top of page

Verbeter de wereld, schrijf een boek

De wereld verbeteren met mes en vork: dat is het doel van landbouwdeskundige Hanneke van Veghel. Een boek schrijven is haar middel om een brug te bouwen tussen de wetenschap en de consument. In dit blog lees je hoe Dieet voor een betere planeet tot stand is gekomen én hoe Hanneke een uitgever gevonden heeft.


Waarom wilde je een boek schrijven?

'Tijdens mijn werk en studie leerde ik ontzettend veel interessante dingen over onze dagelijkse kost. Maar dat stond uitgelegd in gortdroge wetenschappelijke teksten. Dat wilde ik in begrijpelijke taal uitleggen, zodat ik lezers kan inspireren dat het anders moet en kan.

We hebben namelijk allemaal, drie keer per dag, een keuze om duurzamer te eten voor een betere planeet.'


Hoe verliep het schrijfproces?

'Onderzoek doen, lezen en schrijven zijn mijn favoriete bezigheden. Toch had ik geen idee hoe je een boek moet schrijven. Waar begin je? Het bleek uiteindelijk niet veel anders dan rapporten schrijven. Je begint met een leeswijzer; dat geeft structuur. Dan nog heel veel lezen en aantekeningen maken, literaire cardio, kill your darlings en feedback van professionals. Zonder feedback geen verbetering!'


'Een boek schrijven is een proces van vallen en opstaan, staan en opvallen.'


Hanneke heeft een enorme drive om haar boodschap te delen met de wereld. Als redacteur en schrijfcoach heb ik haar geholpen de teksten wat milder te maken. 'Mijn boodschap was soms al ernstig genoeg; je hoeft je eigen emoties er bij niet altijd te delen.'

Een uitgever vinden

Ook hielp ik om een publicatievoorstel op te stellen, waarmee Hanneke diverse uitgevers heeft aangeschreven. 'Het was best lastig om een uitgever te vinden die mijn visie voor het boek deelde. Ik heb meerdere kansen gehad om het boek eerder te publiceren, maar de samenwerking voelde dan niet goed of moeizaam, en het beoogde eindresultaat was niet zoals ik het boek voor me zag. Uiteindelijk was Uitgeverij Carrera de perfecte match, die mijn visie deelde en mij de juiste ondersteuning gaf.'Wat is jouw gouden tip voor andere ondernemers die een boek willen schrijven?

'Schrijf je plan helder uit. Als je inhoudelijk niet verder komt, praat dan met experts, schrijvers en leken. Als je mentaal niet verder komt - leer dan je angsten, aannames en excuses kennen.


Verder denk ik dat het ook belangrijk is om realistisch te zijn en geen valse hoop te hebben. Je moet er echt in geloven, met een enorme bak zelfdiscipline doorzetten en ontzettend veel tijd in willen steken zonder te weten of het een succes zal worden. Maar doe het, al wordt het niet gepubliceerd dan heb je toch wat geleerd. Uiteindelijk hebben we vooral spijt van de keuzes die we niet gemaakt hebben. Gewoon beginnen dus!'

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page