top of page

Durf jij jezelf een schrijver te noemen?

Wat antwoord jij als iemand vraagt wat je doet? Vertel je dat je schrijft of houd je dat liever voor jezelf? In deze blog daag ik je uit om jezelf voortaan voor te stellen als schrijver.Je schrijft. Dus je bent schrijver.


Wat doet het met je als je dit leest? Wil je ogenblikkelijk reageren met iets als: ‘Wie ben ik om mezelf schrijver te noemen? Je bent toch pas schrijver als je twee boeken hebt gepubliceerd bij een gerenommeerde uitgeverij?’


Ben je schrijver omdat je jezelf bewezen hebt naar de buitenwereld? Verdien je die functie pas als je hebt laten zien dat je het kan? Of hoef je alleen maar te schrijven om een schrijver te zijn?


Schrijven is een kwestie van trainen en een boek publiceren is het eindresultaat daarvan. Je bent toch ook geen automobilist totdat je een race op het circuit van Zandvoort hebt gewonnen?


Ik nodig je uit om de volgende keer als iemand vraagt wat je doet, te vertellen dat je schrijver bent. Ten eerste levert dat vaak geweldige reacties op. Zo kreeg een auteur van mij in een hotel een upgrade aangeboden toen hij vertelde dat hij aan zijn eerste boek ging werken: ‘Dan heb je lekker de ruimte om te schrijven,’ zei de receptioniste.