top of page

4 tips om beeldend te schrijven


Een goed verhaal blijft niet op een afstand, maar kruipt onder de huid. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Zie het verhaal als een schilderij. Schilders maken gebruik van allerlei technieken om hun kunstwerk van het doek af te laten spatten. Vaak zijn dit technieken die de schrijver ook kan toepassen!


1. Breng contrast aan

Geen mens is perfect. Je personages dus ook niet. Je maakt ze geloofwaardig door ze juist contrasterende kenmerkende eigenschappen en karaktertrekken te geven. Het wordt pas interessant als een vriendelijk personage ook enkele negatieve eigenschappen heeft of iets stoms doet. En door de aardige kanten te schetsen van iemand die weinig goeds in petto heeft, roep je emoties op bij de lezer.

2. Schets schaduwen

Soms is het beter niet alles tot in precisie vast te leggen, maar alleen een suggestie te wekken. Laat iets aan de verbeelding over. Schets de mogelijke gevolgen van een actie of geef subtiel aan wat er in het verleden heeft plaatsgevonden, zodat de lezer het verhaal ingezogen wordt. Hier wil hij meer over weten!

3. Zorg dat het perspectief klopt

Als het perspectief niet klopt, merk je dat meteen, zowel in een schilderij als in een verhaal. Als het gezichtspunt onduidelijk is of de wisselingen van vertellers niet consequent worden doorgevoerd, valt de zorgvuldig opgebouwde scène uiteen. Net zoals een goede perspectieftekening een kwestie is van meten en rekenen, vraagt een verhaal – met name als er veel gewisseld wordt van perspectief – om schema’s en discipline.

4. Maak gebruik van de gulden snede

Je kunt je vinger er niet precies op leggen, maar zodra alles op zijn plek valt, voelt het goed. In de schilderkunst wordt dit de gulden snede genoemd: een speciale verhouding van lijnstukken, die terug te vinden is in piramides, het pantheon, de lengte van onze vingerkoortjes en het hartslagpatroon op een EEG. Deze goddelijke proportie wordt gebruikt om schilderijen diepte te geven. Om een verhaal tot leven te late