top of page

'Elk verhaal wil worden gehoord'

De geboorte van een boek is een moment om te vieren! Vandaag vieren we de geboorte van de roman Alle vrouwen in mij van Regina van de Berg. In dit blog lees je hoe Regina het schrijfproces heeft ervaren.


Van jongs af aan wist Regina al dat ze ooit een boek zou schrijven. Ze maakte van schrijven haar werk als journalist, tekstschrijver en als zelfstandig communicatieprofessional. Ze is ook trainer en facilitator, o.a. op het gebied van storytelling. 'Schrijven is de rode draad in mijn leven én ik hou intens van verhalen. Verhalen hebben de kracht om te inspireren en aan te zetten tot verandering.'


Aan haar debuutroman heeft ze jarenlang gewerkt, tot haar zelfvertrouwen groeide om het uit te brengen onder haar label Red Thunderbird Publishing. En nu is het zover: Alle vrouwen in mij is verkrijgbaar!


Waar gaat je boek over?

Alle vrouwen in mij gaat over de bedachtzame en risicomijdende journaliste Michaela van der Geest, die worstelt met de dood van haar moeder. Zij weet niet beter dan dat zij overleden zou zijn toen Michaela vijftien jaar was. Als blijkt dat haar moeder nog leeft, stuit ze op een familiegeheim dat haar leven op zijn kop zet.


In Alle vrouwen in mij staan de keuzes centraal van een aantal generaties vrouwen. Zij dragen in hun kern de verhalen mee van alle vrouwen: van de wilde en de bedaarde, de bedrogene en de dromer, de betraande en de helende, de struikelende en de volmaakte vrouw.


'Alle vrouwen in mij' is een ode aan alle moeders en dochters.


Waarom wilde je graag een boek schrijven?

Schrijven is mijn manier om levenservaringen en opgedane inzichten te vertalen naar een verhaal dat inspireert en mensen uitnodigt om over zichzelf en anderen na te denken. In dit geval over liefdevolle en soms ingewikkelde moeder-dochterrelaties in een aantal generaties vrouwen. Hier draait het om in het reine te komen met de wendingen die het leven – soms onverwachts – neemt. En, niet onbelangrijk, de rol die het ongeziene hierbij kan spelen.Misschien wil ik de wereld wel een beetje mooier maken door de lezers open te laten staan voor een vleugje magie, zoals een onderzoekende blik op je droomwereld. Het is aan de lezer om daar voor zichzelf een mening over te vormen. Tot slot geloof ik dat, zoals ik als motto meegeef in mijn boek, alle verhalen er al zijn. Ze wachten geduldig tot ze worden gehoord. Ik wil degene zijn die dit soort verhalen optekent. Zie ook mijn blog hierover op mijn website.


Wat was het moment dat je dacht: en nu ga ik het écht doen? In 2015 stond ik op een kruispunt. Ik ging naar een schrijfweek met de synopsis voor dit verhaal onder mijn arm dat ik al veel eerder had geschreven. Het was een 'nu-of-nooit'-moment: of ik ga ervoor, maar dan ook helemaal, of het zou een leuke hobby blijven. Ik koos de afslag 'schrijven' en ben er helemaal voor gegaan.


Hoe heb je het schrijfproces ervaren? Fantastisch en fascinerend. Hard werken ook, want het schrijven van een boek is een ambacht. De eerste punt achter het verhaal zette ik in februari 2016. Daarna kwam de lange weg van manuscriptbeoordelingen, herschrijven, groeien in het zelfvertrouwen om het uit te geven en het uiteindelijk gewoon doen.


Kleine anekdote: als ik op veel jongere leeftijd een boek zou hebben uitgegeven, zou ik voor een pseudoniem hebben gekozen. Nu, als dikke vijftiger, is dat uitgesloten, hoe spannend ik het ook vind.


Het schrijfproces was een afwisseling van zuchten en steunen, euforische momenten als ik scènes schreef die pure magie waren, en dikke tranen als het een andere kant op ging met het verhaal dan ik zelf had bedacht. Op zulke momenten schreef het verhaal zichzelf. Ik voelde me vaak een lezer in plaats van de schrijver, zo verrast was ik door hoe het verhaal zich ontvouwde.


Alle verhalen zijn er al. Ze wachten geduldig tot ze worden gehoord.


Hoe heb je onze samenwerking ervaren? Met welke stappen heb ik je verder geholpen? Je was mijn professionele én morele steun en toeverlaat in de eindfase van dit boek. Je gaf me de zet om te gáán en dat is onbetaalbaar. Door jouw beoordeling en redactie durfde ik de stap te zetten naar uitgeven. Daarvoor was ik eindeloos bezig met redigeren, maar in werkelijk ook bezig om moed te verzamelen.

Zonder Eveline zouden veel verhalen die wel gehoord moeten worden, op de plank blijven liggen. Dat zou eeuwig zonde zijn.

Wat heeft het schrijven van je boek je gebracht? Ik sta voor dit verhaal, vol in het zicht, vol zelfvertrouwen. Dat betekent niet dat het zonder spanning is, want je weet nooit of en hoe warm het ontvangen wordt. Maar zoals jij al zei: het is geen one size fits all-verhaal. Ook daarin speelt het een grote rol dat ik het vanuit mezelf en professioneel gezien alles heb gegeven wat ik kon. Door coaches en redacteuren in te schakelen zonder mijn eigen geluid te verliezen.


En verder heel praktisch: het ambacht van het schrijven van een boek, een verhaal, dat heb ik verder ontwikkeld en daar ga ik mee door. Ook met het zelf uitgeven. Op naar de volgende boeken, waaronder Mizpah, de memoires van de luchthartige Amelia en de verhalenbundel De vrouw die.


Welke gouden tip heb je voor anderen die een boek willen schrijven? Een idee voor een verhaal mag dan uit de lucht komen vallen, het op papier zetten is gewoon een kwestie van zitten en schrijven. Dan volgt de inspiratie vanzelf is mijn belangrijkste leerervaring. Hard werken dus en doorzetten. En gun jezelf professionele ondersteuning.


Wil je meer weten over Regina of haar roman Alle vrouwen in mij bestellen? Kijk op: redthunderbirdagency.com

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page