top of page

Hoe ga je om met kritiek op je boek?

Als je een boek schrijft, weet je één ding zeker: je krijgt kritiek. Het idee dat je werk beoordeeld wordt, kan behoorlijk beangstigend zijn. Hoe kun je het beste omgaan met kritische feedback?


‘De recensent heeft macht, de schrijver angst. Ja, de uitgever vond het goed, en de redacteur en mamma ook, maar of het echt goed is… weet je pas als je boek beoordeeld gaat worden in media die ertoe doen,’ lees ik in Het Parool.Een negatieve recensie wil echter niet per se zeggen dat je iets fout hebt gedaan. 'Als je iets nieuws doet waarmee je jezelf laat zien, valt kritiek simpelweg niet te vermijden,' schrijft Tara Mohr in Playing Big.


Stap 1 is dus accepteren dat je kritiek zal krijgen. Hoezeer je je best ook doet, hoeveel feedback je van tevoren ook vraagt en verwerkt. Jouw boek zal niet iedereen in de smaak vallen. Omdat je het simpelweg niet iedereen naar de zin kan maken.


Zelfs een bestseller ontvangt soms maar 1 ster

Tara Mohr reikt nuttige handvatten om met feedback om te gaan, die ik in dit blog met je wil delen. Oók geeft ze de tip: kijk eens naar een boek dat je geweldig vindt. En bekijk de reviews van lezers. Velen zullen 5 sterren-reviews hebben achtergelaten, maar er zullen ook mensen zijn die het boek 1 of 2 sterren hebben gegeven.


Ik besluit de proef op de som te nemen en zoek het boek dat ik zo geweldig vind op op bol.com. Playing big ontvangt gemiddeld 4,3 van de 5 sterren – Tara mag niet klagen over de ontvangst van de Nederlandse lezer. Een greep uit de 5 sterren-reviews:

  • ‘Het boek dat elke vrouw moet lezen. Het geeft mooie tools om te gaan staan voor wie je bent.’

  • ‘Helder en vlot geschreven met mooie oefeningen.’

  • ‘Niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen die meer wil. Dit is een ongelofelijk nuttig, praktisch en wijs boek vol met direct toepasbare tips om de volgende stap te zetten richting het verwezenlijken van je dromen.’