top of page

Help, mijn e-book wordt illegaal gedeeld!

Een e-book schrijven en publiceren wordt steeds eenvoudiger. Wellicht is een e-book voor jouw bedrijf ook een goed idee. Je kunt dan waardevolle informatie delen aan jouw doelgroep, die in de ruil daarvoor een x-bedrag betalen. Maar hoe voorkom je dat jouw e-book illegaal wordt gedeeld en er dus niet altijd voor wordt betaald? Daar ga ik in dit blog verder op in.


Het is prima als je een papieren boek uitleent, maar het delen van een e-book is illegaal. Onderstaand gesprek geeft meer duidelijkheid. Wat zou jij doen als je twee vriendinnen dit hoort vertellen?


‘Ik heb laatst zo’n gaaf boek over yoga gelezen!’

‘Oh, welk boek was dat dan?’

Moon phase yin yoga. Er staan allerlei selfcare tips in die je kunt toepassen tijdens je maancyclus. Met prachtige illustraties van de yogahoudingen.’

‘Dat klinkt goed! Die wil ik ook wel lezen.’

‘Anders leen je hem van me. Ik heb hem toch al uit.’

‘Dankjewel, wat fijn! Dan deel ik hem gelijk met mijn hele yogaklas.’


Bij deze scène zou je je kunnen afvragen wanneer degene die het boek uitleent het exemplaar weer terug krijgt. Zolang het uitgeleend is, kan zij het niet inzien om even te kijken wat die ene tip of houding ook alweer was. Maar wanneer een e-book wordt gedeeld heeft iedereen een exemplaar, dat je kunt houden zolang je wilt – en dat is illegaal. Er zit dus een groot verschil tussen uitlenen en online delen!


Ondanks dat het nog onduidelijk is of je een e-book wel mag doorsturen naar één andere persoon als je je eigen exemplaar direct wist (https://www.consumentenbond.nl/e-reader/e-books-wat-mag-je-ermee), raad ik het je niet aan. Natuurlijk wordt het voor de maker van het e-book een stuk vervelender als het op sites en in groepen op social media wordt gedeeld met tientallen of wel honderden mensen. Dat is ongewenst, want het brengt hem/haar niets op, behalve naamsbekendheid.

Illegaal delen melden

Het komt ook voor dat schrijvers van e-books bepaalde oproepen op Facebook tegenkomen, waarin men vraagt of iemand het e-book gratis wil delen met hen. Of ze worden getagd in een aanbeveling op Goodreads en zien in de reacties erop doodleuk staan: ‘Ik stuur je het e-book wel even door, joh!’ Deze manier van delen is absoluut not done!


De meeste schrijvers die ik over dit topic sprak, geven aan dat ze misbruik melden bij hun uitgever, maar dat ze niet weten wat hier vervolgens mee gedaan wordt. Ook zijn er schrijvers die, als het mogelijk is, in gesprek gaan met degene die zo’n oproep plaatst of reactie stuurt. Helaas zijn er weinig mensen zich ervan bewust dat ze illegaal bezig zijn en geven reacties als:

  • ‘Het vergroot je naamsbekendheid als je boek gedeeld wordt.’

  • ‘Als je niet wilt dat je e-book gedeeld wordt, dan moet je het maar beter beveiligen.’

  • ‘Zo kom ik altijd aan mijn boeken. Anders wordt het me allemaal te duur.’

Om voor eens en altijd met deze reacties over illegaal delen af te rekenen, geef ik hieronder aan wat het precies betekent voor de schrijver:

1. 'Delen vergroot je naamsbekendheid'

Wanneer het doel van je e-book naamsbekendheid is, dan maak je er een gratis weggever van en is het fantastisch als het juist heel vaak gedeeld wordt. MAAR als een schrijver ervoor kiest een x-bedrag aan zijn e-book te hangen, dan is dat altijd met een reden. Hij heeft er in tijd, energie en moeite in geïnvesteerd en levert met zijn e-book dusdanig veel waarde, dat daar meer tegenover moet staan dan alleen naamsbekendheid.


In het voorbeeld van het e-book Moon phase yin yoga heeft auteur Joyce Mol geïnvesteerd in een illustrator die alle afbeeldingen van yogahoudingen op maat heeft gemaakt. Dat is geen content die je zomaar gratis weggeeft.


Oplossing voor illegaal delen: maak het zo eenvoudig mogelijk om een voorproefje op je e-book te downloaden en te delen, bijvoorbeeld het eerste hoofdstuk. Doordat de drempel van downloaden en delen laag is, maak je de kans kleiner dat iemand het gehele e-book gaat doorsturen of naar gratis downloads gaat vragen. Vergelijk het met de bakker of de kaasboer: je kunt een stukje brood of kaas proeven, maar voor de rest moet je toch echt betalen. Logisch, toch!

2. ‘Dan moet je je e-book maar beter beveiligen’

Dit is gewoon bijna niet te doen. E-books zijn helaas nog altijd lastig te beveiligen. Met Adobe DRM kun je het de gebruiker wel lastig maken om het bestand van een e-book op meerdere apparaten te lezen. Je kan de e-pub dan bijvoorbeeld wel op een e-reader downloaden, maar niet ook op een smartphone of pc. Natuurlijk is deze manier van 'beveiligen' niet aan te raden, omdat het helemaal niet gebruiksvriendelijk is voor de lezer.

Een andere optie is het watermerk, waarbij het e-book als het ware op naam van de koper komt te staan. Wanneer het e-book illegaal gedeeld wordt, is te herleiden wie dit heeft gedaan en dat zou de koper moeten tegenhouden om het e-book te delen. Het is maar de vraag of dit echt effect heeft, want wie gaat dit precies controleren? En hoe?


Zelfs al zouden er nieuwe technieken komen om een e-book te beveiligen, dan wordt het voor hackers waarschijnlijk nog uitdagender om de code te kraken. Bovendien is de kans groot dat het voor de lezers van e-books lastig en omslachtig wordt om een e-book aan te schaffen. En dat is wel het laatste wat je wilt als schrijver.

3. ‘Anders wordt het me allemaal te duur’

Afgezien van het feit dat illegaal downloaden van een e-book simpelweg diefstal is (check het filmpje hieronder), is een boek niet duur als je kijkt hoeveel tijd en kosten erin gestopt worden (ter info: dat auteurs veel te weinig verdienen aan de verkoop van hun boek is een andere discussie, waar ik verder niet op in ga in dit blog). Vergelijk de prijs van een boek maar eens met een bioscoopkaartje of een videogame. En in navolging op Netflix en Spotify zijn er ook abonnementsdiensten zoals Storytel, waar je al voor een tientje per maand lid van kunt worden.


Om mensen bewust te maken van de nadelige gevolgen van illegaal delen van e-books, zou je misschien het voorbeeld van Getty Images willen volgen en een een gepeperde rekening sturen. Internetfoto’s werden te pas en te onpas gebruikt op blogs en websites, totdat Getty Images zijn advocaten op de gebruikers afstuurde met een fikse rekening; er was immers sprake van een inbreuk op het auteursrecht.


Dit heeft het imago van Getty Images echter geen goed gedaan en het aantal gebruikers daalde aanzienlijk! Als iemand ontzettend lovend is en jouw boek in zijn enthousiasme deelt met anderen, is dat economisch gezien natuurlijk verkeerd. Maar wat wil je graag bereiken? Wil je een vergoeding met de kans op een slechte reputatie of kun je het op een andere manier oplossen, waarbij deze lezer een fan van je blijft? Misschien wordt hij nog wel een veel grotere fan als jullie er samen uit kunnen komen.

Bewust maken

Voordat iedereen illegale lezers als dieven ziet, zijn we nog wel even bezig. Daarom besteed ik mijn tijd en aandacht liever aan het vergroten van de bewustwording dat een boek waarde vertegenwoordigt en dat schrijvers een eerlijke vergoeding verdienen.


Mijn ultieme tip voor het tegengaan van het illegaal delen van jouw e-book is dan ook: ga met de 'illegale deler' in gesprek. Maak hem ervan bewust dat jij als schrijver bloed, zweet en tranen in je boek gestopt hebt, en dat het niet meer dan redelijk is dat daarvoor betaald wordt. Bedenk hoe jullie tot een passende oplossing kunnen komen, waarbij beide partijen tevreden zijn. Wat kan de ‘deler’ voor jou doen om het enigszins goed te maken? Denk aan het schrijven van een review, een aanbeveling delen of een link naar de verkoopsite plaatsen.


Tips voor als je e-book illegaal is gedeeld

Naast het aanspreken van degene die het e-book illegaal heeft gedeeld, kun je ook de volgende tips volgen:

  • Verzoek dat de link naar het e-book wordt verwijderd.

  • Bespreek hoe je dit samen het beste kunt oplossen en wat jij van de ‘deler’ als tegemoetkoming verwacht.

  • Als jullie er samen niet uitkomen, kun je de inbreuk op je auteursrechten melden bij Stichting Brein.


Let hierbij altijd op wat jouw doel ervan is en wat jouw actie teweeg kan brengen.


Is jouw e-book illegaal gedeeld en weet je niet wat voor jouw specifieke situatie de beste oplossing is? Neem contact met mij op, ik denk graag met je mee.

 

* Alle afbeeldingen in dit blog, met uitzondering van het boekomslag, zijn afkomstig van unsplash.com

303 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page