top of page

Over zijwieltjes & zichtbaarheid


Als klein meisje zat ik bij mijn moeder achter op de fiets. Ze had me opgehaald van school en ik zong uit volle borst. Lekker veilig achter mamma’s rug. Ik kon niet zien wie er voor of achter me waren. Tot een tegenligger voorbijkwam en zei: ‘Zo, dat is mooi!’


Eef op de fiets

Eef op de fiets met zijwieltjes

Abrupt stopte ik met zingen. Iemand had me gehoord. Iemand die ik niet kende. Schaamte kroop van mijn buik naar mijn wangen, die gloeiend rood kleurden.

Waar komt die schaamte vandaan? Waarom had ik er geen enkel probleem mee om voluit te zingen, totdat een vreemde me hoorde? Dat diegene me een compliment gaf, drong niet eens tot me door.

Eenzelfde soort gevoel bekruipt me nu vaak weer, vooral als ik iets plaats op social media. Post ik niet te veel? Vinden mensen me niet vervelend? Hoe zal hierop gereageerd worden? Als je zichtbaar bent, zullen mensen iets van je vinden. Dat is een enge stap. Maar als je die niet zet, zullen een stuk minder mensen van je horen.


Een boek schrijven is misschien zelfs nog enger. Als je een boek schrijft, wordt niet alleen jij zichtbaar, maar ook wat je denkt, wat je visie is en waar je voor staat. Je geeft je ziel en zaligheid bloot, en daar staat het dan: zwart op wit.

Daarmee komt je verhaal ook op zichzelf te staan. Je stuurt je kindje de wijde wereld in. Het zal veel mensen raken en van alles in beweging brengen, ook los van jou. Als je het klein houdt en dicht bij jezelf houdt, achter die veilige rug achter op de fiets, zul je niet bereiken wat je wilt: jouw boodschap met de wereld delen.

Net als je kind zou je het het liefste willen beschermen en voor altijd klein en onschuldig willen houden, maar je weet dat het zo niet werkt. Je zorgt ervoor dat je je kind zoveel mogelijk meegeeft om zich te redden in de buitenwereld – je doet er alles aan om de tekst van je boek zo helder mogelijk te krijgen, de vormgeving klopt helemaal – en dan komt het moment dat hij het zelf mag doen. Zelf die fiets pakken en zonder zijwieltjes luid zingend de wijde wereld in!


Als je twijfelt om zichtbaar te zijn of bang bent voor de reacties van anderen, bedenk dan wie je er allemaal blij mee maakt doordat ze van jou gehoord hebben, doordat ze jou gezien hebben en gevonden hebben. En hoe vaak mensen bij jou terechtkomen dankzij de reacties van anderen, die enthousiast over jou hebben verteld.

Dus als jij nog meer mensen wilt bereiken met jouw verhaal, schrijf dan dat boek. Zodat je jouw visie helder en aantrekkelijk vastlegt. Zodat mensen erachter komen wie je bent en waar je voor staat. Laat jezelf zien, schrijf en zing!

Vind je het lastig om jouw verhaal op papier te krijgen? Twijfel je hoe je moet beginnen?

In januari 2019 lanceer ik mijn online programma Van 1001 ideeën naar een basis voor je boek, waarin je:

  • de opzet van je boek in beeld brengt

  • de onderwerpen afbakent

  • je doelgroep bepaalt

  • de flaptekst schrijft

  • opbouwende feedback ontvangt

Wil je meer weten? Laat hier je e-mailadres achter en ik houd je op de hoogte!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page