top of page

Verzamel een dreamteam voor jouw boek

Je onderneemt al jaren met veel succes en bent klaar voor de volgende stap: een boek schrijven. Op dat gebied ben je weer een beginner. Dus wil je je omringen met professionals: ervaren mensen die je wegwijs maken in het boekenvak. Wie mag er niet ontbreken in het dreamteam voor jouw boek?Waar bestaat jouw dreamteam uit?

  • Schrijfcoach. Een schrijfcoach begeleidt je tijdens het schrijven. Ze geeft je overzicht als je door de bomen het bos niet meer ziet, motiveert je als je er even doorheen zit en fungeert als een stok achter de deur om te blijven schrijven, net zolang tot je een compleet manuscript hebt waar je tevreden over bent.

  • Proeflezers. Proeflezers zijn mensen die het manuscript lezen en er hun mening over geven. Dit kan een vakgenoot zijn, die checkt of de informatie goed is onderbouwd. Of iemand die past in je doelgroep, die kijkt of je verhaal goed overkomt. Maar ook een professional, zoals een schrijfcoach of redacteur kan proeflezen. Dan wordt het vaak een manuscriptbeoordeling of -analyse genoemd. Of in mijn geval: een feedbacksessie.


  • Redacteur. Wanneer je inhoudelijk tevreden bent over je manuscript, laat je het nakijken door een redacteur. Zij kijkt of alle zinnen vloeiend in elkaar overlopen, of de opbouw logisch is en behoedt je voor blinde vlekken, zoals taalfoutjes die je zelf simpelweg niet meer ziet. Sinds ik zelf niet meer redigeer, werk ik met diverse redacteurs en correctoren samen. Ik verwijs je graag door! Dat geldt trouwens ook voor vormgevers, marketeers en productiecoördinatoren.

  • Fotograaf/illustrator. Bestaat jouw boek niet alleen maar uit tekst maar wil je er ook foto’s of illustraties in opnemen? Sta er dan wel bij stil dat ook op foto’s en afbeeldingen auteursrecht rust. Je kunt dus niet zomaar een plaatje van internet plukken. Hoe gaaf is het om in plaats daarvan zelf een fotograaf in te huren die fantastische foto’s van jou maakt? Die foto’s kun je ook perfect gebruiken voor de promotie van je boek.

  • Vormgever. Van een tekst in Word kun je niet zomaar een boek maken; bij een aantrekkelijke lay-out komt veel meer kijken. Een vormgever of grafisch ontwerper deelt de pagina’s