top of page

Stop & smell


Een verhaal wordt pas levendig als je de zintuigen gebruikt. Zodra je beschrijft hoe de nagels van de hond langs de ijzeren deur krassen of hoe het sap van een verse aardbei langs je wang druipt als je erin bijt, raak je de lezer. In dit blog focus ik op het effect van geur.

Op de Salon van TEDx Alkmaar vertelde Jeroen Gmelich onlangs over zijn passie: muziekinstrumenten. Ik verwachtte dat hij vol verwondering zou spreken over de klanken die hem tegemoetkwamen zodra hij de muziekwinkel binnenstapte. Maar hij vertelde over de geur van de gitaren die aan de muur hingen en de spruitjeslucht die vanuit de keuken achter de winkel kwam, waar ’s middags warm werd gegeten.


Jeroen Gmelich spreekt bij TEDx Alkmaar

Oergevoel

Geur appelleert aan ons oerinstinct. Voordat je iemand ziet, heeft je neus al feromonen opgepikt. In een fractie van een seconde, nog voor onze hersenen gedachten hebben gevormd, weet je: wegwezen óf eropaf!

En in een flits wekt een bepaald luchtje een herinnering op. Wanneer je de parfum van je ex ruikt ben je zo weer terug bij die eerste date, vijf jaar geleden. De geur van koffie kan je doen denken aan de gemoedelijkheid van je ouderlijk huis of aan de verschaalde adem van die oude schoolmeester. Speel met het oproepen van sensaties bij de lezer, om erachter te komen hoe je verhaal hem raakt.

Keep calm and breathe

Denk aan pas gemaaid gras, schone witte was en nat kreupelhout in het bos, en als vanzelf ga je dieper ademhalen door je neus. Neem hier af en toe even tijd voor tijdens het schrijven. Wat ruikt je hoofdpersoon? Hoe kun je de sfeer kleur geven met geur?


Neem pauze en haal even adem