Schrijven en uitgeven volgens je eigen weg

Hoe volg jij je eigen weg? Dat is de vraag die Irene van Gent stelt aan de gasten in haar podcast. Dit keer draaien we de rollen om en vraag ik Irene hoe zij haar eigen weg volgt als schrijver en selfpubber.Resultaat van een zoektocht

Irene heeft drie boeken geschreven en zelf uitgegeven: Natuurlijk! Eten, Geluk in acht koppen thee en Volg je eigen weg. Elk boek is ontstaan vanuit een zoektocht die Irene zelf aflegde, vanuit het verlangen om zichzelf en de wereld beter te leren kennen.


Natuurlijk! Eten was het resultaat van mijn zoektocht naar gezond eten, waar ik over blogde. Die verhalen heb ik gebundeld. Eigenlijk begon het als een grapje: ik kookte namelijk ’s zomers op een zeilschip en ’s winters in een skichalet. Zodra mensen van mijn eten proefden, smaakte dat naar meer. Ze vroegen om het recept, dus besloot ik de recepten op mijn blog uit te printen. Zo is het idee voor mijn eerste boek geboren.’


Ook bij het tweede boek merkte Irene dat mensen die proefden van wat zij over het achtvoudige pad van yoga te vertellen had tijdens een lezing, trek hadden in meer en direct het boek kochten.


Zelf uitgeven

Dit directe contact met potentiële lezers is vaak een goede reden om een boek in eigen beheer uit te geven. Want ook in het uitgeven van haar boeken kiest Irene haar eigen weg, door dit helemaal zelf te doen.

‘Ik ben eigenwijs en houd het proces graag in eigen hand. Mijn boeken hebben een eigen signatuur vanwege het afwijkende formaat en de vormgeving in full colour. Daar zou een uitgever niet zo gauw voor kiezen. Door het zelf uit te geven kan ik dit helemaal bij mijzelf houden.’