Laat je lezer luisteren


Een verhaal wordt pas levendig als je de zintuigen gebruikt. Zodra je beschrijft hoe de nagels van de hond langs de ijzeren deur krassen of hoe het sap van een verse aardbei langs je wang druipt als je erin bijt, raak je de lezer. In dit blog focus ik op het effect van geluiden.


Koptelefoon

Het geluid van voetstappen op een kiezelpad, een deur die krakend opengaat: je kent deze geluiden misschien nog wel van de hoorspelen die vroeger op de radio te horen waren. Met geluiden kun je een heel verhaal vertellen. Dit geldt niet alleen voor thrillers of romans. Je kunt geluiden ook heel goed toepassen om de voorbeelden in bijvoorbeeld een managementboek persoonlijker te maken.

C’est le ton…

Denk maar eens aan de toon waarop iets gezegd wordt. Als je een casus beschrijft over hoe een leidinggevende met zijn werknemer omgaat, dan maakt het een groot verschil of de leidinggevende de vraag ‘En wat ben jij aan het doen?’ uitspreekt met een nasale of een zangerige klank.


You are what you listen to

Qui fait la music

Geluiden kun je goed gebruiken om een bepaalde sfeer neer te zetten. Dezelfde omgeving wordt heel anders wanneer een storm om het huis buldert dan wanneer de bladeren ritselen in de wind. En de hoofdpersoon die naar heavy metal luistert heeft een heel andere bui dan wanneer datzelfde personage jazz opzet.

Schrijfmeditatie

Oefen met het gebruiken van geluid in je verhaal met behulp van de volgende mindfulness- en schrijfoefening.

Adem diep in en uit. In door je neus en uit door je mond. Voel je hoe de lucht zich verplaatst van je neusvleugels, naar binnen, richting je longen en j