top of page

In 4 stappen je verhalen uit je hoofd en op papier


Heb jij vaak duizend-en-één gedachten maar lukt het niet om ze op papier te krijgen? Of weet je niet waar je moet beginnen met schrijven? In vier stappen maak je ruimte voor je verhaal en vind je de rust om te schrijven.

Ik kan het beste schrijven als het rustig is. In stilte komt de inspiratie boven. Aan de andere kant brengt schrijven ook rust. Wanneer ik veel ‘in mijn hoofd’ zit, helpt het om tien minuten te freewriten. Hierbij schrijf ik alles op wat in me opkomt, zonder filter. Nadat ik al mijn gepieker en belemmerende gedachten aan het papier heb toevertrouwd, is er weer ruimte voor creativiteit.


1. Schrijf met de hand

Schrijf jij nog weleens met de hand? Dit brengt ook rust, doordat je geconcentreerd bezig bent met één ding. Tegelijkertijd activeer je drie verschillende delen van het brein, terwijl tijdens het typen slechts één gedeelte actief is. Met de hand schrijven stimuleert dus je hersenen. Bovendien brengt schrijven je op ideeën. Kinderen die verhalen en werkstukken schrijven met de hand, blijken uitgebreidere en meer creatieve ideeën te hebben.* Daarom is het aan te bevelen om de eerste versie van je verhaal met de hand te schrijven.

2. Maak een mindmap

Maak een mindmap om je ideeën voor je verhaal te verzamelen. In het midden van een vel papier zet je het hoofdthema. Daaromheen maak je takken naar subthema’s. Zet de meest globale ideeën meer in het midden en de specifiekere ideeën meer naar buiten. En wanneer je een chronologische volgorde wil aangeven, werk je met de klok mee, te beginnen bij 13:00 uur. Schrijf het liefst maar één of enkele woorden per ‘tak’ op. Tekenen mag uiteraard ook! Werk met symbolen en kleuren om verbanden aan te geven. Laat je creativiteit de vrije loop gaan!


Een voorbeeld van een mindmap

Een voorbeeld van een mindmap van dit blog.

3. Doe een bodyscan

Wanneer je hoofd overloopt van gedachten, kan het helpen om eerst een ontspanningsoefening te doen, zodat je minder ‘in je hoofd’ zit en meer ‘in je lichaam’. Een handige oefening hiervoor is de bodyscan. Hierbij ga je in gedachten met je aandacht van het ene lichaamsdeel naar het andere; van je tenen tot je voorhoofd of vice versa. Op mijn website vind je een bodyscan-meditatie als voorproefje op de workshop Schrijf vanuit je hart.

4. Start met een schrijfopdracht

Wanneer je deze bodyscan hebt gedaan, kun je gelijk aan de slag met deze schrijfopdracht:

  • Wat voelde je in je lichaam? Kies één gedeelte van je lichaam uit om over te schrijven. Het mag over jouw lijf gaan maar je kunt ook schrijven over een lichaamsdeel van iemand anders.

  • Zet een timer op tien minuten, pak pen en papier en schrijf onafgebroken alles op wat in je opkomt.

  • Tip: gebruik alle zintuigen om het lichaamsdeel te beschrijven.

Wil jij ook in alle rust schrijven en de combinatie van mindfulness en creativiteit ervaren? Dan is het Solo Schrijf Retreat iets voor jou! Drie dagen alleen in een natuurhuisje, mét individuele coaching.


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page