top of page

De kracht van herschrijven

Schrijven vanuit flow kan magisch voelen. Maar vlak de kracht van herschrijven niet uit, vooral als je een boek schrijft. Hoe scherper je tekst, hoe groter de kans dat je je lezer raakt. En het mooie is: elke keer als je je verhaal aanscherpt, wordt je boodschap helderder – ook voor jou. Maar hoe pak je dat aan: het herschrijven van je boek?


In mijn schrijfcoachtraject maak ik gebruik van freewriten om te ontdekken welke missie jij wil bereiken met je boek. Door eerst te mediteren en vanuit die flow te gaan schrijven, vind je de antwoorden in je hart in plaats van dat je ze bedenkt vanuit je hoofd.Flowschrijven of freewriten; ik vind het heerlijk. Soms denk ik in het begin: dit gaat nergens heen. Maar als je die gedachte toelaat en gewoon verder schrijft, is de kans groot dat er ineens zinnen uit je pen vloeien waar je zelf versteld van raakt. De woorden lijken als vanzelf te stromen.


Dat voelt zo magisch, dat ik goed kan begrijpen dat je daarna denkt: zo moet het en niet anders. Want als jij de tekst terugleest ben je weer even terug in dat moment.


Begeleid de lezer

Als je alleen voor jezelf schrijft is dat prima. Maar wanneer je je verhaal wil delen en als je een boodschap hebt die je wilt overbrengen op een lezer, dan raad ik je aan te herschrijven.


De lezer was namelijk niet bij dat magische moment aanwezig. Die heeft niet meegemaakt wat jij hebt meegemaakt en die weet niet wat jij weet. Dus dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, zijn voor de lezer soms niet duidelijk.


De lezer heeft meer houvast nodig. Je mag hem begeleiden door de tekst, zodat ze weet wat ze kan verwachten. Als de lezer weet waar je naartoe wil en hoe je daar gaat komen, geeft dat rust en komt er ruimte om je verhaal te interpreteren.


Iedereen haalt iets anders uit hetzelfde verhaal. Iedereen interpreteert het vanuit haar eigen perspectief. Toch is het aan jou als schrijver om de lezer te sturen, zodat zij zo goed mogelijk begrijpt wat jij wil overbrengen.