top of page

Laat je lezer luisteren


Een verhaal wordt pas levendig als je de zintuigen gebruikt. Zodra je beschrijft hoe de nagels van de hond langs de ijzeren deur krassen of hoe het sap van een verse aardbei langs je wang druipt als je erin bijt, raak je de lezer. In dit blog focus ik op het effect van geluiden.


Koptelefoon

Het geluid van voetstappen op een kiezelpad, een deur die krakend opengaat: je kent deze geluiden misschien nog wel van de hoorspelen die vroeger op de radio te horen waren. Met geluiden kun je een heel verhaal vertellen. Dit geldt niet alleen voor thrillers of romans. Je kunt geluiden ook heel goed toepassen om de voorbeelden in bijvoorbeeld een managementboek persoonlijker te maken.

C’est le ton…

Denk maar eens aan de toon waarop iets gezegd wordt. Als je een casus beschrijft over hoe een leidinggevende met zijn werknemer omgaat, dan maakt het een groot verschil of de leidinggevende de vraag ‘En wat ben jij aan het doen?’ uitspreekt met een nasale of een zangerige klank.


You are what you listen to

Qui fait la music

Geluiden kun je goed gebruiken om een bepaalde sfeer neer te zetten. Dezelfde omgeving wordt heel anders wanneer een storm om het huis buldert dan wanneer de bladeren ritselen in de wind. En de hoofdpersoon die naar heavy metal luistert heeft een heel andere bui dan wanneer datzelfde personage jazz opzet.

Schrijfmeditatie

Oefen met het gebruiken van geluid in je verhaal met behulp van de volgende mindfulness- en schrijfoefening.

Adem diep in en uit. In door je neus en uit door je mond. Voel je hoe de lucht zich verplaatst van je neusvleugels, naar binnen, richting je longen en je buik? Houd de adem daar even vast en adem dan weer uit. Volg hoe de lucht weer langzaam via je mond je lichaam verlaat.

Adem nog eens diep in door je neus, houd de adem even vast, en adem dan weer uit door je mond.

Richt nu je aandacht op geluid. Denk niet aan wie of wat dat geluid maakt, probeer het niet te definiëren, maar merk alleen op wat je hoort. Hoor je hoge of lage geluiden? Zijn de geluiden scherp of brommend? Hoeveel verschillende geluiden kun je onderscheiden?

Luister eens naar het zachtste geluid dat je hoort.

Luister naar het hardste geluid dat je hoort.

En probeer dan te luisteren naar slechts één geluid. Waar komt het vandaan? Hoe zou je het beschrijven? Probeer het geluid waar te nemen zonder er een mening of oordeel over te hebben.

Richt je aandacht dan weer op je ademhaling. Adem drie keer diep in en uit, en pak pen en papier voor de schrijfoefening.


Eveline Broekhuizen

Schrijfoefening

Schrijf een verhaal van 500 woorden waarin de hoofdpersoon geblinddoekt is. Wek spanning op door te beschrijven wat hij of zij hoort. Je mag ook andere zintuigen gebruiken, door er bijvoorbeeld bij te betrekken wat diegene voelt en ruikt, maar leg de focus op de geluiden.

Heb je de smaak te pakken en wil je vaker zulke schrijfoefeningen doen? Meld je dan aan voor een van mijn workshops!

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page