kracht van jouw verhaal 


Met deze hulpmiddelen vergroot je jouw kansen om een non-fictie uitgever te vinden die in jouw verhaal gelooft.



81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page