Schrijven vanuit flow kan magisch voelen. Maar vlak de kracht van herschrijven niet uit, vooral als je een boek schrijft. Hoe scherper je tekst, hoe groter de kans dat je je lezer raakt. En het mooie is: elke keer als je je verhaal aanscherpt, wordt je boodschap helderder – ook voor jou. Maar hoe pak je dat aan: het herschrijven van je boek?
In mijn schrijfcoachtraject maak ik gebruik van freewriten om te ontdekken welke missie jij wil bereiken met je boek. Door eerst te mediteren en vanuit die flow te gaan schrijven, vind je de antwoorden in je hart in plaats van dat je ze bedenkt vanuit je hoofd.
Flowschrijven of freewriten; ik vind het heerlijk. Soms denk ik in het begin: dit gaat nergens heen. Maar als je die gedachte toelaat en gewoon verder schrijft, is de kans groot dat er ineens zinnen uit je pen vloeien waar je zelf versteld van raakt. De woorden lijken als vanzelf te stromen.
Dat voelt zo magisch, dat ik goed kan begrijpen dat je daarna denkt: zo moet het en niet anders. Want als jij de tekst terugleest ben je weer even terug in dat moment.
Begeleid de lezer
Als je alleen voor jezelf schrijft is dat prima. Maar wanneer je je verhaal wil delen en als je een boodschap hebt die je wilt overbrengen op een lezer, dan raad ik je aan te herschrijven.
De lezer was namelijk niet bij dat magische moment aanwezig. Die heeft niet meegemaakt wat jij hebt meegemaakt en die weet niet wat jij weet. Dus dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, zijn voor de lezer soms niet duidelijk.
De lezer heeft meer houvast nodig. Je mag hem begeleiden door de tekst, zodat ze weet wat ze kan verwachten. Als de lezer weet waar je naartoe wil en hoe je daar gaat komen, geeft dat rust en komt er ruimte om je verhaal te interpreteren.
Iedereen haalt iets anders uit hetzelfde verhaal. Iedereen interpreteert het vanuit haar eigen perspectief. Toch is het aan jou als schrijver om de lezer te sturen, zodat zij zo goed mogelijk begrijpt wat jij wil overbrengen.
En het mooie is: voor jezelf wordt de boodschap ook duidelijker tijdens het herschrijven. Je brengt naar boven wat onder het oppervlak ligt.
Je poetst je tekst op, net als het slijpen van een briljant. Jij ziet de glinstering al die in de steen verborgen zit en nu maak je die ook zichtbaar voor de buitenwereld. Een ander kan nog niet zien wat jij ziet, dus je mag de lezer een handje helpen.
Herschrijven: hoe dan?
Dat maakt herschrijven echter niet minder lastig! Om je op weg te helpen, hierbij wat handige tips:
Lees je tekst door en noteer de verschillende thema’s die naar voren komen.
Bekijk dit lijstje en begin te puzzelen. Wat past bij elkaar? Wat volgt op elkaar? Het kan helpen om elk thema op een post-it te zetten, om die vervolgens op volgorde te plakken.
Wat is de basis? Wat is het hoofdonderwerp? Begin daarmee. Leg uit wat je hiermee bedoelt en wat je hierover aan de lezer wil meegeven.
Kun je vervolgens een eerste stap ontdekken? En een tweede? En een derde?
Of sla je stappen over? Als iets voor jou al gesneden koek is, ben je nogal eens geneigd om iets te snel te gaan. Wat kan helpen is om terug te denken aan hoe jij twee jaar geleden was. De kans is groot dat je lezer nu ook ongeveer zover is. Dit filmpje kan je hier verder mee op weg helpen.
Vraag feedback. Elke schrijver heeft blinde vlekken. En het is nu eenmaal heel lastig om zicht te krijgen op wat jij niet ziet. Dus vraag de frisse blik van een proeflezer of ga aan de slag met je structuur met een professional.
Ik help je graag om de heldere structuur in jouw verhaal te ontdekken. Ik hou ervan om de verhaallijnen bloot te leggen en daar een natuurlijke, vloeiende volgorde aan te geven. Structuur maakt het makkelijker om de draad weer op te pakken als je verder schrijft. En een heldere opbouw van de hoofdstukken bieden niet alleen jou als schrijver, maar ook de lezer houvast.
Ben je benieuwd wat ik voor jou en je boek kan betekenen? Laten we kennismaken. Dat kan al in een halfuurtje, via Skype of Zoom. Check: www.evelinebroekhuizen.com/kennismaken Ik kijk ernaar je te zien en te spreken!
Comments