top of page

Wil jij zelf je boek uitgeven?


Je hebt een manuscript geschreven. En nu? Ga je op zoek naar een uitgever of ga je het zelf uitgeven? In dit blog lees je de voor- en nadelen van uitgeven in eigen beheer. Meer over je boek publiceren via een uitgeverij lees je in het blog 'Ben jij op zoek naar een uitgeverij'.

Zelf uitgeven of uitgegeven worden

De keuze is aan jou! De keuze tussen zelf investeren, het risico lopen en eventueel meer verdienen; of alleen je tijd investeren maar ook slechts tien procent royalty’s ontvangen.


De vraag is: wat past bij jou? Je bent schrijver. Ben je ook ondernemer? Wil je zelf alle keuzes maken en de touwtjes in handen hebben? Dit betekent dat je veel tijd en geld zult besteden aan het hele proces. Heb je een breed netwerk? Weet je jouw potentiële lezers te bereiken en kun je mensen in je omgeving enthousiast maken om met je samen te werken? Dan is een uitgave in eigen beheer wellicht iets voor jou.

Selfpublishing

Er zijn veel verschillende selfpublishing platforms, die diverse diensten aanbieden. De een is een stuk professioneler dan de ander. Ik kan Pumbo, Brave New Books en MijnBestseller.nl aanraden. Op Pumbo.nl vind je een handige gratis online gids over het zelf uitgeven van je boek. Via deze link kun je een account bij Pumbo aanmaken.

Ik raad je aan om goed onderzoek te doen naar het platform waar jij wil publiceren. Past het bij jou? Hoe zijn de ervaringen van anderen? Hoe ziet een boek eruit dat bij dit platform is gepubliceerd?

Alles zelf doen?

Bij selfpublishing zijn de resultaten en het succes afhankelijk van wat jij doet. Wat heb je ervoor over om het uitgeven van jouw boek goed aan te pakken? Huur je professionals in of wil je zelf alles uitvinden?