top of page

Namen noemen in een boek

Deze maand geef ik extra aandacht aan boeken die tijdens de coronacrisis verschijnen. In dit interview lees je hoe het boek Noem mijn naam en ik besta van Natasja Geyteman-Bos is ontstaan, hoe ze omging met de namen die ze noemt in haar boek en hoe ik haar hierbij heb geholpen.

Toen Natasja erachter kwam dat haar doodgeboren dochter Jolie nergens geregistreerd stond in de overheidssystemen, besloot ze het beleid aan de kaak te stellen. In haar boek Noem mijn naam en ik besta vertelt ze over de petitie die ze startte en de stappen die zijn gezet om doodgeboren kinderen de erkenning te geven die zij verdienen.Waarom wilde je een boek uitgeven?

Tot de wetswijziging op 4 februari 2019 van kracht ging, was ik niet bezig met een boek. De gedachte om mijn eigen verhaal op te schrijven, sluimerde altijd wel. Maar ik wilde dat het meer werd dan een ervaringsverhaal.

Dankzij alle media-aandacht kreeg ik van journalisten te horen hoe bijzonder het was om als burger een wetswijziging te bewerkstelligen. Toen pas kwam het besef: hoeveel petities worden er aangeboden en hoe vaak komt er daadwerkelijk iets uit?

Mijn pad van petitie tot wetswijziging: dat is de insteek van mijn boek geworden. Hiermee rond ik een jarenlang traject af. De doodgeboren kinderen die nu worden geregistreerd, gaan de geschiedenis in. Met dit boek gaat ook het verhaal erachter de geschiedenis in.

Het boek helpt en inspireert mensen die zelf een petitie willen starten. Bovendien is het een eye-opener voor ambtenaren om niet te snel te denken: ‘Zo is het en niet anders,’ maar om verder te kijken dan het systeem, om oog te hebben voor de menselijke kant en te denken in oplossingen.
Wat hield je tegen om je eigen boek uit te geven?

Het onbekende; ik had geen idee wat er allemaal bij zou komen kijken. Dus ik ging googelen en lezen op internet: wat heb je allemaal nodig? Ik wilde een ghostwriter in de arm nemen, een redacteur en dan moet nog de vormgeving en het drukken worden geregeld. Best veel mensen dus, en dat loopt in de kosten. Wegen die op tegen de baten? Is er een afzetmarkt?

Wat was het moment dat je dacht: en nu ga ik het écht doen?

Ik had een sterke voorkeur om mijn boek in eigen beheer uit te geven. Ik zag het niet zitten om te gaan leuren bij een uitgever, en ben iemand die graag zelf keuzes maakt en de touwtjes in handen houdt.

Daarom heb ik eerst in mijn netwerk gekeken of er interesse in mijn boek zou zijn. Mensen reageerden enthousiast en op voorhand kon ik een groot aantal boeken verkopen.

Hoe heb je het proces van idee tot boek ervaren?

Omdat ik beter ben in vertellen dan in schrijven, heb ik een ghostwriter in de hand genomen. Met veel positieve energie zijn we begonnen. Gaandeweg kwamen we wel wat hobbels tegen. Klopt het allemaal? Mensen gaan hier straks iets van vinden, dus ik moet wel iets goed afleveren.

Hoe ga je bijvoorbeeld om met alle namen die je noemt? Iedereen die mij heeft geholpen op mijn pad wordt in het boek genoemd, met de beste bedoelingen, maar wat als die mensen het er niet mee eens zijn? Iedereen heeft zijn eigen visie en heeft dingen anders beleefd.

Daarom vonden we het belangrijk om mijn visie als leidraad te nemen, maar ook andere invalshoeken te laten zien. Dat was best eng, omdat diegenen dan graag het hele verhaal willen lezen, maar dat is nog maar een idee, een schets.

Hoe heb je onze samenwerking ervaren?

Ik ben superblij dat je op mijn pad bent gekomen. Ik heb je aangesteld als redacteur, maar je deed zo veel meer. Je was echt een coach en daar heb ik zo veel aan gehad. Als ik je belde, dan kon je de rust weer terugbrengen. Je bleef neutraal en kon kwesties vanuit je ervaring van verschillende kanten belichten.

Wat voor reacties heb je op het boek ontvangen? De reacties zijn heel positief en dat geeft een enorme positieve boost. Ik ben blij dat het gelukt is zoals ik het voor ogen had: toegankelijk verteld, zodat het voor iedereen begrijpelijk is.

Dat krijg ik ook teruggekoppeld: ‘Wat een weg, wat hebben jullie veel gedaan.’ En de persoonlijke verhalen zijn voor lotgenoten heel herkenbaar.

Welke gouden tip heb je voor ondernemers die een boek willen uitgeven?

  • Neem de tijd.

  • Doe research over wat je allemaal moet doen om een boek uit te geven. Als je het doet, doe het dan goed en ga niet bezuinigen. Maak een goede begroting, met een potje voor onvoorziene kosten.

  • Schakel de juiste mensen in. Iedereen heeft zijn expertise, laat mensen doen waar ze goed in zijn.

Kijk voor meer informatie over Natasja en haar boek Noem mijn naam en ik besta op: www.noemmijnnaamenikbesta.nl

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page