top of page

5 tips voor de perfectionistische schrijver

Ben jij perfectionistisch? Dan kan het schrijven van een boek knap lastig zijn, omdat je de lat te hoog legt. De kans is groot dat je blijft verbeteren, waardoor het verhaal nooit af komt. Óf je begint helemaal niet met schrijven (het verhaal zit in je hoofd maar er komt niets op papier). Om toch te beginnen en te blijven schrijven deel ik 5 praktische tips met je.


1. Start met bullshit

Voordat je aan jouw boek begint, adviseer ik je om iets anders te gaan schrijven. Zomaar. Zonder doel. Het is namelijk een feit dat er eerst een hele hoop bullshit op papier staat, voordat je tot de kern doordringt. Durf daar doorheen te schrijven. Komt er uiteindelijk niets zinnigs uit je pen of op het scherm? Volgende keer beter. Er is een hele hoop shit voor nodig om de grond vruchtbaar te maken. Dus je bent sowieso weer een stap dichter bij een goede oogst.


2. Schrijf de eerste versie voor jezelf

In de volgende versies kun je schrappen, schaven en schuren. Maar dat mag je voor nu even parkeren. Eerst schrijven. Alleen voor jezelf. Niemand gaat deze eerste versie nog lezen. Je hoeft nergens rekening mee te houden. Zelfs niet met je innerlijke perfectionist!

3. Parkeer je perfectionisme

Stel dat perfectionistische stemmetje van binnen gerust. Je weet wel: die innerlijke criticus die telkens tettert dat het niet goed genoeg is. Hoe je dat doet? Stel je voor dat je tegen hem/haar zegt dat ‘ie wat anders mag doen en later terug mag komen. Want in deze beginfase heb je die criticus niet nodig. In een latere fase, bij de laatste correcties, heb je de schrijf-perfectionist wél nodig.

4. Trek je verhaal los

Een boek schrijven is net als een rol plakband: het is moeilijk het beginnetje te vinden. Het kost wat gezoek en gepeuter, maar als je dan eenmaal een paar zinnen te pakken hebt, trek je zo het hele verhaal los. En wanneer je na gebruik van het plakband het volgende stukje omvouwt, kun je de volgende keer sneller aan de slag. Stop dus niet met schrijven bij een afgerond geheel, maar midden in een alinea of zin, zodat je daar de volgende dag weer makkelijk op kunt voortborduren.

5. Deel je verhaal