top of page

Schrijven en uitgeven volgens je eigen weg

Hoe volg jij je eigen weg? Dat is de vraag die Irene van Gent stelt aan de gasten in haar podcast. Dit keer draaien we de rollen om en vraag ik Irene hoe zij haar eigen weg volgt als schrijver en selfpubber.Resultaat van een zoektocht

Irene heeft drie boeken geschreven en zelf uitgegeven: Natuurlijk! Eten, Geluk in acht koppen thee en Volg je eigen weg. Elk boek is ontstaan vanuit een zoektocht die Irene zelf aflegde, vanuit het verlangen om zichzelf en de wereld beter te leren kennen.


Natuurlijk! Eten was het resultaat van mijn zoektocht naar gezond eten, waar ik over blogde. Die verhalen heb ik gebundeld. Eigenlijk begon het als een grapje: ik kookte namelijk ’s zomers op een zeilschip en ’s winters in een skichalet. Zodra mensen van mijn eten proefden, smaakte dat naar meer. Ze vroegen om het recept, dus besloot ik de recepten op mijn blog uit te printen. Zo is het idee voor mijn eerste boek geboren.’


Ook bij het tweede boek merkte Irene dat mensen die proefden van wat zij over het achtvoudige pad van yoga te vertellen had tijdens een lezing, trek hadden in meer en direct het boek kochten.


Zelf uitgeven

Dit directe contact met potentiële lezers is vaak een goede reden om een boek in eigen beheer uit te geven. Want ook in het uitgeven van haar boeken kiest Irene haar eigen weg, door dit helemaal zelf te doen.

‘Ik ben eigenwijs en houd het proces graag in eigen hand. Mijn boeken hebben een eigen signatuur vanwege het afwijkende formaat en de vormgeving in full colour. Daar zou een uitgever niet zo gauw voor kiezen. Door het zelf uit te geven kan ik dit helemaal bij mijzelf houden.’

Eerder werd Irene uitgenodigd bij een uitgever. Beluister de podcast om te horen waarom dit niet tot een vruchtbare samenwerking leidde. In deze podcast vertelt Irene ook over hoe ze het schrijfproces heeft ervaren, welke lessen ze tijdens het schrijven geleerd heeft en waarom je beter een birthline kunt gebruiken in plaats van een deadline.


Irene heeft mij ook geïnterviewd over hoe ik mijn eigen weg volg. Beluister deze podcast.


Ten slotte deelt Irene nog twee tips over het schrijven en uitgeven van je eigen boek. 'Mijn tip voor ondernemers die een boek willen schrijven? Een boek schrijven is niet iets wat je zomaar even doet. Er zijn veel makkelijkere manieren om je verhaal te vertellen. Onderzoek of een boek schrijven wel echt iets voor jou is. Begin klein: schrijf een blog of een e-book om je pen uit te proberen en te kijken hoe jouw stem wordt ontvangen.’

Schrijven kan je zelf, maar je boek wordt beter als je het samen doet.


'Als je ontdekt dat een boek schrijven echt jouw ding is en je wilt het zelf uitgeven, dan raad ik je aan een goed team om je heen te verzamelen. Bestaande uit een schrijfcoach die je van kritische feedback voorziet, een vormgever voor een design dat echt bij jou past, een corrector voor de laatste puntjes op de i en een distributeur die praktische zaken regelt. Schrijven kan iedereen zelf, maar je boek wordt echt beter als je het samen doet.’


Wil je meer weten over Irene, haar podcast en haar boeken? Check www.irenevangent.com

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page