top of page

Schrijven is opnieuw beginnen


Tijdens de Maand van de Spiritualiteit (t/m 11 februari 2018) wordt extra aandacht besteed aan het spirituele boek. Het thema is deze keer: opnieuw beginnen. Ook schrijven is een kwestie van opnieuw beginnen; telkens ben je aan het schrappen en herschrijven. Maar hoe laat je oude ideeën of belemmerende gedachten los? Daar kunnen ontspanningsoefeningen bij helpen.

Waar denk jij aan bij het woord spiritualiteit? Trekt het je aan of vind je het vooral zweverig gedoe? Speelt spiritualiteit een grote rol in je leven of doe je aan mindfulness? Of vind je het een grote happinez-hype en heb je geen idee wat spiritualiteit voor jou als schrijver kan betekenen?


Mij trok spiritualiteit wel aan, maar ik vond het ook nogal zweverig. Ik zag mediterende monniken voor me die uren zwijgend stilzaten en in gedachten uit hun lichaam traden. Na een cursus mindfulness kwam ik erachter dat mediteren helemaal niet zo ingewikkeld is.

Bovendien kan het heel nuttig zijn om meditatie in te zetten tijdens het schrijven. Liever noem ik het dan een ontspannings- of bewustwordingsoefening, die je helpt om uit de drukte van alledag te stappen. Je laat de buitenwereld even voor wat het is en keert als het ware naar binnen, om te luisteren naar jezelf. Zo kom je erachter wat jij echt te vertellen hebt. Dat noem ik schrijven vanuit je hart.


Oefening: loslaten en opnieuw beginnen

Wat zou jij willen loslaten om opnieuw te kunnen beginnen?