top of page

Wat houdt je tegen om een boek te schrijven?


Wat houdt je tegen om je boek te schrijven? Een van de redenen die ik vaak hoor is: maar er is al zoveel over geschreven. Onlangs maakte ik zelf mee dat een boekidee al bestond. Hoe ga je daarmee om?

Als redacteur legde ik de lat voor mijn eigen schrijfwerk heel hoog, dus lange tijd lukte het me niet om voor mezelf te schrijven. Ik hielp vooral anderen met hun tekst. Steeds vaker kwam daar ook een stukje motivatie en coaching bij en langzaam maar zeker besefte ik: wat ik tegen anderen zeg, moet ik dat zelf niet eens gaan toepassen?


Foto: Manon de Boer

Vanaf dat moment ben ik weer gaan schrijven. Eerst maar eens trainen, meters maken, voordat ik direct een bestseller op mijn naam wilde hebben. Ik werk ook vaak met ondernemers, die ik vertel hoe waardevol het voor hun bedrijf kan zijn om een boek te schrijven. ‘En jij dan?’ werd vervolgens aan mij gevraagd. ‘Waarom schrijf jij geen boek over jouw expertise?’

Zo werd het zaadje geplant en dankzij een creatieve ‘bootcamp’-sessie met Natasha Ioppi kwam ik op het idee om een schrijf-doe-boek te maken voor schrijfjunkies in spé. Mijn liefde voor mooie notitieboekjes, planners en bujo’s in combinatie met mooie quotes, schrijfopdrachten, tips en tricks. Fantastisch! Ik begon gelijk met het verzamelen van informatie.


Foto: Evelyn Koelewijn

En toen zag ik laatst een mooie cover voorbijkomen: Van Hoofdletter tot punt van Rianne Werring. Wauw, wat gaaf! dacht ik in eerste instantie. En in tweede instantie was het even slikken… Bullet Journal voor schrijvers luidt de ondertitel. Min of meer het idee dat ik dus ook had.

Maar na even balen realiseerde ik me ook dat Rianne waarschijnlijk een heel andere insteek zal hebben dan ik. Zij geeft tips vanuit haar kennis en ervaring, en er zal wellicht wel enige overlap zijn met wat ik doe, maar we geven er ieder onze eigen kleur aan. Ik ben er zeker van dat deze boeken heel goed naast elkaar kunnen bestaan. Net zoals er meer schrijfcoaches zijn; de ene schrijver heeft een klik met de één en de ander past beter bij een andere schrijfcoach. Wel vond ik het belangrijk om even contact op te nemen met Rianne om te laten weten dat ik met iets soortgelijks bezig ben en het dus geen jatwerk of kopieergedrag is van mij.


Ik ben nog wel even bezig met het uitwerken van mijn boek. Het boek van Rianne lijkt me geweldig, maar ik koop het (nog) niet, zodat ik mijn eigen ideeën kan ontwikkelen. En schrijvers die straks haar bullet journal vol hebben geschreven, kunnen daarna voort met mijn invulboek voor schrijfjunkies. ;-)

Wil je op de hoogte blijven van mijn schrijfervaringen, tips en coaching? Volg me op Instagram en meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page