Schrijven is schipperen

In het boek Schipperen is levenskunst combineert Marret Kramer haar professionele kennis en de zoektocht in haar eigen leven. In dit interview vertelt ze hoe dit boek tot stand is gekomen én wat het boek haar gebracht heeft.


Marret Kramer is als oudste van een groot gezin geboren op Urk. De ervaringen in haar eigen leven en haar vakkennis als partner van Innova Consultancy voor leiderschaps- en ontwikkeltrajecten heeft Marret gebundeld in Schipperen is levenskunst. Persoonlijk leiderschap in roerige tijden.Waarom wilde je een boek schrijven?

Omdat ik in mijn werk steeds vaker te maken kreeg met overbelaste deelnemers, onder wie veel veertigplussers, wilde ik met mijn doorleefde kennis met name iets aanreiken voor vrouwen in die intense levensfase. Elk hoofdstuk geeft praktische en onderbouwde handvatten voor het schipper zijn en het leren laveren.


Wat was het moment dat je dacht: en nu ga ik het écht doen?

Toen ik besefte dat ik over tien jaar enorme spijt zou hebben dat ik het niet gedaan had terwijl ik zo van mijn vak en van schrijven houd. Daarna heb ik een schrijfcoach gevraagd me bij de globale opzet te helpen en ben een week in een klooster gaan zitten schrijven.


Hoe heb je het schrijfproces ervaren?

Heerlijk, lastig, irritant, bevredigend. Superfijn dat het lukte om in een doorgaande stroom mijn ideeën goed op papier te krijgen. De feedback van meelezers was heel bemoedigend. Maar het laatste stuk van het proces vond ik weerbarstig, mijn manuscript bleef lang liggen.Ik vond het enorm waardevol dat Eveline als ‘neutrale deskundige’ het boekje met andere ogen kon lezen. Ze kwam met heel andere feedback dan mijn eigen meelezers en wist haar commentaar op een heldere, ondersteunende manier te geven. Daardoor voelde ik me echt aangemoedigd om het af te maken, kwam er een goede inleiding bij die als leeswijzer diende, kreeg het boekje een betere structuur en ‘klopte’ het allemaal beter.

Wat heeft het schrijven van je boek je gebracht?