top of page

Schrijven is schipperen

In het boek Schipperen is levenskunst combineert Marret Kramer haar professionele kennis en de zoektocht in haar eigen leven. In dit interview vertelt ze hoe dit boek tot stand is gekomen én wat het boek haar gebracht heeft.


Marret Kramer is als oudste van een groot gezin geboren op Urk. De ervaringen in haar eigen leven en haar vakkennis als partner van Innova Consultancy voor leiderschaps- en ontwikkeltrajecten heeft Marret gebundeld in Schipperen is levenskunst. Persoonlijk leiderschap in roerige tijden.Waarom wilde je een boek schrijven?

Omdat ik in mijn werk steeds vaker te maken kreeg met overbelaste deelnemers, onder wie veel veertigplussers, wilde ik met mijn doorleefde kennis met name iets aanreiken voor vrouwen in die intense levensfase. Elk hoofdstuk geeft praktische en onderbouwde handvatten voor het schipper zijn en het leren laveren.


Wat was het moment dat je dacht: en nu ga ik het écht doen?

Toen ik besefte dat ik over tien jaar enorme spijt zou hebben dat ik het niet gedaan had terwijl ik zo van mijn vak en van schrijven houd. Daarna heb ik een schrijfcoach gevraagd me bij de globale opzet te helpen en ben een week in een klooster gaan zitten schrijven.


Hoe heb je het schrijfproces ervaren?

Heerlijk, lastig, irritant, bevredigend. Superfijn dat het lukte om in een doorgaande stroom mijn ideeën goed op papier te krijgen. De feedback van meelezers was heel bemoedigend. Maar het laatste stuk van het proces vond ik weerbarstig, mijn manuscript bleef lang liggen.Ik vond het enorm waardevol dat Eveline als ‘neutrale deskundige’ het boekje met andere ogen kon lezen. Ze kwam met heel andere feedback dan mijn eigen meelezers en wist haar commentaar op een heldere, ondersteunende manier te geven. Daardoor voelde ik me echt aangemoedigd om het af te maken, kwam er een goede inleiding bij die als leeswijzer diende, kreeg het boekje een betere structuur en ‘klopte’ het allemaal beter.

Wat heeft het schrijven van je boek je gebracht?

Het was een fantastisch gevoel om het boekje echt in handen te krijgen, prachtig uitgegeven, zoveel mooier dan ik zelf had kunnen bedenken. De reacties erop ervoer ik als overweldigend. Lezers (ook mannen!) die me mailden en appten of via social media lieten weten wat ze eraan hadden – dat het zoveel impact bleek te hebben had ik niet durven dromen. Ik werd gevraagd voor een webinar over persoonlijk leiderschap voor vrouwen en kreeg een paginagroot interview in alle kranten van Noord-Holland. Ook kwamen er uitnodigingen voor lezingen – die zijn uitgesteld tot na corona. En: er kwam een 4e druk!


In het Haarlems Dagblad verscheen een paginagroot artikel over Marrets boek

Het model van het stuur van balancerend leven uit het boek is bovendien een fijn hulmiddel om in de coaching dieper op in te gaan. Dus ik ben erg blij met vrouwen die me voor coaching benaderen na lezing van het boekje. Eentje deed dat zelfs al na hoofdstuk 1 gelezen te hebben: in haar rol als leidinggevende worstelde zij met organisatietoestanden maar besefte opeens dat er meer persoonlijke issues speelden.


Welke gouden tip heb je voor andere ondernemers die een boek willen schrijven?

Voordat je begint, support vragen bij een schrijfcoach die helpt bij het verhelderen van je verlangen om te schrijven, wat je ermee wil bereiken, en welke wegen dan het beste of meest haalbaar voor jou zijn. En bespaar niet op een ervaren coach/redacteur voor het helpen structuren en kritisch redigeren!


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page