top of page

Geboorte van het boek: Ik ben kwetsbaar mooi

‘Stel dat je er over een jaar niet meer bent. Wat wil je dan absoluut gedaan hebben?’ Het antwoord op die vraag wist Chantal gelijk: ‘Mijn levensverhaal schrijven om anderen te inspireren en motiveren.’Over Chantal

Chantal Dijkstra-Bijvank biedt coaching en begeleiding bij eetproblemen, eetstoornissen en een laag zelfbeeld. Zodat de klanten van haar praktijk Kwetsbaar Mooi een liefdevolle relatie met zichzelf bereiken, zichzelf in de spiegel kunnen aankijken en zeggen: ik ben kwetsbaar mooi.


Chantal kreeg anorexia nervosa toen ze twaalf jaar oud was en liet zich enkele jaren later opnemen in een eetstoorniskliniek, vastberaden om aan haar eetstoornis te werken.


‘Na negen maanden werd ik positief ontslagen uit de kliniek, maar de onderliggende problemen waren niet aangepakt.


Die kwamen jaren later naar boven, toen ik een eigen gezin had en vooral heel hard mijn best deed om alles voor iedereen zo goed mogelijk te doen. Behalve voor mezelf.


Ik kreeg een burn-out en ontdekte dat onder mijn eetstoornis een negatief zelfbeeld lag, ontstaan in mijn jeugd. Ik realiseerde me dat ik mijn hele leven had laten bepalen door anderen en besloot het roer om te gooien.’


Over het boek

‘Met mijn boek Ik ben kwetsbaar mooi wil ik de lezers helpen los te breken van wie ze denken te moeten zijn, zodat ze weer geloven in zichzelf. Er is altijd een keuze. En je mag altijd kiezen voor jezelf. Ondanks wat er allemaal op je pad is gekomen. Want ook jij bent kwetsbaar mooi.


Ik geloof dat het belangrijk is om mijn verhaal te delen. Een verhaal dat de wereld laat zien zoals die is. Juist zodat je niet hoeft te denken dat je gedachten raar zijn, of dat je ouders zomaar wat hebben gedaan, of…. vul maar in. Om ruimte te geven aan wat er is en mag zijn.’


Over de titel: Ik ben kwetsbaar mooi

‘Ik wil de lezer motiveren om kwetsbaarheid in te zetten. Want je kwetsbaarheid helpt om je herstel te bevorderen en dichter bij jezelf te komen.


Ik heb zelf ervaren dat jezelf kwetsbaar opstellen en kijken naar jouw mooie kanten het beste is wat je kan doen. Door eerlijk te durven zijn, naar jezelf en een ander, kom je dichter bij jezelf én in verbinding met anderen. Het helpt om de situatie onder ogen te zien, erover te praten, je emoties te uiten en te realiseren dat waar je doorheen gaat geen afbreuk doet aan wie jij bent.’


Over het schrijfproces

‘De wens om mijn eigen boek te schrijven bestond al zo’n 20 jaar.

Wat me daarin tegenhield waren vier dingen:

  1. Wie ben ik wel niet om een boek te schrijven?

  2. Wat vindt een ander van hetgeen ik schrijf? Ik ben bang voor de reacties van anderen. Bang voor het delen van mijn mening.

  3. Kan ik wel een boek schrijven?

  4. De stem van mijn vader. Hij heeft altijd gezegd dat ik niet kon schrijven en dat ik nooit iets zou bereiken met schrijven. Ik had dus last van beperkende overtuigingen.


Ook tijdens het schrijfproces heb ik me geregeld onzeker gevoeld en gedacht ‘ik stop ermee’ of ‘zie je wel, ik kan het niet’. Dat kwam voornamelijk doordat ik begon met schrijven naar de verwachtingen van anderen. Wat ik schreef moest passend zijn voor iedereen.


Beluister de podcastaflevering 'Hoe deel je jouw kwetsbare verhaal in een boek?' waarin Chantal vertelt hoe ze omging met die kritische stemmen.Sinds mijn samenwerking met Eveline heb ik dat meer en meer kunnen loslaten. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik vertrouwen kreeg in mezelf en dat ik vanuit mijn hart ben gaan schrijven. Ik ben gaan omarmen dat mijn mening en waarheid er ook mogen zijn.


Ik heb geleerd dat ik uit mijn schulp mag komen met wat ik te vertellen heb. Alleen dan gaan dingen rollen en worden dromen werkelijkheid.


Ook heeft Eveline me geholpen van alle chaos in mijn hoofd structuur aan te brengen, alles in kleine stukjes te knippen en mee te denken over een lekkere leescadans.’

Gouden tip voor schrijvers

‘Ik zou iedereen die een boek wil schrijven willen inspireren om een eerste stap te zetten. Hoe klein die stap ook is. Kies de vorm en manier die bij jou past en waar jij je goed bij voelt. En laat je niet tegenhouden door twijfels of kritische opmerkingen van anderen. Als jij dit wilt doen, dan gaat het je lukken! Verzamel mensen om je heen die je kunnen helpen en die het beste in jou naar boven halen. Deel jouw verhaal met de wereld en laat iedereen meegenieten van wat jij te brengen hebt.’Voel jij het verlangen om vaker te schrijven? Wil je die eerste stap zetten naar jouw verhaal?Doe mee met de gratis schrijfchallenge Start Your Story!


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page