Help, mijn e-book wordt illegaal gedeeld!


Een e-book schrijven en publiceren wordt steeds makkelijker. Maar hoe zit het met illegale downloads? Kun je je e-book hiertegen beveiligen? En wat moet je doen als je merkt dat jouw boek zomaar wordt gedeeld?


‘Ik heb laatst zo’n gaaf boek over yoga gelezen!’

‘Oh, welk boek was dat dan?’

Moon phase yin yoga. Er staan allerlei selfcare tips in die je kun toepassen tijdens je maancyclus. Met prachtige illustraties van de yogahoudingen.’

‘Dat klinkt goed! Die wil ik ook wel lezen.’

‘Anders leen je hem van me. Ik heb hem toch al uit.’

‘Dankjewel, wat fijn! Dan deel ik hem gelijk met mijn hele yogaklas.’

Het is prima als je een papieren boek uitleent, maar het delen van een e-book is illegaal. Bij deze scène zou je je misschien afvragen wanneer degene die het boek uitleent het exemplaar weer terug zou krijgen. Zolang het uitgeleend is, kan zij het niet inzien om even te kijken wat die ene tip of houding ook alweer was. Maar wanneer een e-book wordt gedeeld heeft iedereen een exemplaar, dat je kunt houden zolang je wilt – en dat is dus illegaal.

Het is nog onduidelijk of je een e-book wel mag doorsturen naar één andere persoon en je je eigen exemplaar direct wist. Vervelender wordt het als e-books op sites en in groepen op social media worden gedeeld met tientallen of wel honderden mensen.

Melden

Soms zien schrijvers zelfs een oproep op Facebook langskomen met de vraag of iemand hun e-book gratis wil delen. Of ze worden getagd in een aanbeveling op Goodreads, en zien in de reacties erop doodleuk staan: ‘Ik stuur je het e-book wel even door, joh!’ De meeste schrijvers die ik hierover heb gesproken, geven aan dat ze misbruik melden bij hun uitgever, maar dat ze niet weten wat hier vervolgens mee gedaan wordt.


Als het kan, gaan schrijvers ook in gesprek met degene die zo’n oproepje plaatst of reactie stuurt, om hen erop attent te maken dat ze hiermee verkeerd bezig zijn. Toch zijn nog maar weinig mensen zich hiervan bewust en geven ze vaak reacties als:

  • ‘Het vergroot je naamsbekendheid als je boek gedeeld wordt.’

  • ‘Als je niet wil dat je e-book gedeeld wordt, dan moet je het maar beter beveiligen.’

  • ‘Zo kom ik altijd aan mijn boeken. Anders wordt het me allemaal te duur.’

‘Het vergroot je naamsbekendheid’

Wanneer het doel van je e-book naamsbekendheid is, dan maak je er een gratis weggever van en is het fantastisch als het juist heel vaak gedeeld wordt.

Als een schrijver er echter voor kiest een prijs aan zijn e-book te hangen, dan is dat met een reden. Hij heeft zoveel geïnvesteerd en levert dusdanig veel waarde, dat daar meer tegenover moet staan dan alleen naamsbekendheid.

In het voorbeeld van het e-book Moon phase yin yoga heeft auteur Joyce Mol geïnvesteerd in een illustrator die alle afbeeldingen van yogahoudingen op maat heeft gemaakt. Dat is geen content die je zomaar gratis weggeeft.


Tip: maak het zo makkelijk mogelijk om een voorproefje op je e-book te downloaden en te delen, bijvoorbeeld het eerste hoofdstuk. Doordat dit zo eenvoudig is, maak je de kans kleiner dat ook het hele boek doorgestuurd wordt.

Net zoals de bakker een stukje van zijn nieuwe brood laat proeven, maar niet zijn hele brood weggeeft omdat dit zo’n goede naamsbekendheid oplevert.

‘Dan moet je je e-book maar beter beveiligen’

E-books zij helaas nog altijd lastig te beveiligen. Met Adobe DRM wordt het lastig gemaakt om het bestand van een e-book op meerdere apparaten te lezen. Je kunt de e-pub dan bijvoorbeeld wel op je e-reader downloaden, maar niet ook op je telefoon en je pc. Dat is niet heel gebruiksvriendelijk.

Een andere optie is het watermerk, waarbij het e-book als het ware op naam van de koper komt te staan. Wanneer het e-book illegaal gedeeld wordt, is te herleiden wie dit heeft gedaan en dat zou de koper moeten tegenhouden om het e-book te delen. Het is maar de vraag of dit echt effect heeft.


Zelfs al zouden er nieuwe technieken komen om een e-book te beveiligen, dan wordt het voor hackers waarschijnlijk nog uitdagender om de code te kraken. Bovendien is de kans groot dat het voor de lezers van e-books lastig en omslachtig wordt om een e-book aan te schaffen. En dat wil je als schrijver natuurlijk ook niet.

‘Anders wordt het me allemaal te duur’

Nog afgezien van het feit dat dit simpelweg diefstal is, zoals in het volgende filmpje duidelijk wordt, is een boek niet duur als je kijkt hoeveel tijd en kosten erin gestopt worden. (Dat auteurs veel te weinig verdienen aan de verkoop van hun boek is nog een andere discussie, die ik hier niet aanga).


Vergelijk de prijs van een boek maar eens met een bioscoopkaartje of een videogame. En in navolging op Netflix en Spotify zijn er ook abonnementsdiensten zoals Storytel, waar je voor een tientje per maand lid van kan worden.

Om mensen hier bewuster van te maken, zou je haast net als Getty Images een gepeperde rekening willen sturen. Internetfoto’s werden te pas en te onpas gebruikt op blogs en websites, totdat Getty Images zijn advocaten op de gebruikers afstuurde met een fikse rekening; er was immers sprake van een inbreuk op het auteursrecht.

Dit heeft het imago van Getty Images echter geen goed gedaan. Als iemand ontzettend lovend is en jouw boek in zijn enthousiasme deelt met anderen, is dat natuurlijk verkeerd. Maar wat wil je bereiken? Wil je een vergoeding of kun je het op een andere manier oplossen, waarbij deze lezer een fan van je blijft? Misschien wordt hij nog wel een veel grotere fan als jullie er samen uit kunnen komen.


Bewust maken

Ga met de ‘deler’ in gesprek, maak hem of haar ervan bewust dat jij als schrijver bloed, zweet en tranen in je boek gestopt hebt, en dat het niet meer dan redelijk is dat daarvoor betaald wordt. Bedenk hoe jullie tot een goede oplossing kunnen komen. Wat kan de ‘deler’ voor jou doen om het enigszins goed te maken? Denk aan het schrijven van een review, een aanbeveling delen en een link naar de verkoopsite plaatsen.

Voordat iedereen illegale lezers als dieven ziet, zijn we nog wel even bezig. Daarom besteed ik mijn tijd en aandacht liever aan het vergroten van de bewustwording dat een boek waarde vertegenwoordigt en dat schrijvers een eerlijke vergoeding verdienen.

Wat kun je doen als je e-book illegaal is gedeeld:

  • Spreek degene die het e-book beschikbaar heeft gemaakt erop aan. Maak hem of haar erop attent dat dit illegaal is.

  • Verzoek dat de link naar het e-book wordt verwijderd.

  • Bespreek hoe je dit samen het beste kunt oplossen en wat jij van de ‘deler’ als tegemoetkoming verwacht.

  • Als jullie er samen niet uitkomen, kun je de inbreuk op je auteursrechten melden bij Stichting Brein.

* Alle afbeeldingen in dit blog, met uitzondering van het boekomslag, zijn afkomstig van unsplash.com

#ebook #illegaal #download #internet #auteursrecht #beveiliging

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Tel: 06 - 106 54 704

E-mail: info@evelinebroekhuizen.com

 

KvK-nummer: 58482210

  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon
  • Gray LinkedIn Icon

© 2020 by Eveline Broekhuizen, Wieringerwaard. 

All rights reserved.

Foto's Eveline: Kim de Vries Fotografie