Hoe vind je de rust om te schrijven?


Heb jij vaak duizend-en-één gedachten maar lukt het niet om ze op papier te krijgen? Of weet je niet waar je moet beginnen met schrijven? Ik geef je drie oefeningen waarmee je de rust kunt vinden om te schrijven vanuit je hart.

Ik kan het beste schrijven als het rustig is. In stilte komt de inspiratie boven. Aan de andere kant brengt schrijven ook rust. Wanneer ik veel ‘in mijn hoofd’ zit, helpt het om tien minuten te freewriten. Hierbij schrijf ik alles op wat in me opkomt, zonder filter. Nadat ik al mijn gepieker en belemmerende gedachten aan het papier heb toevertrouwd, is er weer ruimte voor creativiteit.


Met de hand schrijven

Schrijf jij nog weleens met de hand? Dit brengt ook rust, doordat je geconcentreerd bezig bent met één ding. Tegelijkertijd activeer je drie verschillende delen van het brein, terwijl tijdens het typen slechts één gedeelte actief is. Met de hand schrijven stimuleert dus je hersenen. Bovendien brengt schrijven je op ideeën. Kinderen die verhalen en werkstukken schrijven met de hand, blijken uitgebreidere en meer creatieve ideeën te hebben.*

Mindmap

Daarom is het aan te bevelen om de eerste versie van je verhaal met de hand te schrijven. Maak bijvoorbeeld een mindmap om je ideeën voor je verhaal te verzamelen. In het midden van een vel papier zet je het hoofdthema. Daaromheen maak je takken naar subthema’s. Zet de meest globale ideeën meer in het midden en de specifiekere ideeën meer naar buiten. En wanneer je een chronologische volgorde wil aangeven, werk je met de klok mee, te beginnen bij 13:00 uur. Schrijf het liefst maar één of enkele woorden per ‘tak’ op. Tekenen mag uiteraard ook! Werk met symbolen en kleuren om verbanden aan te geven. Laat je creativiteit de vrije loop gaan!


Een voorbeeld van een mindmap van dit blog.

Bodyscan

Wanneer je hoofd overloopt van gedachten, kan het helpen om eerst een ontspanningsoefening te doen, zodat je minder ‘in je hoofd’ zit en meer ‘in je lichaam’. Een handige oefening hiervoor is de bodyscan. Hierbij ga je in gedachten met je aandacht van het ene lichaamsdeel naar het andere; van je tenen tot je voorhoofd of vice versa. Op mijn website vind je een bodyscan-meditatie als voorproefje op de workshop Schrijf vanuit je hart.

Schrijfopdracht

Wanneer je deze bodyscan hebt gedaan, kun je gelijk aan de slag met een schrijfopdracht.

  • Wat voelde je in je lichaam? Kies één gedeelte van je lichaam uit om over te schrijven. Het mag over jouw lijf gaan maar je kunt ook schrijven over een lichaamsdeel van iemand anders.

  • Zet een timer op tien minuten, pak pen en papier en schrijf onafgebroken alles op wat in je opkomt.

  • Tip: gebruik alle zintuigen om het lichaamsdeel te beschrijven.

Wil jij ook in alle rust schrijven en de combinatie van mindfulness en creativiteit ervaren? Meld je dan aan voor de workshop Schrijf vanuit je hart. Midden in de natuur, net buiten Schagen, neem je even tijd voor jezelf, zodat de woorden kunnen stromen vanuit je hart.

* Bron: https://www.kennisnet.nl

#schrijven #mindfulness #rust #mindmap #metdehand #handgeschreven #schrijfopdracht #freewriten #bodyscan #meditatie #ontspanningsoefening

9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Tel: 06 - 106 54 704

E-mail: info@evelinebroekhuizen.com

 

KvK-nummer: 58482210

  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon
  • Gray LinkedIn Icon

© 2020 by Eveline Broekhuizen, Wieringerwaard. 

All rights reserved.

Foto's Eveline: Kim de Vries Fotografie