top of page

Schrijven is opnieuw beginnen


Tijdens de Maand van de Spiritualiteit (t/m 11 februari 2018) wordt extra aandacht besteed aan het spirituele boek. Het thema is deze keer: opnieuw beginnen. Ook schrijven is een kwestie van opnieuw beginnen; telkens ben je aan het schrappen en herschrijven. Maar hoe laat je oude ideeën of belemmerende gedachten los? Daar kunnen ontspanningsoefeningen bij helpen.

Waar denk jij aan bij het woord spiritualiteit? Trekt het je aan of vind je het vooral zweverig gedoe? Speelt spiritualiteit een grote rol in je leven of doe je aan mindfulness? Of vind je het een grote happinez-hype en heb je geen idee wat spiritualiteit voor jou als schrijver kan betekenen?


Mij trok spiritualiteit wel aan, maar ik vond het ook nogal zweverig. Ik zag mediterende monniken voor me die uren zwijgend stilzaten en in gedachten uit hun lichaam traden. Na een cursus mindfulness kwam ik erachter dat mediteren helemaal niet zo ingewikkeld is.

Bovendien kan het heel nuttig zijn om meditatie in te zetten tijdens het schrijven. Liever noem ik het dan een ontspannings- of bewustwordingsoefening, die je helpt om uit de drukte van alledag te stappen. Je laat de buitenwereld even voor wat het is en keert als het ware naar binnen, om te luisteren naar jezelf. Zo kom je erachter wat jij echt te vertellen hebt. Dat noem ik schrijven vanuit je hart.


Oefening: loslaten en opnieuw beginnen

Wat zou jij willen loslaten om opnieuw te kunnen beginnen?

  • Pak een los blaadje (A4- of A5-formaat) en noteer vijf dingen, gedachten, emoties of herinneringen op die jij zou willen loslaten.

  • Zet vervolgens een kookwekker of de timer van je mobiele telefoon op vijf minuten en schrijf op hetzelfde papiertje alle gedachten op die je tegenhouden wanneer je wilt gaan schrijven. Probeer niet te veel na te denken, maar schrijf elk belemmerende idee op dat in je opkomt. Bijvoorbeeld: ik kan het niet, ik heb hier helemaal geen tijd voor, wie zit er nou op mijn verhaal te wachten, enzovoort.

  • Blijf net zo lang schrijven tot de wekker afgaat.

  • Verkreukel dan het papiertje en gooi het weg.

  • Pak een nieuw blaadje en schrijf hierop vijf dingen die je graag wilt meenemen, vasthouden en met anderen wilt delen.

  • Zet je wekker of timer weer op vijf minuten en schrijf vanuit je hart. Laat de woorden stromen en haal je pen of potlood niet van het papier tot de wekker afgaat.

Wat valt je op? Heb je ontdekt wat jouw boodschap is en weet je nu waarover je wilt schrijven? Dan kun je hiermee verder gaan. Of misschien merk je dat je hoofd nu vrij is van allerlei afleidingen en kun je opnieuw beginnen aan een verhaal.


Wil jij ook mindful en ontspannen schrijven? Meld je dan aan voor de workshop Schrijf vanuit je hart op 20 april 2018.

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page