top of page

Hoe kom je tot de kern?


Ben je ondernemer en wil je teksten schrijven voor je bedrijf, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Je wilt jezelf laten zien in je blogs en social media, maar hoe doe je dat? Kom tot de kern en maak impact op je lezer door te schrijven vanuit je hart.


Schrijfcoach Eveline Broekhuizen

Schrijven met een doel

Misschien ben je in eerste instantie begonnen met schrijven voor jezelf: je noteerde je gedachten in je dagboek of maakte een lijstje om overzicht te krijgen over al je ideeën. Maar als je die teksten wil gebruiken voor je onderneming, als blog, social media post of webtekst, dan schrijf je met een doel en wil je iemand met jouw tekst bereiken.

Je wilt jouw verhaal verspreiden, je zichtbaarheid vergroten en je klant raken. Je onderneemt met hart en ziel en wil een tekst schrijven die impact maakt. Het liefst wordt het een tekst die het leven van je klant verandert, een boost geeft aan je business en waarmee je waarde creëert voor de wereld.


Begin met schrijven

Maar zo’n doel kan ook belemmerend werken. Je ziet andere ondernemers de ene inspirerende blog na de andere flitsende quote posten en denkt: en ik dan? Wat heb ik nog te vertellen? Wat heb ik hieraan toe te voegen? Alles is toch al eens gezegd?

Begin bij de kern

Natuurlijk moet je rekening houden met wat de lezer wil en weet, maar begin eerst eens bij jezelf. Wat wil jij nu echt? Wat past bij jou? Waar draait het jou ten diepste om? Keer naar binnen en richt je aandacht bewust op jezelf, om te horen wat je hart te vertellen heeft. Focus je op je innerlijke kern, zodat je de kern van jouw boodschap kunt vinden.

Hoe je dat doet? Door rust te nemen en de stilte in jezelf te zoeken. Vaak racen we maar door, omdat we mee worden gesleurd met de tijdlijnen op social media. Sta eens stil en bedenk wat jij wilt. Het kan helpen om je aandacht te richten op je ademhaling, met behulp van mindfulness of meditatietechnieken.


De stilte opzoeken in de natuur

Deze foto heb ik gemaakt in het Amerongse bos, waar ik speciaal voor jou een meditatie heb opgenomen als voorbereiding op het schrijven. Bekijk de video.

Mindfulness en meditatie hebben mij geholpen om weer te gaan schrijven. Ik had mezelf te hoge doelen gesteld en de lat te hoog gelegd. Als ik zou gaan schrijven, dan moest het van een ontzettend hoog niveau zijn – met minder nam ik geen genoegen. En dat werkt averechts voor je creativiteit.

Kritisch

Iedereen heeft een innerlijke criticus die je behoedt voor grote fouten maar die je ook tegenhoudt om risico’s te nemen, om te durven en te doen. Terwijl het enige wat vaak werkt simpelweg een kwestie is van doen! In actie komen, beginnen met schrijven, ongeacht de uitkomst.


Schrijf vanuit je hart en zet je ideeën op papier

Gelukkig kun jij bepalen of je naar je innerlijke criticus wil luisteren en je erdoor wil laten leiden. Wanneer je oefent met mindfulness en meditatie, leer je de kritische stemmetjes herkennen en ze zachtjes opzij te zetten. Onderdrukken of wegduwen werkt namelijk ook niet!

Schrijfyoga

Van deze technieken maak ik graag gebruik in mijn workshops en mijn online schrijftraining Van 1001 ideeën naar de basis van je boek. Ik vind dit een prachtige combinatie. En daarom ben ik er trots op dat ik mijn krachten mag bundelen met die van yogalerares Joyce Mol in onze workshop Schrijfyoga.


Schrijfyoga, wat is dat

Joyce geeft yin yoga, een rustigere variant, die je helpt om dichter bij jezelf te komen. Met deze vorm van yoga maak je zachte bewegingen met een stretch die prettig aanvoelt en blijf je langer in de houding zitten. Het gaat er niet om hoe ver jij kunt gaan, hoe diep jij kunt buigen of hoe mooi je beweging eruitziet, maar dat je opnieuw in verbinding komt met jouw essentie.

Wanneer je naar je intuïtie kunt luisteren en weet wat jouw essentie is, kun je de beslissingen die op je pad komen veel makkelijker maken. Niet alleen waarover je gaat schrijven, maar ook op welke manier je je tekst naar buiten wilt brengen en wie je daarbij wilt betrekken.

Heb je interesse in de workshop Schrijfyoga? Laat het me weten, dan houd ik je op de hoogte van de nieuwe datum!

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page