Schrijver ben je niet, dat word je

Deze maand geef ik extra aandacht aan boeken die in crisistijd verschijnen. Vandaag: Plusmama dat ben je niet, dat word je van Irma Huis in ’t Veld.

Vijf jaar geleden leerde Irma haar man en zijn twee dochters kennen. ‘Van de een op de andere dag maakten de kinderen deel uit van mijn leven. In mijn boek schrijf ik over mijn eigen leven en ik deel de ervaringen van verschillende plusmama’s.’Waarom wilde je een boek schrijven?

Ik zocht naar mijn rol in het samengestelde gezin. Mijn omgeving reageerde vaak verbaasd als ik aangaf dat ik dat moeilijk vond. Ik wist toch waar ik aan begon? Uiteindelijk ben ik op zoek gegaan naar ervaringen van andere vrouwen in een soortgelijke situatie.

Ik kwam erachter dat ik niet de enige vrouw was die worstelde met deze nieuwe rol in haar leven. Op internet en in tijdschriften zijn veel verhalen te vinden over stiefmoeders. Vaak zijn deze verhalen niet heel positief. Persoonlijk denk ik dat dit niet helemaal terecht is; er zijn namelijk ook positieve verhalen te vertellen. Daarom ben ik zelf dit boek gaan schrijven.

Ik heb mijn eigen leven als uitgangspunt genomen en aangevuld met andere ervaringsverhalen én waardevolle tips en inzichten van kinder- en stiefgezincoach van Pure Happiness. De openhartigheid van de vrouwen die een kijkje in hun leven als plusmama geven, maken het lezen van ‘Plusmama ben je niet, dat word je’ een feest van herkenning voor alle plusmama’s. En voor alle plusmama’s in wording!Wat hield je tegen om het boek te schrijven?

Ik ben op een dag gewoon begonnen mijn verhaal op te schrijven. Uiteindelijk heb ik er bijna drie jaar over gedaan. Schrijven, schrijven, schrijven en weer herschrijven. Toen ik het doel te komen tot een boek losliet, lukte het me om energie te halen uit het proces. En Eveline heeft me geholpen de juiste modus, structuur en aanspreekvorm te vinden.