top of page

Ontdek je eigen wijze weg

Ondernemen is een avontuur. Toch hield ik lange tijd vast aan het bekende. Waarom niet, het werkte goed, mijn onderneming draaide prima. Maar zoals elke ondernemer haar eigen weg te gaan heeft, merkte ik ook dat ik een andere afslag wilde nemen. Hoe mijn reis het afgelopen jaar is verlopen, lees je in deze blog.Ruimte, dat is wat ik ervaarde toen ik me in september 2018 een dag lang liet coachen door Marjan van de Bult van de Gelukfabriek. Een samenwerking was niet doorgegaan en nu lagen de mogelijkheden wijd open. Om het zelf te doen, om op mijn manier te ondernemen.


Ik was al vijf jaar bezig als freelance redacteur en wilde me meer gaan richten op schrijfcoaching. Uit mijn comfortzone. Samen met Marjan bracht ik mijn aanbod in kaart en we bedachten waardevolle aanvullingen. Ik voelde dat het klopte en ging aan de slag om een jaarprogramma te ontwikkelen voor schrijvers.


Vanuit je hoofd of je hart?

Ik bedacht twaalf stappen. Ik bracht onder woorden wat ik zou doen, wat mijn klanten bij elke stap zouden ontvangen, wat de resultaten zouden zijn. Toch voelde dit niet helemaal goed; schrijven gaat niet volgens een stappenplan. Ik stelde het programma op vanuit mijn hoofd, niet vanuit mijn hart.


Terwijl ik mijn klanten juist leer om vanuit hun hart te schrijven in plaats van alleen maar vanuit hun hoofd. Met al onze gedachten maken we het namelijk vaak veel ingewikkelder dan het eigenlijk is. Zowel bij het schrijven van een boek als in het leven.De route uitstippelen

Hier had ik zelf nog een weg in te gaan. Ik dacht nog te veel als de redacteur die de taalregels kent en de schrijver adviseert hoe het beter kan. Ik dacht nog te weinig als de coach die vooral oog heeft voor het proces. Ik dacht dat ik dat proces door en door moest kennen, dat ik alles van tevoren moest weten en de route moest uitstippelen.


Maar zou niet raar zijn als je bij mij zou komen voor advies over je boek en ik je precies zou vertellen hoe je jouw verhaal op moet schrijven? Ik ken niet de hele route. Wel weet ik hoe je op weg kunt gaan. En onderweg kan ik je begeleiden. Wegen wijzen die je nog niet kent. Samen ontdekken wat bij jou past. Wat jouw weg is.Jij zit achter het stuur

Je moet zelf starten en gas geven. Je trapt zelf op de rem. Dat doe ik niet voor je. En ik geloof dat je dat ook niet wilt. Jij zit achter het stuur als schrijver van jouw boek.

Je hoeft het niet helemaal te overzien, je kunt het van te voren niet allemaal begrijpen. Dat belemmert het creatieve proces. Dus begin gewoon, ga aan de slag, ontdek wat voor jou werkt en kijk hoe je vervolgens verder kunt.


Dat geldt zowel voor het schrijven van een boek als voor ondernemen. Kom in beweging en doe het stap voor stap. Neem de vrijheid om de route onderweg aan te passen, aan de situatie en de ontwikkeling die je doormaakt. Gun jezelf een omweg, zodat je kunt spelen en genieten. En neem af en toe pauze om te zien hoever je al bent gekomen en wat een geweldige reis je hebt gemaakt.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page