6 valkuilen bij het uitgeven van je boek

Waar moet je op letten bij het uitgeven van je boek? Als je je eigen boek wilt (laten) uitgeven, zijn er veel mogelijkheden en dat betekent: keuzes maken. Dan is het handig om alvast te leren van andermans fouten. In dit blog deel ik 6 valkuilen die ik regelmatig tegenkom bij aankomende auteurs.'Elke auteur heeft blinde vlekken. Je kent je eigen verhaal door en door, en daardoor kun je niet meer met een frisse blik zien welke stappen je overslaat.’ Dit vertel ik schrijvers keer op keer, maar ook zelf trap ik nog weleens in deze valkuil. Ik heb inmiddels meer dan tien jaar ervaring in het boekenvak en daarmee zijn sommige dingen voor mij vanzelfsprekend geworden, terwijl ze dat voor anderen niet zijn.


Het boekenvak is nu eenmaal een apart wereldje, met zijn eigen conventies, tradities en regels. Dankzij de ontwikkeling van e-books, hoogwaardige printtechnieken en nieuwe uitgeefvormen is er gelukkig veel mogelijk als je een boek wilt uitgeven. Maar al die mogelijkheden maken het er niet duidelijker op. Daarom help ik 6 veelvoorkomende misvattingen over het uitgeven van je boek voorgoed de wereld uit!


Valkuil 1:

Ik laat 10.000 exemplaren van mijn boek drukken


Wanneer een auteur dit vertelt, vraag ik direct: ‘En hoe ga je die verkopen?’ Veel auteurs zijn zich niet bewust hoeveel boeken meestal worden gedrukt en verkocht. Dus hierbij wat facts & figures:*


  • De gemiddelde oplage van een nieuw boek in Nederland is 1.648 exemplaren. Daar zitten dus ook de hoge oplages van vertaalde bestsellers tussen.

  • In 2018 werden in Nederland 41 miljoen boeken verkocht, van 178.000 verschillende titels.

  • Dat wil dus zeggen: gemiddeld werden er 230 exemplaren per titel in een jaar verkocht.


Wanneer er 1000 exemplaren van een debuut verkocht worden, is dit al heel succesvol. Als je nog relatief onbekend bent, is 500 tot 1000 stuks veel realistischer.