top of page
Foto van schrijverEveline Broekhuizen

Verzamel een dreamteam voor jouw boek

Je onderneemt al jaren met veel succes en bent klaar voor de volgende stap: een boek schrijven. Op dat gebied ben je weer een beginner. Dus wil je je omringen met professionals: ervaren mensen die je wegwijs maken in het boekenvak. Wie mag er niet ontbreken in het dreamteam voor jouw boek?



Waar bestaat jouw dreamteam uit?

  • Schrijfcoach. Een schrijfcoach begeleidt je tijdens het schrijven. Ze geeft je overzicht als je door de bomen het bos niet meer ziet, motiveert je als je er even doorheen zit en fungeert als een stok achter de deur om te blijven schrijven, net zolang tot je een compleet manuscript hebt waar je tevreden over bent.

  • Proeflezers. Proeflezers zijn mensen die het manuscript lezen en er hun mening over geven. Dit kan een vakgenoot zijn, die checkt of de informatie goed is onderbouwd. Of iemand die past in je doelgroep, die kijkt of je verhaal goed overkomt. Maar ook een professional, zoals een schrijfcoach of redacteur kan proeflezen. Dan wordt het vaak een manuscriptbeoordeling of -analyse genoemd. Of in mijn geval: een feedbacksessie.


  • Redacteur. Wanneer je inhoudelijk tevreden bent over je manuscript, laat je het nakijken door een redacteur. Zij kijkt of alle zinnen vloeiend in elkaar overlopen, of de opbouw logisch is en behoedt je voor blinde vlekken, zoals taalfoutjes die je zelf simpelweg niet meer ziet. Sinds ik zelf niet meer redigeer, werk ik met diverse redacteurs en correctoren samen. Ik verwijs je graag door! Dat geldt trouwens ook voor vormgevers, marketeers en productiecoördinatoren.

  • Fotograaf/illustrator. Bestaat jouw boek niet alleen maar uit tekst maar wil je er ook foto’s of illustraties in opnemen? Sta er dan wel bij stil dat ook op foto’s en afbeeldingen auteursrecht rust. Je kunt dus niet zomaar een plaatje van internet plukken. Hoe gaaf is het om in plaats daarvan zelf een fotograaf in te huren die fantastische foto’s van jou maakt? Die foto’s kun je ook perfect gebruiken voor de promotie van je boek.

  • Vormgever. Van een tekst in Word kun je niet zomaar een boek maken; bij een aantrekkelijke lay-out komt veel meer kijken. Een vormgever of grafisch ontwerper deelt de pagina’s zo in dat jouw boek een fantastische look & feel krijgt. En zij ontwerpt ook de cover.


Studio Room gaf het boek 'Ruimte voor liefde 'van Joyce Spijker

de look & feel van een luxe glossy.

  • Corrector. Je hebt je manuscript inmiddels misschien wel tien keer gelezen, maar nóg kijk je over sommige foutjes heen. Dat is logisch, want als schrijver weet je wat er moet staan en lees je dus niet wat er echt staat. Daar heb je een corrector voor, die precies weet hoe het zit met de d’tjes en t’tjes, de tussen-n en het koppelteken. Tip: laat de corrector ook de cover nakijken. Je zal niet de eerste zijn die er te laat achter komt dat er op de rug van het boek een spelfoutje staat.

  • Tussenpersoon. Heb je geen zin/tijd om van alles zelf te regelen, zoals het aanvragen van een ISBN en het doorgeven van de rugdikte, dan kun je een tussenpersoon inschakelen. Die zorgt dat de juiste informatie bij de juiste personen terechtkomt, geeft advies over papiersoorten en regelt de distributie van de boeken.

  • Marketeer. De promotie van je boek ligt voor een groot deel in jouw handen. Maar het is wel zo fijn als je hierin wordt bijgestaan door een professional op het gebied van marketing en pr. Samen kunnen jullie een verfrissend promotieplan opstellen en de boeklancering op touw zetten.


  • Boekhouder. In het boekenvak werkt een hoop net even anders dan anders, dus het is handig als degene die de administratie bijhoudt, weet wat recht van retour en in consignatie betekenen en op de hoogte is van de wet op de vaste boekenprijs. Ben je zelf benieuwd hoe dit geregeld is? Check dan pumbo.nl


Veel van deze taken, zoals vormgeving, correctie en marketing, kun je ook laten regelen door een uitgeverij. Een traditionele uitgever investeert 100% in de redactie, vormgeving, correctie en productie van jouw boek en daar krijg je 10% van de netto verkoopprijs voor terug. Een tussenpersoon kan tegen betaling verschillende taken op zich nemen. Belangrijk is om van te voren goede afspraken te maken over wat je van elkaar kan verwachten.


Wil je meer weten over de voor- en nadelen van uitgeven in eigen beheer, via een tussenpersoon of een traditionele uitgeverij? Doe de gratis quiz Zelf uitgeven of een uitgever vinden

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page