top of page

Wil jij zelf je boek uitgeven?


Je hebt een manuscript geschreven. En nu? Ga je op zoek naar een uitgever of ga je het zelf uitgeven? In dit blog lees je de voor- en nadelen van uitgeven in eigen beheer. Meer over je boek publiceren via een uitgeverij lees je in het blog 'Ben jij op zoek naar een uitgeverij'.

Zelf uitgeven of uitgegeven worden

De keuze is aan jou! De keuze tussen zelf investeren, het risico lopen en eventueel meer verdienen; of alleen je tijd investeren maar ook slechts tien procent royalty’s ontvangen.


De vraag is: wat past bij jou? Je bent schrijver. Ben je ook ondernemer? Wil je zelf alle keuzes maken en de touwtjes in handen hebben? Dit betekent dat je veel tijd en geld zult besteden aan het hele proces. Heb je een breed netwerk? Weet je jouw potentiële lezers te bereiken en kun je mensen in je omgeving enthousiast maken om met je samen te werken? Dan is een uitgave in eigen beheer wellicht iets voor jou.

Selfpublishing

Er zijn veel verschillende selfpublishing platforms, die diverse diensten aanbieden. De een is een stuk professioneler dan de ander. Ik kan Pumbo, Brave New Books en MijnBestseller.nl aanraden. Op Pumbo.nl vind je een handige gratis online gids over het zelf uitgeven van je boek. Via deze link kun je een account bij Pumbo aanmaken.

Ik raad je aan om goed onderzoek te doen naar het platform waar jij wil publiceren. Past het bij jou? Hoe zijn de ervaringen van anderen? Hoe ziet een boek eruit dat bij dit platform is gepubliceerd?

Alles zelf doen?

Bij selfpublishing zijn de resultaten en het succes afhankelijk van wat jij doet. Wat heb je ervoor over om het uitgeven van jouw boek goed aan te pakken? Huur je professionals in of wil je zelf alles uitvinden?


Je hoeft namelijk niet álles zelf te doen. Verzamel de beste mensen om je heen om van jouw boek een succes te maken. Van elke redactieronde wordt het verhaal beter. Een vormgever zorgt ervoor dat de lay-out en de cover er prachtig uitzien. En ken je iemand die kan helpen met de promotie van je boek en de verkoop aan de boekhandel?

Persoonlijk

Uitgegeven worden door een gerenommeerde uitgeverij kan een eer zijn. Maar een goed uitgevoerd crowdfundproject is ook zeer bewonderenswaardig. En uitgeven in eigen beheer is persoonlijker. De touch van de auteur zie je terug in het hele proces.


Weet je nog niet zeker wat het beste past bij jou: selfpublishing of een traditionele uitgeverij? Doe de test Zelf uitgeven of uitgegeven worden.9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page