Ben jij perfectionistisch? Dan kan het schrijven van een boek knap lastig zijn, omdat je de lat te hoog legt. De kans is groot dat je blijft verbeteren, waardoor het verhaal nooit af komt. Óf je begint helemaal niet met schrijven (het verhaal zit in je hoofd maar er komt niets op papier). Om toch te beginnen en te blijven schrijven deel ik 5 praktische tips met je.
1. Start met bullshit
Voordat je aan jouw boek begint, adviseer ik je om iets anders te gaan schrijven. Zomaar. Zonder doel. Het is namelijk een feit dat er eerst een hele hoop bullshit op papier staat, voordat je tot de kern doordringt. Durf daar doorheen te schrijven. Komt er uiteindelijk niets zinnigs uit je pen of op het scherm? Volgende keer beter. Er is een hele hoop shit voor nodig om de grond vruchtbaar te maken. Dus je bent sowieso weer een stap dichter bij een goede oogst.
2. Schrijf de eerste versie voor jezelf
In de volgende versies kun je schrappen, schaven en schuren. Maar dat mag je voor nu even parkeren. Eerst schrijven. Alleen voor jezelf. Niemand gaat deze eerste versie nog lezen. Je hoeft nergens rekening mee te houden. Zelfs niet met je innerlijke perfectionist!
3. Parkeer je perfectionisme
Stel dat perfectionistische stemmetje van binnen gerust. Je weet wel: die innerlijke criticus die telkens tettert dat het niet goed genoeg is. Hoe je dat doet? Stel je voor dat je tegen hem/haar zegt dat ‘ie wat anders mag doen en later terug mag komen. Want in deze beginfase heb je die criticus niet nodig. In een latere fase, bij de laatste correcties, heb je de schrijf-perfectionist wél nodig.
4. Trek je verhaal los
Een boek schrijven is net als een rol plakband: het is moeilijk het beginnetje te vinden. Het kost wat gezoek en gepeuter, maar als je dan eenmaal een paar zinnen te pakken hebt, trek je zo het hele verhaal los. En wanneer je na gebruik van het plakband het volgende stukje omvouwt, kun je de volgende keer sneller aan de slag. Stop dus niet met schrijven bij een afgerond geheel, maar midden in een alinea of zin, zodat je daar de volgende dag weer makkelijk op kunt voortborduren.
5. Deel je verhaal
Ik daag je uit om een kort verhaal te schrijven en dat op social media te delen. Ik weet het, het is doodeng. Maar het biedt ook veel voordelen:
Je hebt een verhaal voltooid. Jeejj! Telkens met een nieuw idee beginnen is leuk, maar een verhaal helemaal afronden geeft zo'n voldoening!
Het is zo weer verdwenen uit de tijdlijn en foutjes kun je direct aanpassen; het staat niet zwart op wit.
Op social media werkt het juist goed als je het echte, rouwe verhaal deelt, in plaats van de gladgestreken versie. Neem mensen mee in je creatieve proces en laat de schrijfinspiratie stromen!
Je ontvangt feedback. In eerste instantie gaat die feedback over degene die hem geeft. Handig, want daarmee kun je informatie verzamelen over jouw doelgroep. In tweede instantie gaan de reacties over je verhaal. Zie dit niet als kritiek of als iets negatiefs, maar zie het als een mogelijkheid om te leren. De feedback zegt dus niets over jou persoonlijk.
Tag mij als je je verhaal post op Instagram. Dan heb je er sowieso één leesfan bij!
Schrijfcoaching (ook voor perfectionisten)
Vind je het toch lastig om de drempel over te stappen en om je creativiteit de ruimte te geven? Verzin je telkens weer een ander smoesje om het schrijven nog even uit te stellen? Download dan gratis mijn e-book 9 schrijfsmoesjes én 9 oefeningen om ze te overwinnen.
Comments