top of page

Hoe schrijf je een formidabele flaptekst?

De cover van een boek is als het uiterlijk van een persoon: je weet meteen of je je aangetrokken tot hem of haar voelt. Natuurlijk laat je je niet alleen leiden door het uiterlijk: het gaat ook om iemands karakter. En dat karakter komt tot uiting in de flaptekst.Waarom het schrijven van een flaptekst zo lastig is

Laat ik vooropstellen: het schrijven van een tekst voor de achterkant van je boek is heel lastig. Waarom? Je hebt maar weinig ruimte op de achterkant van je boek, dus alles wat er staat moet spot on zijn. Je wil de lezer verleiden het boek open te slaan, dus de flaptekst moet aantrekkelijk zijn maar niet te veel verklappen.

Dat betekent onder andere:

  • dat je een helikopterview in moet nemen, terwijl jij midden in je verhaal zit;

  • dat je potentiële lezers wil aanspreken die het boek nog niet kennen, terwijl jij je verhaal door en door kent;

  • en dat je niet alleen kort en krachtig wil omschrijven waar jouw creatie over gaat, je moet het ook nog aanbevelen!


Waarom je een flaptekst van tevoren schrijft

Niet zo gek dus, dat een flaptekst meestal door iemand van de uitgeverij wordt geschreven. Toch kan het handig om zelf van tevoren al een flaptekst te schrijven. Zelfs voordat je aan het schrijven van het boek zelf begint. Het schrijven van de flaptekst helpt je namelijk

  • om te komen tot de kern van je boodschap;

  • om je boek te bekijken vanuit de lezer.

Van tevoren stilstaan bij wat de belangrijkste boodschap is, voor wie je je boek schrijft en waarom diegene juist dit boek zou moeten lezen, geeft je houvast tijdens het schrijven.

Het lastige is dat je vooraf vaak nog niet precies weet wat er allemaal in je boek terecht zal komen. Dus ben je nog wat onzeker en voorzichtig. Heel logisch. Dit blog helpt je om iets groter te denken. En wees gerust, je kunt je flaptekst telkens aanpassen naarmate je verhaal vordert.
Blurbs

Stel, jouw boek is er al. Het gaat als warme broodjes over de toonbank, je mag spreken voor grote zalen en je ontvangt geweldige recensies en reviews.

Binnen enkele maanden is je boek al toe aan een herdruk. Nu al tweede druk! komt er op een sticker voorop te staan. En achterop wil je drie van de mooiste quotes uit de reviews plaatsen. Dit soort quotes worden ook wel blurbs genoemd.

Welke blurbs kies jij voor je flaptekst? Wat is het allermooiste wat iemand over jouw boek kan zeggen?

Laat je bescheidenheid even varen en durf groot te dromen. Wat zal Oprah Winfrey over jouw boek zeggen? Of Simon Sinek?

Ik help je op weg! Maak de volgende zinnen af:

  1. Dit boek heeft mijn leven veranderd, want…

  2. Iedereen zou dit boek moeten lezen, omdat…

  3. Dit boek is geweldig, juist voor mensen die…


Wat beloof je de lezer?

Misschien hoef je niet per se in de top tien te staan van bol.com of managementboek.nl en hecht je niet zo veel waarde aan quotes van BN’ers en goeroes. Het gaat jou erom dat de lezer geraakt wordt door wat je schrijft. Je wil dat jouw verhaal haar inspireert en misschien zelfs aanzet tot actie, tot verandering.

Neem je ideale lezer eens in gedachten. Misschien is het een vaste klant van je praktijk. Of je kunt je voorstellen dat iemand de boekwinkel binnen komt lopen die zich gelijk aangetrokken voelt tot jouw boek. Ze pakt het op, draait het om en leest de flaptekst. Dan bladert ze er nog even in en loopt ze lijnrecht naar de kassa. Thuis zet ze een kop thee en gaat ze op de bank zitten lezen.


Wat wil je dat er voor haar verandert na het lezen van jouw boek? Wat zal ze voor altijd anders bekijken als ze het uit heeft? Hoe is ze daarvoor en hoe is ze daarna? Wat levert jouw boek haar op of wat kan ze ermee bereiken? Oftewel: wat is jouw lezersbelofte?

Schrijf de woorden op die in je opkomen bij deze vragen. Vat ze vervolgens samen in één zin:

[Titel boek] is het enige boek dat [mijn doelgroep] helpt om [doel] zodat [resultaat].

Bijvoorbeeld:

De moed om te schrijven is het enige boek dat coaches die een boek willen schrijven helpt om te geloven in hun verhaal, zodat hun boek er echt komt.

Vul in: …………………………………………. is het enige boek dat …………………………………… helpt om ………………………………………………………………………………………………….. zodat ……………………………………………………………………………………………………….

Merk je dat je nu al heel anders naar je boek kijkt, dan wanneer je de inhoud van je verhaal probeert samen te vatten?

In het Focus & Flow traject begeleid ik je met het schrijven van je flaptekst. Wil je weten of dit schrijfcoachtraject ook iets voor jou is? Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page