top of page

Ghostwriter of schrijfcoach?


Wat is het verschil tussen een ghostwriter en een schrijfcoach? Kort gezegd: een ghostwriter schrijft tegen betaling een boek voor je, maar wordt nergens genoemd. Een schrijfcoach begeleidt je in het schrijven van je eigen boek. In dit blog leg ik je uit waarom het de moeite waard is om zelf een boek te schrijven en je te laten begeleiden door een schrijfcoach.

Regelmatig kom ik boeken tegen die door ghostwriters zijn geschreven. Dat geldt vooral voor autobiografieën of waargebeurde verhalen van bekende Nederlanders. Die worden in de ik-vorm geschreven, waardoor de lezers al gauw een band voelen. De schok is daarom des te heftiger als zij erachter komen dat het boek niet door het 'onderwerp' zelf is geschreven. De BN'er strijkt met de eer, terwijl de ghostwriter zelf een masterpiece heeft geschreven maar nergens wordt vernoemd.


Aan de andere kant lijkt het een uitkomst; iemand anders jouw boek laten schrijven. Een verhaal op papier krijgen is namelijk een hele klus. Toch adviseer ik je om die klus lekker zelf te klaren en je eventueel te laten begeleiden door een schrijfcoach. Hieronder ga ik er verder op in.


Ghostwriting

Als je een bedrijf hebt wil je doeltreffende teksten op je website plaatsen, die ook nog eens Google-vriendelijk zijn. Zelf denk je na over wat je wilt uitstralen en uitdragen op je website, maar om dat te vertalen in korte en krachtige webteksten huur je een tekstschrijver in. Dit is eigenlijk ook wat een ghostwriter doet, maar dan voor een boek. Hij of zij interviewt je een aantal keren over het verhaal dat je wilt uitdragen, schrijft vervolgens een manuscript en… tada, je hebt een boek!


Voor- en nadelen van een ghostwriter

● Voordeel: het inhuren van een ghostwriter bespaart je veel tijd.

● Voordeel: je mag ervan uitgaan dat het boek goed in elkaar zit.

● Nadeel: wat in het boek staat heb je beleefd, maar niet doorleefd.

● Nadeel: het boek mist jouw passie en gevoel, het mist jouw ziel.

Een schrijfcoach als reisbegeleider

Als schrijfcoach zie ik schrijven als een reis. Je begint met een reis naar het binnenste van jezelf. Al schrijvend laat je randzaken achter je en klinkt je innerlijke stem steeds helderder. Stapje voor stapje wordt duidelijk waar het echt om gaat. De expeditie wordt scherper en scherper, tot je ten slotte de kraakheldere boodschap naar buiten brengt.


Vervolgens verleg je de focus van jezelf naar de lezer. Wat betekent deze reis voor hem? Hoe kun je jouw boodschap zo helder mogelijk overbrengen? Hoe kun je de lezer helpen om jouw inzichten toe te passen op zijn eigen leven? Een schrijfcoach helpt je deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.Uiteraard; deze reis heeft tijd nodig. Tijd die een eventuele ghostwriter zou besparen. Maar de inzichten die je tijdens die reis opdoet, zullen niet alleen je boek beter maken. Ook jij zal erdoor groeien. Dat levert zoveel meerwaarde op dan iemand die snel en simpel een boek uit jouw naam schrijft. En extra fijn: deze reis hoef je niet alleen af te leggen. De schrijfcoach is jouw reisbegeleider. Ik zal je de weg wijzen, je behoeden voor het nemen van verkeerde afslagen en je motiveren als je er even doorheen zit.


De meerwaarde van schrijfcoaching

Schrijven is een vorm van topsport. En elke sporter heeft een coach die hem wijst op kleinigheden, waardoor de atleet zichzelf kan verbeteren. Iets naar voren leunen zorgt ervoor dat de voetballer die penalty toch raak schiet. Vrijlopen op het goede moment, zodat zijn teamgenoot de bal kwijt kan. De val in de man spelen en naar voren blijven gaan, zodat er actie in het spel komt. Allemaal kleine tips, die grote positieve gevolgen hebben.


Zo werkt het ook met boeken. De setting is het veld, met allerlei personages. Het verhaal is de bal en de bewegingen die de bal maakt zijn de woorden en de zinnen. Zoals een coach zijn team naar een hoger plan kan brengen, zo helpt de schrijfcoach de schrijver. Die zit soms zo in het spel dat hij het niet meer ziet. Een waarschuwing of juist een bemoediging van een coach doet dan wonderen.


Wil je weten hoe ik jou als schrijfcoach kan begeleiden? Meld je aan voor de masterclass Schrijf een boek dat ertoe doet59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page