Wat antwoord jij als iemand vraagt wat je doet? Vertel je dat je schrijft of houd je dat liever voor jezelf? In deze blog daag ik je uit om jezelf voortaan voor te stellen als schrijver.
Je schrijft. Dus je bent schrijver.
Wat doet het met je als je dit leest? Wil je ogenblikkelijk reageren met iets als: ‘Wie ben ik om mezelf schrijver te noemen? Je bent toch pas schrijver als je twee boeken hebt gepubliceerd bij een gerenommeerde uitgeverij?’
Ben je schrijver omdat je jezelf bewezen hebt naar de buitenwereld? Verdien je die functie pas als je hebt laten zien dat je het kan? Of hoef je alleen maar te schrijven om een schrijver te zijn?
Schrijven is een kwestie van trainen en een boek publiceren is het eindresultaat daarvan. Je bent toch ook geen automobilist totdat je een race op het circuit van Zandvoort hebt gewonnen?
Ik nodig je uit om de volgende keer als iemand vraagt wat je doet, te vertellen dat je schrijver bent. Ten eerste levert dat vaak geweldige reacties op. Zo kreeg een auteur van mij in een hotel een upgrade aangeboden toen hij vertelde dat hij aan zijn eerste boek ging werken: ‘Dan heb je lekker de ruimte om te schrijven,’ zei de receptioniste.
Als jij in jezelf gelooft, zul je versteld staan van wat je kunt bereiken. Maar laten we eerlijk zijn: er zullen waarschijnlijk niet gelijk vijf uitgeverijen voor je klaarstaan met een boekcontract in de handen. Het blijft belangrijk te oefenen met schrijven en feedback te vragen, net als met alles waar je je in wil bekwamen. Een positieve mindset en winnaarsmentaliteit hebben echter nog meer positieve effecten waar jij als schrijver je voordeel mee kunt doen.
Pygmalion-effect
‘Bescheidenheid siert de mens’, ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’; onze taal zit vol spreekwoorden om je vooral niet te hoge verwachtingen te laten koesteren. En dit heeft effect op je prestaties.
Dit verband tussen verwachtingen en prestaties wordt ook wel het Pygmalion-effect genoemd. De wetenschappers Rosenthal en Jacobsen bewezen in een experiment dat leerlingen beter presteerden als hun docenten hoge verwachtingen van hen hadden. Later bleek ook het omgekeerde waar: lage verwachtingen leiden tot lagere prestaties.
De term Pygmalion komt uit de Griekse mythologie. Pygmalion, een Cypriotische prins, had een voorliefde voor beeldhouwen. Uren, dagen, weken en maanden werkte hij aan een ivoren beeld van een vrouw. Dit moest de ideale vrouw uitbeelden, die hem altijd trouw zou zijn. Hij bleef schaven en schaven, tot het beeld zo perfect was, dat Pygmalion er verliefd op werd. Hij noemde haar Galatea en gaf haar zelfs cadeaus, maar het bleef een beeld dat zijn liefde niet kon beantwoorden.
Hij wenste dat zijn ivoren vrouw tot leven zou komen. Op een feestdag sprak hij deze wens uit bij een altaar voor Aphrodite. Deze godin van de liefde, schoonheid en seksualiteit was zo van zijn beeldhouwkunst onder de indruk, dat zij deze wens liet uitkomen.
Toen Pygmalion thuiskwam, liep hij direct op het beeld af, kuste zijn perfecte vrouw en zij kwam tot leven.
I wish I was a writer
Alleen als je een wens uitspreekt, kan deze uitkomen. Dus wat zijn jouw wensen als het om schrijven gaat? Een eigen schrijfresort, de verfilming van je bestseller, wekelijks duizenden unieke bezoekers op je blog?
Wanneer je je wens of doel hardop uitspreekt, komt het vanzelf dichterbij. Dat is niet iets magisch; zo werken je hersenen nu eenmaal. Je brein gelooft wat het vaak hoort of ziet. Dus wanneer je vaak herhaalt dat jij een schrijver bent, zal je dat vanzelf gaan geloven en zal je ernaar gaan handelen. En het mooiste is: je straalt zelfvertrouwen uit en daardoor zullen ook anderen in jou geloven. Fake it untill you make it werkt dus echt.
Zo kun je ook een tegenwicht bieden aan die stemmetjes in je hoofd die zeggen: ‘Wat ik schrijf, stelt eigenlijk helemaal niet zoveel voor’, ‘Wie ben ik om te zeggen dat ik een schrijver ben’ enzovoort. Misschien ben je wel bekend met het fenomeen imposter syndrome: de angst dat anderen je zullen ontmaskeren als een bedrieger, dat ze erachter komen dat je eigenlijk helemaal niet zo goed bent. Deze angst komt voort uit onzekerheid en die onzekerheid kan er weer toe leiden dat je minder goed presteert.
Vaak gaan mensen harder werken om te voorkomen dat ze door de mand vallen. Steeds maar schaven aan die tekst, maar perfect zal hij nooit zijn en dus durf je nooit op ‘publish’ te klikken. Als je uitdagingen uit de weg gaat, zal je droom ook steeds verder van je afdrijven.
Creëer je eigen werkelijkheid
Vervang die negatieve stemmetjes door positieve zinnen:
Je kunt het!
Je bent een geweldige schrijver.
Je verdient dagelijks moeiteloos geld met schrijven.
Door zulke positieve affirmaties herprogrammeer je als het ware je hersenen. Als je maar vaak genoeg denkt: vandaag gaat het lukken, dan stelt je brein zich hierop in.
Je hersenen filteren namelijk alle informatie die bij je binnenkomt en zijn geneigd om deze aan te passen aan je verwachtingen. Hierdoor ga je ervaren wat je verwacht. Wanneer je de positieve zinnetjes dus regelmatig voor jezelf herhaalt, creëer je je eigen werkelijkheid. En waarschijnlijk doe jij als schrijver niets liever dan dat!
Show and tell!
Spreek je wensen niet alleen uit voor jezelf, maar deel ze ook met anderen. Alleen het idee dat de ander jou aan je uitspraak kan houden, is al motiverend en creëert accountability: je voelt je verantwoordelijk om je doel te behalen.
Als je een moeilijk telefoongesprek moet voeren, schijnt het zelfs al te werken als er iemand anders bij jou in de kamer is, die je verteld hebt wat je met het gesprek wilt bereiken. De aanwezigheid van de ander geeft zorgt ervoor dat je beter voet bij stuk kunt houden.
Daarmee komen we op nog een prettig voordeel van laten zien dat je een schrijver bent: zo ontmoet je eerder collega-schrijvers en kun je elkaar helpen om je schrijfdoelen te bereiken!
Kun jij wel wat support en feedback gebruiken? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, vertel wat meer over het project waar je mee bezig bent en laten we samen kijken hoe ik je kan helpen.
Comments